Jump to content

Upgrade sistem audio

Recommended Posts

sa schimbi pur si simplu nu prea ai cum deoarece e continut in modulul radio, totusi, poti sa pui un amp aftermarket doar ca mai ai nevoie de un adaptor hi/low - semnalul cules de pe modulul radio (in varianta navi) sau hu este hi diferential (nu este fata de masa), sunt convins ca o sa ai ceva imbunatatiri la calitate...la bas insa - slabe sanse...asta din cauza lipsei incintelor de rezonanta

Ma bate gandul sa-mi mai pun o pereche de tweetere, sa accentuez un pic inaltele. Dar nu vreau sa le arunc aiurea pe bord. Ma gandeam ca as putea sa le lipesc de grilele difuzoarelor de pe spate, pe dedesubt (nu cred ca le atinge difuzorul, oricat de tare s-ar misca). Ce parere aveti?

1. poti sa pui un amp aftermarket doar ca mai ai nevoie de un adaptor hi/low - semnalul cules de pe modulul radio (in varianta navi) sau hu este hi diferential (nu este fata de masa), sunt convins ca o sa ai ceva imbunatatiri la calitate...la bas insa - slabe sanse...asta din cauza lipsei incintelor de rezonanta

- o sa aiba nevoie de mult mai mult decat un adaptor high-low, zeronoo, asta daca acel "amp aftermarket" nu se alimenteaza cu aer si nu transmite prin unde semnalul catre difuzoare

- paradoxal, poate, dar e39 ARE incinte de rezonanta. Problema nu e de la ele, fiind "gandite" pentru difuzoarele stock ale masinii, ci de la faptul ca masina nu are si un subwoofer. O spun a mia oara, DIFUZOARELE NU DAU BAS, asa ca nu mai trimiteti omul dupa potcoave de cai morti <_<

2. Ma gandeam ca as putea sa le lipesc de grilele difuzoarelor de pe spate, pe dedesubt (nu cred ca le atinge difuzorul, oricat de tare s-ar misca). Ce parere aveti?

- NU e o idee buna. Unu, pt ca banuiesc ca tu vrei sa legi tweeterele la bornele difuzorului (si o sa auzi, in cel mai bun caz, niste pocneli sinistre, in conditiile in care difuzoarele tale de pe spate nu au crossover- separator de semnal), doi, pentru ca inaltele venind din spate sunt, cu indulgenta, doar deranjante si trei, pentru ca un tweeter are cel putin 4 cm "inaltime" si nici n-ai cum sa-l lipesti de plasa aia de plastic, si va atinge de membrana difuzorului 110%.

Cum se numeste topicul? Upgrade fara bani? Aici scria cineva ca vrea sa lege subwooferul pe firele de la difuzoare? :) In viata, dragii mei, tot ce e misto COSTA :bashwall:

ihearto...daca vrei sa ingrosi lista celor care cauta nod in papura...fara sa spuna nimic constructiv...be my guest - voiai sa postez si o schema electrica de conectare a amplificatorului aftermarket?...eu atentionam omul ca nu poate conecta direct...normal ca nu merge fara alimentare sau fara fire...nu inteleg de ce te infierbanti asa

p.s la pct 2 s-ar putea sa banuiesti prost...chiar crezi ca nu stie omul sa lege un tweeter la instalatie si-l leaga ca becul la 220?...nu or fi toti asa experti ca tine in audio dar nici prosti nu or fi...

Edited by zeronoo

@ihearto, chiar eu spuneam mai sus de conectarea unui sub pe firele de la difuzoare. Dar, citeste cu atentie, am vrut sa o fac asa ca o curiozitate, sa vad cum se aude. Stiam ca sansele sa bubuie ca si cum ar avea amp sunt foarte mici.

Exista si tweetere mai subtirele. In alta parte nu stiu unde as putea sa le bag.

LE: mi-a mai venit o idee: as putea sa le bag in scrumiera <_<. Eu n-o folosesc (de fapt n-a fost folosita niciodata).

Edited by chriss

daca vrei sa ingrosi lista celor care cauta nod in papura...fara sa spuna nimic constructiv...be my guest

http://www.bmwclub.ro/forums/index.php?sho...amp;hl=epoxidic

Multumesc de invitatie. Sau iar sunt prea subtil? Atunci, sa explic <_< : un sfat e bine primit cand e dat in cunostinta de cauza.

am desfacut, uitat, citit si am ajuns la urmatoare concluzii:

unu la mana, am desfacut singurel fetele de usi, si grilele de la difuzorele de pe policioara din spate si se pare, ca difurile pe care le-am pus chiar stranse in suruburi de cutiile aferente, lasa un spatiu de cativa mm in jurul ramei lor; difurile stock, in schimb, datorita formei basketului vin perfect si nu lasa acel spatiu. o sa incerc sa decupez ceva neopren, cauciuc si sa fac o mica rama si sa astup acel spatiu, a.i. prin strangerea suruburilor de la difuzoare, acel mic spatiu sa dispara.

doi la mana. daca nu rezolv mare lucru asa, o sa incerc efectiv sa tai cutiile in care stau difurile, ca din cate am vazut volumul conferit de ele este prea mic, pt orice fel de difuzor aftermarket, care de obicei e gandit sa rezoneze in toata portiera, sau in portbagaj.

si trei. o sa incerc sa ocolesc modulul radio BM54 din portbagaj, deoarece am impresia ca, crossoverul activ din el+crossoverele pasive de pe difuzoare sunt f. daunatoare, mai ales in zona joaselor. inca mai caut pe gugal un wiring diagram pt modulul radio, deoarece nu stiu ce anume fire sa tai; daca a mai facut cineva asa ceva, poate arunca vreo idee.

o sa fie un mic mare guinee pig masina mea zilele astea.

o sa incerc efectiv sa tai cutiile in care stau difurile

la care cutii te referi?

Nu te apuca de taiat, ca... asa a inceput si la mine tot, intr-un final am bagat si flexul. Nu rezolvi nimic taind cutyiile, dimpotriva. In cel mai rau caz, pune niste insonorizant pe cutiile alea, si cauta doar sa montezi un subwoofer BUN, care sa-ti completeze sunetul. Pastreaza difurile originale, si incearca un open air in cotiera. Citeste linkul lasat de mine pe pagina cealalta, daca ai desfacut deja usile o sa pricepi foarte bine.

Noroc.

Edited by ihearto

ma refer la cutiile in care stau difuzoarele. cam in ce consta aplicarea de insonorizant pe cutii? de ce anume am nevoie?

legat de subwoofer, eu nu am gaura de ski, si din cate stiu nu s-ar auzi mare branza de la mine din portbagaj. oricum nu vreau sa mai am vreo cutie pe acolo.

inca mai caut niste pinouturi la mufele de la bm54.

am citit ca se poate ocoli amplificarea si crossoverul pt difuzoare din bm54, (eu asta vreau sa fac), pastrand in continuare functionalitatea cdului, si a celorlate lucruri.

Pe scurt: chiar daca le tai in fata, unde o sa-ti bata difuzorul? Sa ma exprim asa...ca pe garla, o sa 'comunice" fata difuzorului (membrana) cu spatele lui (magnetul- pe unde ...iese aerul <_< - valeu, is crunt de obosit) si ...n-o sa fie bine. Pe fata ai de 13 cm, si crede-ma ca sunt bune, isi fa c treaba meritoriu, sunetul sufera de lipsa basului, si pe ala nu-l obtii din difuzoare.

Pe spate nu mai zic, n-ai ce sa tai, ca dai de tabla, cutia aia ciudata e "turnata" dupa tabla de sub luneta, si nu cred ca o sa vrei sa tai asa ed aproape de amortizoare. Lasa-le si pe alea asa cum sunt, e foarte bine.

Ai citit linkul asta: http://www.bmwclub.ro/forums/index.php?sho...amp;hl=epoxidic - postul nr. 13?

Zic eu ca cea mai buna solutie pentru tine ar fi sa faci exact cum a facut Cristi MD, da-i un search dupa "pioneer" si dupa userul acesta, are si poze foarte bune in topic, asata daca nu intra el si ne ajuta direct cu linkul :) A montat doua open air in portbagaj sub luneta si se aude foarte bine.

pinout bm 54:

Pin No. / Wire Color / Function

Large Black Plug x18126

1 / Blue-Black / Right Rear + output to amp (twisted with 5)

2 / Blue-Red / Right Front + output to amp (twisted with 6)

3 / Yellow-Red / Left Front + output to amp (twisted with 7)

4 / Yellow-Black / Left Rear + output to amp (twisted with 8)

5 / Blue-Black / Right Rear + output to amp (twisted with 1)

6 / Blue-Red / Right Front + output to amp (twisted with 2)

7 / Yellow-Red / Left Front + output to amp (twisted with 3)

8 / Yellow-Black / Left Rear + output to amp (twisted with 4)

9 / White-Yellow bands / I-bus

10 / White-Brown / Mute from phone

11 / White-Green / ?

12 / Brown / Ground

13 / White / Remote on-off to amp

14 / Grey-Red / Dash illumination (dimmer)

15 / Red-Green / +12v from battery (not switched)

16 / Violet-White / +12v from ignition (ACC and RUN)

small white plug x13598

1 / / No function

2 / White-Brown / Audio common from 6CD player

3-7 / / No connection

8 / White-Red / Audio Left Channel from 6CD player

9 / White-Blue / Audio Right Channel from 6CD player

10 / / No Connection

11 / NAV / TV Audio +

12 / NAV / TV Audio -

small black plug: x13649 plug

1 / Tape left +

2 / Tape left -

3 / Left Connection for AUX Input

4 / Right Connection for AUX Input

5 / NAV / TV Audio +

6 / White-Black / Phone audio + Positive

7 / Tape right +

8 / Tape right -

9 / No connection

10 / AUX Input Ground

11 / NAV / TV Audio +

12 / Brown-Black / Phone Audio - Groundv

multumesc pentru sfaturi, ihearto. f. interesant ce ai facut tu.

@zeronoo, pinoutul ce l-ai postat, banuiesc ca este cel de pe xoutpost. treaba e ca am eu gasit mai multe variante, cum ar fi si urmatoarea (bimmerboard) si nu stiu care e corecta

Here is the pinout list for the BM54 radio. If you are getting both channels on the radio, but not the tape and CD, the problem may be in your -785 adapter. These are all of the pinouts to double check. If your radio is stereo, then I would not worry about the main harness. I would focus on the 12-pin audio input plugs.

Radio Main Plug X18126

Pin 1 Not used

Pin 2 RH front loudspeaker voltage control Amplifier

Pin 3 LH front loudspeaker voltage control Amplifier

Pin 4 Not used

Pin 5 Not used

Pin 6 RH front loudspeaker ground control Amplifier

Pin 7 LH front loudspeaker ground control Amplifier

Pin 8 Not used

Pin 9 I-bus signal link Connector, I/K-bus

Pin 10 Telephone mute signal Transceiver/charging electronics Basic interface, telephone

Pin 11 Not used

Pin 12 Radio ground Ground point

Pin 13 Antenna supply Diversity Antenna amplifier

Pin 14 Nighttime illumination signal Light module

Pin 15 Terminal 30 Fuse F56

Pin 16 Voltage supply terminal R Unloader relay, terminal R

Radio Plug X13321

Pin 1 Not used

Pin 2 Ground Audio frequency CD changer

Pin 3 Not used

Pin 4 Not used

Pin 5 Not used

Pin 6 Not used

Pin 7 Not used

Pin 8 Positive signal Audio frequency left CD changer

Pin 9 Positive signal Audio frequency right CD changer

Pin 10 Video module voltage signal not USA Video module

Pin 11 Video module voltage signal not USA Video module

Pin 12 Video module ground signal not USA Video module

Radio Plug X13598

Pin 1 Voltage control Audio cassette right On-board monitor

Pin 2 Negative activation Audio cassette right On-board monitor

Pin 3 Not used

Pin 4 Not used

Pin 5 Audio signal AF+ Navigation control module

Pin 6 Not used

Pin 7 Voltage control Audio cassette left On-board monitor

Pin 8 Negative activation Audio cassette left On-board monitor

Pin 9 Not used

Pin 10 Not used

Pin 11 Audio signal AF- Navigation control module

Pin 12 Not used

o sa incerc sa vad pe la masina care schema se potriveste, pe masura ce timpul imi va permite

Edited by /////alpine

azi simt ca am facut un progres. zic eu...

am desfacut iar policioara de pe spate si fetele de usi, si am facut niste inele din neopren, pe care le-am lipit intre cutiile acelea si basketul difuzorului (iesea pe acolo f. mult aer) si pot spune ca a avut loc o imbunatatire consistenta a sunetului. bassul nu mormaie, dar cel putin am acum parte de niste kickuri mai precise.

pe spate sa zicem ca e ok treaba.

pe fata insa am facut o improvizatie mai aiurea:

difuzoarele originale aveau un fel crossover care vine prins pe incinta ca un capac. crossoverul acesta disparand, a lasat un gol maricel, care acum actioneaza ca un vent, huruind f. nasol cand plimba aerul. din lipsa de rabdare si de alte idei, am cumparat niste spuma poliuretanica si am facut eu un nou capac. sunt curios sa vad maine cum se aude isprava mea, dupa ce s-o intari spuma.

daca are cineva vreo idee cu ce as putea inlocui spuma, e binevenit sa spuna... caci ma gandesc ca nu este ceva de durata spuma asta.

legat de pinoutul de la bm54 de pe masina mea, mi se potrivesc la culorile firelor, mufa mare neagra si cea mica neagra (pinoutul din postul lu zeronoo). cea alba mica e din alt film.

nelamurirea mea acum este:

firele acestea:

incotro merg? ma asteptam sa se duca inspre boxe, dar cand am dat jos boxele si m-am uitat in spatele lor, firele care intrau in ele au culoarea verde, deci nu par a fi cele care pleaca din bm54.

Edited by /////alpine

Capacul ala pe care venea crossoverul original...prinde-l la loc. Daca ai rupt circuitele alea, astupa gaurelele cu ceva.

Cum adica iesea aer intre difuzor si cutie? Logic, asta ar insemna ca a mai umblat cineva la masina ta, in mod normal difuzoarele originale sunt prinse foarte bine, au si un mastic sub rama si o fasie de burete in jur.

scrisesem 'aier', din graba. <_<

Edited by ihearto

s-a uscat spuma acolo si tre sa spun ca se comporta f. bine cel putin pe termen scurt.

nu iesea aer la difuzoarele originale, intrucat acelea au o buza catre magnet, sa zic asa.

per total sunt f. multumit de ce am facut. am cotrobait prin balconul parintilor si am gasit un subwoofer de 12" si o statie de acum vreo 5 ani de zile, cand eram si eu mai craisor si voi incerca sa le arunc prin portbagaj pe acolo.

semnal de intrat in statie de la ce pini sa iau?

Edited by /////alpine

azi simt ca am facut un progres. zic eu...

am desfacut iar policioara de pe spate si fetele de usi, si am facut niste inele din neopren, pe care le-am lipit intre cutiile acelea si basketul difuzorului (iesea pe acolo f. mult aer) si pot spune ca a avut loc o imbunatatire consistenta a sunetului. bassul nu mormaie, dar cel putin am acum parte de niste kickuri mai precise.

pe spate sa zicem ca e ok treaba.

pe fata insa am facut o improvizatie mai aiurea:

difuzoarele originale aveau un fel crossover care vine prins pe incinta ca un capac. crossoverul acesta disparand, a lasat un gol maricel, care acum actioneaza ca un vent, huruind f. nasol cand plimba aerul. din lipsa de rabdare si de alte idei, am cumparat niste spuma poliuretanica si am facut eu un nou capac. sunt curios sa vad maine cum se aude isprava mea, dupa ce s-o intari spuma.

daca are cineva vreo idee cu ce as putea inlocui spuma, e binevenit sa spuna... caci ma gandesc ca nu este ceva de durata spuma asta.

legat de pinoutul de la bm54 de pe masina mea, mi se potrivesc la culorile firelor, mufa mare neagra si cea mica neagra (pinoutul din postul lu zeronoo). cea alba mica e din alt film.

nelamurirea mea acum este:

firele acestea:

incotro merg? ma asteptam sa se duca inspre boxe, dar cand am dat jos boxele si m-am uitat in spatele lor, firele care intrau in ele au culoarea verde, deci nu par a fi cele care pleaca din bm54.

daca ai amplificator, merg acolo, daca nu merg la difuzoare direct