Jump to content

CAND punem cauciucurile de iarna?

ciup

Recommended Posts

Lasa membrii, cauta teste ce prezinta incredere.

http://www.adac.de/Tests/Reifentests/Winte...urcePageID=8762

Foarte reticent esti :)

Cu lanturile , or fi si pe realoem , nu neg , dar spre deosebire de masinile cu tractiune fata care merg cu lanturi si pe asfalt fara nici o treaba , la RWD s-ar putea sa ai surprize daca incerci sa mergi pe asfalt ceva vreme cu ele . Nu spun ce , incearca doar . Eu nu ma refeream ca in zapada nu le poti folosii (desii aia e singura lor destinatie) doar ca multi le folosesc cand ninge si merg cu ele in oras pe zapada (cand ies de pe stradute etc) si pe urma le lasa si merg cu ele prin oras pe asfalt .

Cine a zis ceva de umblat cu lanturi pe asfalt ? Asta nu se face la nici o masina, indiferente de puntea motoare.

Jorj, n-ai nevoie sa intelegi. Sunt clasamente pe marimi de unde iti poti face o idee asupra modelului de anvelope de iarna.

Daca vrei sa vezi detaliile ce au permis clasamentul respectiv, te ajuta google.ro/translate

N-are legatura producatorul, cu gumele de iarna...

Eu de exemplu anu trecut mi-am luat Dunlop Wintersport M3 sunt foarte foarte multumit de ele, am mers pe zapada batatorita, am mers pe zapada proaspata pe sosea,am urcat pante, si n-am avut probleme deloc cu ele. Le recomand .

Nokian rulz...

Nokian fac cele mai bune cauciucuri de iarna (dupa parerea mea desigur), din moment ce sunt finlandezi, stiu ei ce fac :)

Pe site-ul lor chiar apar niste BMW, deci inseamna ca au vreun parteneriat >>> http://www.nokiantyres.com/products

Cauciucurile de iarna au aderenta mai mare decat cele de vara atat iarna cat si vara, din moment ce au mai mult cauciuc natural in compozitie.

Dezavantajul in a merge vara cu cele cele de iarna e uzura accentuata, din cauza ca cauciucul natural are punctul de topire mai scazut si in plus poate sa si aiba un sunet specific la rulare, in principiu mai ridicat decat la cele de vara, dar depinde si in funcite de profil, marca, dimensiuni.

In principiu, e ok sa iti pui cauciucuri de iarna cand temperatura scade sub +16 C, astfel uzura nu e semnificativa. Dezavantajul la cauciucul natural este ca dupa aprox 1-2 ani imbatraneste, se intareste si nu mai isi face treaba corect, in sensul ca aderenta scade. De aceea, daca optati pt cauciucuri second-hand nu luati cauciucuri de iarna mai vechi de 2-3 ani. Chiar si producatori sunt obligati sa le caseze dupa 2 ani de stat pe raft (bineinteles nu in Ro).

Data productiei anvelopei e marcata pe orice cauciuc. De obicei e precedata de "DOT" si continua cu 4 cifre, dar se poate sa fie si cele 4 cifre singure. Ex: "DOT 4304" sau smplu "4304"inseamna ca s-au produs in saptamana 43 din 2004.

Eu m-am pacalit inainte sa aflu de astea cu niste cauciucuri second-hand de iarna GY superbe ca si profil si "carne" dar am aflat ulterior ca aveau 5 ani si nu m-am mai mirat ca nu au aderenta dorita :)

Lanturile sunt super ok, dar doar pe zapada afanata sau si pe gheata dar cu cauciucurile usor dezumflate ca sa atenueze socurile, cu <30 kmh (desi cred ca producatori permit mai mult) si cu "traction control" pe off. Eu am urcat (experimental) vreo 4-5 km de la Balea Cascada la Balea Lac anul trecut la sfarsit de Noiembrie cand deja drumul era inchis si pe care se schia si nu mi-a venit sa cred ce sentiment de tanc cu senile iti da :)

Edited by andrei27

Nu cred cĂŁ Nokian fac cele mai bine pneuri de iarnĂŁ.

Michelin sunt ĂŽn mod sigur peste ei.

Am avut eu pneuri de iarnĂŁ Nokian Âşi au fost decente.

Se poate, nu zic nu. Eu cu Nokian am simtit cea mai buna aderenta atat la acceleratie cat si la franare. In plus, le-am folosit 2 sezoane de iarna fara sa le schimb nici vara si nu s-au uzat excesiv.