Jump to content

senzor temperatura exterioara

Recommended Posts

Sunt un proaspat posesor BMW (520d/2001). Zilele trecute am luat o bordura cu roata din dreapta fata si mi s-a smuls un fragment din aparatoarea de plastic de sub aripa. Ceva mai tarziu am observat o sonda care atarna de sub acea aripa. Mecanicul meu mi-a demonstrat ca este senzorul care comanda termometrul din bord care afiseaza temperatura exterioara. N-a reusit sa-i gaseasca locul exact de unde a fost smuls, astfel incat l-a prins cu un colier undeva pe-acolo. Cert este ca din acel moment nu-mi mai afiseaza corect temperatura exterioara. Credeti ca acest fapt imi poate afecta si altceva, de exemplu consumul? Pentru ca il cumparasem de foarte curand (cateva ore), nu stiu ce consum avea, dar acum imi consuma in Bucuresti 10%, in conditiile in care i-a fost montat chip si a fost ridicat de la 136 la 170 cp.

Cand montezi un sensor de temperatura, va arata +40 de grade. In timp, va incepe sa scada, si abia dupa o zi doua va ajunge sa arate temperatura corecta.

Aparartoarea care ti s-a rupt costa 15 euro la reprezentanta.

In felul acesta mi-am dat seama ca senzorul este inca functional, pentru ca, pana l-am vazut atarnand si mangaind asfaltul, am mers cativa zeci de km.Intr-adevar, mi-a aratat 40 de grade, insa acum, dupa inca vreo 10 zile, cand afara sunt vreo 3-4 grade minus, el se incapataneaza sa-mi arate ceva cu plus, si nu numai cand pun contactul, ci chiar si dupa ce parcurg ceva km. Sa fie oare necesar sa-l schimb, sau doar faptul ca nu e prins unde trebuie este de vina...?Si voiam sa mai stiu daca temperatura sesizata de acest senzor mai este citita si folosita si de alte componente ale masinii, pentru ca altfel nu m-as grabi sa-l schimb. Numai faptul ca-mi arata mie eronat o temperatura exterioara nu ma deranjeaza foarte tare, insa daca aceasta citire mai este folosita si in alte scopuri...

E posibil sa fie influentat de caldura de la motor, daca zici ca nu mai ai aparartoarea aia si e prins pe undeva pe acolo. In aparatoarea aia era fixat astfel incat aerul de la motor sa nu poata ajunge la el. Nu are ce sa fie stricat in el, ori mergi ori nu mai merge.

E posibil sa fie influentat de caldura de la motor, daca zici ca nu mai ai aparartoarea aia si e prins pe undeva pe acolo. In aparatoarea aia era fixat astfel incat aerul de la motor sa nu poata ajunge la el. Nu are ce sa fie stricat in el, ori mergi ori nu mai merge

Problema este ca si atunci cand motorul este rece, de ex. dimineata, el tot temperaturi pozitive imi arata. Acum am mers cu ea si imi arata vreo 4 grade, iar afara sunt maxim 0 grade. Am citit undeva pe forum ca cineva se plangea de faptul ca lui ii arata -40 de grade si din cauza asta, calculatorul vazand ca este frig afara, ii incinge oglinzile. Ceea ce ma face sa cred ca aceasta facilitate de afisare a temperaturii exterioare nu este doar una de confort, ci calculatorul o interpreteaza, comandand si alte functii ale masinii. Multumesc si poate stie cineva unde exact se monteaza acest senzor. Parca n-as prea vrea sa ajung cu masina la reprezentanta, ca doar ce am cumparat-o si mi s-au cam dus economiile :blink: