Jump to content

Problema ET la jante aliaj seria 3

LRD

Recommended Posts

La turing-ul meu E91 325i echipat cu jante 7x16" si cauciucuri de vara 225/50R16, voi monta pe aceste jante cauciucurile de iarna iar pentru cele de vara vreau sa procur alte jante, tot pe 16" dar mai late, cel putin de 7,5x16", cauciucurile 225/50 aratand mai bine pe jante mai late (din considerent de stare actuala a drumurilor, vreau sa raman pe 16" !). Problema este ca in gama actuala de jante BMW pe 16" la seria 3 nu exista decat jante de 7,0x16" (de exemplu, Audi echipeaza rotile pe 16 de la A4 nou cu jante 7,5x16"!). Am studiat site-ul R0NAL.DE unde am gasit pentru BMW seria 3 actual (E90 si E91) jantele tip R39 spitate, interesante, avand dimensiunea de 7,5x16". Dar problema ciudata este ca pentru seria 3 actuala RONAL ofera doua variante de jante 7,5x16": una cu ET de 20mm si una cu ET de 27mm (se stie ca pentru seria 3 actuala ET normal este de 34mm). RONAL Gmbh este totusi una din firmele serioase, adica daca ei zic ca merge la seria 3 cu ET 20mm, stiu ei ce zic. Dar se stie ca ET 20 este valabil la seria 5 si atunci ce sa mai crezi? Nu va iesi fata rotii prea mult in afara fata de caroserie?

In site-ul Felgen-Katalog-BMW-Treff...care prezinta toate jantele din gama BMW, am gasit o janta spitata, foarte interesanta tip "Styling 4" avand 8x16" si ET23 care se folosea la seria 7 vechi (E38) dar avand tot 72,5mm diametrul la butuc si 5x120mm gaurile s-ar putea folosi la seria 3, iar pe aceasta janta de 8,0" latime, mult mai frumos ar arata cauciucurile de 225/50 (se stie ca la 17", dimensiunea rotilor este de 225/45R17 iar jantele sunt de 8x17"). Totodata, daca s-ar folosi aceste jante de 8x16" s-ar putea monta chiar si cauciucuri diferite, adica 225/50 pe fata si 245/45 pe spate (diferenta la talon intre acestea este neesentiala).

Aceste probleme apar pentru cine doreste sa ramana la rotile de vara pe 16" dar sa monteze alte cauciucuri decat 205/55R16 pentru a da o nota mai sportiva masinii (bineinteles ca se va recomanda trecerea la roti pe 8x17"!)

Deci intrebarea este aceasta: se poate conta pe specificatia tehnica din site-ul RONAL.DE

privind posibilitatea de a monta jante de 7,5x16" cu ET 20mm la seria 3 actuala de si ET normal este 34mm? Astept pareri de la cine a studiat problema jantelor

nu stiu cu siguranta, dar poate fi datorita j-ului, de exemplu la seria 5 e39.. la jante de 7j au et 20 dar la jante de 9 J au et 27...

Intradevar, daca janta este mai lata, ca sa nu depaseasca limita caroseriei trebuie trasa mai spre interior si atunci ET-ul creste, de aceea la echiparea lui E90 cu roti inegale pe 17", cele din fata de 225/45 au ET 34mm (valoarea normala) iar cele din spate de 255/40 au ET 37mm (aceasta la jantele originale BMW).

Dar in catalogul Ronal pentru seria 3 se prevad doua variante de jante tip R39 spitate, ambele de 7,5x16" dar una are` ET20mm iar a doua are ET 27mm iar pentru ambele jante se prevad aceleasi tipuri de cauciucuri (205/55, 225/50 si 235/50R16). Deci rezulta ca si cea cu ET 20 este valabila pentru seria 3, de si ET-ul de 20mm este de fapt comun pentru jantele de la seria 5!

Deci montand acea roata cu janta tip Ronal cu ET 20mm, roata va sta mai inspre exterior cu

14mm fata de echiparea cu o janta originala BMW pentru seria 3 (E90, E91, E92) echipata cu acelasi tip de cauciuc. Iar concluzia ciudata este ca la seria 3 actuala se pot monta jante pe 7x16" de la seria 5 (care au tot 5x120mm gaurile iar diametrul gol butuc este tot 72,5mm)! Ce sa mai poti spune?

Se poate verifica intrand in www.ronal.de, bmw seria 3 actual, jante tip R39.