Jump to content

Seria 5 E28, 1981-1988


FiveThreeFive

Recommended Posts

O sa incerc, in cateva post-uri consecutive, sa incropesc un ghid al cumparatorului pentru BMW Seria 5 E28.

Sigur, E28 este deja un model vechi, iar piata sa este foarte restransa. Dar, am plecat de la doua idei principale:

- pe un site BMW Club trebuie sa existe cate un ghid de cumparare pentru fiecare model BMW;

- poate initiativa mea ii va determina si pe alti membri bmwclub.ro sa posteze ghiduri pentru modele mai populare, cum ar fi E36, E39, sau mai vechiul E30.

 

Informatiile de mai jos se bazeaza pe propria experienta, de aproape 5 ani (la momentul redactarii acestui material), ca posesor al unui BMW seria 5 E28 535i. Am preferat sa prezint propriile concluzii, decat sa sintetizez materiale care exista deja pe Net - si gasiti o groaza de informatii in acest sens.

Comentariile si corectiile pertinente sunt binevenite.

 

PROFILUL CUMPARATORULUI DE BMW E28

Prima recomandare cu care pot sa incep: nu cumparati un E28, daca nu sunteti in improbabila situatie de a avea o pasiune nebuna pentru BMW-urile anilor '80.

Un BMW Seria 5 E28 nu este genul de autoturism destinat publicului larg. A fost, in anii '80 si inceputul anilor '90. Din pacate, atunci nu si-o putea permite oricine. Acum insa, este o masina depasita de vremuri, cautata exclusiv de pasionati.

 

Daca vreti sa cumparati o masina second hand si raspundeti pozitiv la cel putin una din situatiile de mai jos:

- doriti o masina de familie, fiabila si relativ economica;

- ar fi singura masina din familie;

- masina urmeaza sa fie condusa, in mod curent, de catre o doamna sau domnisoara;

- acordati o importanta deosebita confortului, sistemelor de siguranta pasiva, sistemelor electronice de asistare a conducerii;

- nu aveti, in familie, pe nimeni care sa faca din intretinerea unei masini o adevarata pasiune (si sa aibe si destul timp pentru asta);

- masina este un mijloc de deplasare in sine si nu un obiect de valoare sentimentala;

- pe langa suma necesara achizitiei, nu mai dispuneti de inca min. 1000 EUR in urmatoarele 2-3 luni dupa cumparare, pe care sa-i cheltuiti exclusiv pentru refacerea starii tehnice a masinii;

- nu va permiteti costuri curente de intretinere (piese, service si combustibil) cel putin duble decat ale unei Dacii;

- intentionati sa pastrati masina max. 2-3 ani, apoi sperati sa o puteti revinde;

atunci va recomand insistent sa NU cumparati un BMW serie 5 E28, oricat de atractiv ar fi pretul acestuia.

 

POZITIONARE

Platforma BMW Seria 5 codificata “E28” s-a produs intre anii 1981 si 1988. Este a doua generatie de serie 5, fiind precedata de Seria 5 cod “E12” si urmata de Seria 5 cod “E34”.

Lista completa de modele BMW E28, oferite in Europa, este disponibila la acest link. Au mai existat si modele specifice altor piete (un exemplu: 533i in SUA).

Link to comment
Share on other sites

  • Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

DESCRIERE

Din punct de vedere al design-ului, caroseria BMW E28 a fost foarte conservatoare, fiind practic o restilizare a generatiei anterioare, E12. Cateva deosebiri usor de remarcat: la E28, capota nu mai “cuprinde” aripile, ca la E12. Privita din fata, masina pare mai agresiva. Din cele patru faruri, cele doua din exterior au diametrul mai mare (ca la seria 7 E23). Portbagajul este mai inalt si lampile spate sunt diferite. Difera si grila de aerisire de pe stalpul “C” al caroseriei. La E12, stalpul "B" (dintre usi) e vizibil, pe cand la E28, nu. Evident, interiorul este mult diferit (in special plansa de bord). Totusi, geamurile se potrivesc, de la E12 la E28 si invers. In rest, insa, sunt foarte putine piese comune intre E12 si E28.

 

Din punct de vedere mecanic, E28 a fost o platforma moderna, atunci cand a fost lansata. Chiar foarte moderna.

Mecanica E28 este preluata si pe Seria 6 E24 incepand cu ultima parte a anului 1982. De aceea E24 este singurul cod platforma BMW care, sub acelasi nume, include doua variante de mecanica total diferite: E24 bazat pe platforma E12 - pana in 1982, apoi E24 bazat pe platforma E28, pana la sfarsitul productiei. Daca facem abstractie de particularitatile caroseriei, atunci ceea ce discutam despre E28 este perfect valabil si pentru modelele E24 bazate pe E28.

Mecanica E28 a fost atat de reusita incat o regasim aproape neschimbata pe urmatoarea generatie a Seriei 5, E34 (sigur, cu amortizoare + arcuri adaptate unei caroserii mai grele), cat si pe Seria 7 E32 (la fel, cu adaptarile de rigoare). Deci, o mecanica proiectata la inceputul anilor '80 a fost utilizata pe modelele BMW de clase superioare (seriile 5 si 7) pana in 1995.

 

PRO SI CONTRA - generalitati

 

PRO

Seria 5 E28 este practic ultima generatie de Serie 5 proiectata de BMW cu scopul de a oferi o masina de familie sportiva. Generatiile urmatoare ale Seriei 5 (E34, E39, E60), desi au continuat traditia sportiva, au facut insa compromisuri serioase, pentru a avantaja confortul.

Pentru “puristii” BMW, Seria 5 E28 este, alaturi de Seria 6 E24, cel mai performant BMW “bot de rechin”. Din punct de vedere al sportivitatii, E28 este chiar mai agil decat E24, deoarece acesta din urma este ceva mai greu.

Greutatea redusa (cca. 1250 .. 1400 Kg, in functie de model) si buna repartitie a maselor permite unui E28 sa fie mai sportiv decat un E34 si chiar sa faca fata unor BMW-uri mai noi (sigur, ne referim la motoare cu puteri similare). Totusi, este o alegere proasta ca masina de circuit - un E30 este mult mai potrivit.

 

Comportamentul rutier al unui E28 este bun, cu conditia ca suspensia sa fie in stare perfecta. Sigur, nu va asteptati sa tina pasul cu BMW-urile moderne (design-ul suspensiei este, totusi, depasit, dupa standardele actuale).

Totusi, spre deosebire de BMW-urile noi, care separa soferul de masina printr-un numar prea mare de sisteme electronice de control, E28 ofera un feedback foarte bun asupra drumului. Masina iti trimite toate informatiile - trebuie doar sa le “citesti”.

 

Veti fi surprinsi sa constatati ca, in interior, este mai mult spatiu intr-un E28 decat intr-un E34 sau chiar E39! Habar n-am sa explic de ce.

 

Fiabilitatea BMW-ului E28 este peste medie, fiind doar cu putin in urma Seriei 5 E34, la acest capitol. E34 este considerat (discutabil) BMW-ul cu cea mai buna fiabilitate - fiind totusi depasit de E28 la fiabilitatea echipamentelor electrice (care abunda in E34 dar sunt foarte rare in E28).

Motoarele sunt, ca la aproape orice BMW, renumite pentru fiabilitatea lor.

 

CONTRA

iind totusi atat de vechi (au minim 18 ani vechime), este putin probabil sa mai gasiti un E28 in stare perfecta. Mai mult, datorita legilor care au ingradit importul de autoturisme second hand, mai toate BMW-urile E28 inmatriculate legal acum in Romania au intrat in tara inainte de 1995, deci au stagii lungi de rulaj pe soselele si strazile de proasta calitate din Romania. In plus, aceasta inseamna ca este foarte probabil ca, in lunga lor istorie in Romania, sa fi nimerit pe mana unor proprietari care le-au hingherit, pur si simplu.

 

Desi, in medie, pretul de achizitie a unui E28 este super atractiv - se situeaza in jurul a 1000 .. 2800 EUR, in functie de model si starea tehnica - trebuie sa va asteptati sa va mai coste inca minim 1000 EUR aducerea masinii la o stare tehnica decenta. Asta daca nu sunteti din cale afara de norocosi si nimeriti unul dintre rarele E28 ingrijite corespunzator.

 

Din punct de vedere al echipamentelor si dotarilor, E28 este o masina spartana, chiar primitiva, comparativ cu standardele actuale. Aerul conditionat era optional. Nu a existat filtru de polen. Nu a existat airbag sau centuri pretensionate. ABS – disponibil doar pe modelele de varf de gama. Nici vorba de alte sisteme electronice de asistenta a conducerii. Totusi, lipsa acestor echipamente considerate acum 'standard” pe orice masinia nu constituie neaparat un dezavantaj: fiabilitatea remarcabila a masinii se datoreaza tocmai acestei simplitati. In privinta securitatii pasive, caroseria E28 s-a dovedit a-si proteja foarte bine pasagerii, in caz de impact, chiar fara airbag-uri. Cu o singura conditie: sa nu fie afectata de rugina, la elementele critice dpdv al preluarii socului la impact.

 

Motoarele, desi foarte fiabile (in special M30), sunt mult in urma vremurilor. Cu exceptia motorului M88 de pe M5, toate au doua supape pe cilindru si conceptie clasica – de pe la 5000..5500 RPM incep sa se plafoneze. Raportata la capacitatea cilindrica, puterea dezvoltata de aceste motoare starneste zambete ironice, in prezent. In plus, consuma multa benzina, unele chiar foarte multa benzina. La aceste dezavantaje, se adauga uzura inerenta (rar gasiti un motor care a rulat sub 200.000 Km).

 

Un alt mare dezavantaj al lui E28 il constituie coeficientul aerodinamic foarte slab (0.37..0.39, in functie de model). Din aceasta cauza, la motoare de acceasi putere, viteza maxima este sensibil inferioara altor modele mai noi, dar cu o aerodinamica mai buna. Spre exemplu, viteza maxima a unui Serie 5 E60 525i (192 CP) este de 238 Km/h (coef. aerodinamic: 0.28), pe cand un Serie 5 E28 535i (218 CP) prinde maxim 225 Km/h. Chiar si M5-ul E28 de 286 CP nu depaseste 245 Km/h. Comparati cu E60 530i de 231CP, care este limitat electronic la 250 Km/h.

Edited by FiveThreeFive
Link to comment
Share on other sites

RECOMANDARI, PE MODELE

 

518 / 518i - De evitat. Desi motorul M10 este la fel de fiabil ca un M30, puterea este totusi prea mica pentru caroseria unui E28. Poate ar fi interesant un 518i, ca primul autoturism cu tractiune spate, pentru un tanar care abia si-a luat carnetul de conducere: caroseria ii ofera o protectie buna in caz de accident, motorul este vioi dar fara a-i permite excese. In plus, este o platforma buna pentru a invata / exersa mecanica auto. In orice caz, de evitat varianta cu carburator.

 

520i si 525e - Alegerea ideala, daca vreti ceva performante, dar la un consum minim de combustibil. Motorul M20 este, din punct de vedere al conceptiei si al electronicii, cel mai modern disponibil pe E28 (cu exceptia motorului M88 de pe M5). Motorul de pe 525e are un cuplu bun, dar refuza sa fie turat - se comporta aproape ca un Diesel. Pe de alta parte, 520i urca sprinten in ture, dar ofera un cuplu mai mic si consuma ceva mai mult.

 

524d / 524td - De evitat. Echipate cu M21, primul motor Diesel de la BMW. Desi este un motor fiabil, este mult depasit de Diesel-urile actuale. Performantele dinamice sunt, iarasi, slabe. Daca totusi vreti neaparat un Diesel, alegeti varianta 524td (turbo), de 115 CP.

 

525i - Nu e rau, dar sunt optiuni mai bune. Desi, la 150 CP si dotat cu motorul M30, renumit pentru fiabilitatea lui, ar parea o alegere buna, este de preferat sa cautati un 528i, care dispune de 184 CP, are acelasi tip de motor (alta cilindree) si consuma cam tot atat.

 

528i - Alegerea ideala, daca preferati sportivitatea, dar nu va este indiferent cat cheltuiti cu benzina. Desi motorul M30 de 2.8l are 184 CP, fata de cei 218 CP ai motorului M30 de 3.5l de pe 535i, la un raport de compresie de 9.3:1 accepta benzina fara plumb, obisnuita (CO 95). 528i consuma cam tot atat cat 535i (doar o idee mai putin in oras), dar motorul de 2.8l se simte mai bine la turatii inalte, decat cel de 3.5l.

 

535i / M535i - Varful de gama. Nu va lasati inselati de “M”-ul din denumirea modelelor M535i. Motoarele sunt identice cu cele de la 535i. Difera doar setarile suspensiei (arcuri, amortizoare) si kit-ul de bare fata + spate + praguri + spoiler portbagaj (cunoscut sub denumirea “M-Tech kit”). Sunt doua tipuri de motoare M30 3430 cmc disponibile: unul de 218 CP si unul de 185 CP. Diferenta rezulta din raportul de compresie: 10:1, respectiv 8:1 (rezultata din utilizarea unor pistoane diferite: cu “cocoasa”, respectiv cu “adancitura”).

Motorul de 218 CP este cel mai performant disponibil pe E28, cu exceptia lui M5. Totusi, avand in vedere raportul de compresie si faptul ca nu mai este nou, riscati sa intrati in probleme daca nu folositi benzina cu CO 98, sau mai mult (= co$ta!).

Varianta de 185 CP dispune de catalizator. Raportul de compresie scazut ii permite sa mearga cu orice fel de benzina. Din punct de vedere dinamic, este similar cu 528i, dar ofera doua avantaje principale: cuplu mai bun si gestiune electronica Motronic (fata de L-Jetronic la 528i).

Un alt aspect interesant: motorul de 185CP este identic cu M106 turbo de pe seria 7 E23 745i, minus turbo, accesoriile pentru turbo si supapele de evacuare racite cu sodiu. Prin instalarea unui kit turbo poate fi adus usor la 300 .. 350 CP (si nici nu se recomanda sa treceti mult peste aceasta valoare, intrucat acolo se cam ating limitele transmisiei si suspensiei de la E28).

 

M5 - Super masina! Primul M5 din istoria BMW. Motorul M88 si 3.5l de 286 CP a avut o varianta cu catalizator, disponibila in SUA, sub denumirea S38 si care oferea 256 CP. Motorul S38 a fost ulterior dezvoltat si continuat pe E34 M5, ajungand la 315 CP, apoi la 340 CP. Daca aveti un E28 M5 sunteti unul dintre cei mai norocosi posesori de BMW din lume. Masina este absolut fabuloasa. Un lucru este insa de retinut: motorul M88 / S38 este pretentios, se intretine greu si cu foarte multi bani.

Nu este o masina pentru cei cu punga stramta.

 

Recomandari, pe scurt:

- 528i, pentru sportivitate, dar in conditiile unor costuri cat mai mici cu benzina;

- 535i de 218 CP pentru maxima sportivitate (fara limita la cheltuielile cu benzina);

- 535i de 185 CP, un fel de 528i, cu mai mult cuplu, si pe care poate il veti face turbo, candva;

- 525e, pentru consum redus;

- 520i, un fel de 525e, dar ceva mai dinamic;

- M5, perfectiunea (atat timp cat banii nu sunt o problema);

- 518i, doar in postura de primul BMW al unui tanar care tocmai si-a luat permisul de conducere.

 

De evitat: 518, 524d, 524td.

Link to comment
Share on other sites

ASPECTE TEHNICE, RECOMANDARI (particularitati pentru E28)

 

MOTOR

 

Motoarele M30 (6 cilindri in linie), disponibile pe 525i, 528i, 535i, sunt cele mai fiabile. Daca au fost intretinute corect, nu trebuie sa consume deloc ulei, nici dupa 300.000 Km. Are distributie prin lant. Chiulasa are nevoie de ceva ajutor dupa cca. 500.000 Km (simeringuri noi, rectificare sedii supape, lant distributie, etc.), dar angrenajul motor din bloc poate rezista in bune conditii pana pe la 800.000+ Km. Au totusi o arhitectura invechita, iar gestiunea electronica (fie ea L-Jetronic sau, preferabil, Motronic) este si ea primitiva, cu efecte negative asupra puterii litrice si consumului de benzina.

De urmarit:

- principala problema: uzura axei cu came. La M30, ungerea axei cu came este deficitara. Cea mai mica problema in circutul de ungere poate duce la uzura rapida a camelor. Verificati daca suruburile de 12mm care prind rampa de ulei sunt corect stranse. Preferabil sa fie modelul nou, cu un cerc frezat pe capul surubului. Verificati daca nu sunt uzate camele (sa nu se agate unghia, cand treceti peste varful lor);

- garnitura de chiulasa vrea schimbata dupa cca. 15..18 ani. Nu costa mult, dar e laborios. Verificati culoarea bujiilor. Daca una (sau mai multe) sunt dubios de curate, ca si cum ar fi stat intr-o baie de aburi, suspectati probleme la garnitura de chiulasa, sau chiar pori in chiulasa.

- motorul M30 nu trebuie sa consume ulei si nu trebuie sa bata. Daca vedeti fum albastru in evacuare, este foarte grav;

- nu este ingrijorator daca nu porneste la “sfert de cheie”, dar nici nu e normal sa porneasca dupa mai mult de 3..4 secunde de actionare a demarorului;

- distributia de la M30 este zgomotoasa. In plus, injectoarele tacane foarte tare. Un M30, la relanti, suna aproape a Diesel;

- cu motorul la relanti, scoaterea jojei de ulei trebuie sa determine o inrautatire sesizabila a relantiului. Altfel, inseamna ca motorul trage aer fals pe undeva;

- furtunele de cauciuc care alimenteaza rampa de benzina trebuie schimbate la cca 100.000 Km. Verificati in special furtunul de cauciuc de la rampa la injectorul de pornire la rece. Acesta cedeaza primul si, daca e crapat, poate provoca un incendiu;

- din cauza greutatii motorului M30, suportii acestuia trebuie inlocuiti cel putin o data la 5 ani. Altfel, riscati sa devina prea elastici, iar la frane puternice ventilatorul tinde sa impunga radiatorul.

 

Motoarele M20 (6 cilindri in linie), disponibile pe 520i, 525e, nu sunt la fel de fiabile ca M30, dar nici departe de acestea. In schimb, au o conceptie mai moderna, electronica mai buna si se intretin mai usor. Le recunoasteti usor dupa faptul ca au distributia cu curea.

De urmarit:

- schimbati cureaua imediat dupa ce ati cumparat masina, cu exceptia cazului in care sunteti 100% sigur ca ati aflat cand a fost schimbata ultima oara.

 

Motoarele M10 (4 cilindri in linie) sunt disponibile pe 518 / 518i. Distributie cu lant. Aproape la fel de fiabile ca M30 (practic, M30 a derivat din M10, la care s-au mai adaugat 2 cilindri).

 

Avand in vedere varsta motoarelor, schimbati uleiul + filtrul la max. 5000 Km (ulei mineral / semisintetic) sau 8000 Km (ulei sintetic), daca vreti sa pastrati masina. Deoarece motoarele sunt proiectate in anii '60..'70, tolerantele interne sunt mai mari si prefera uleiuri mai vascoase.

Daca folositi ulei mineral, cautati unul de foarte buna calitate, 20W50 vara si 10W40 iarna. Daca folositi ulei sintetic, nu coborati sub 10W40.

Motoarele M30 se simt foarte bine cu ulei sintetic Castrol RS 10W60 (asa e, costa foarte mult).

 

 

TRANSMISIE

 

Evitati versiunile cu cutie automata. Cutiile automate de pe E28 cedeaza pana in 200.000 Km.

Cutiile manuale sport (cele care au treapta I jos, apoi II imperecheata cu III si IV cu V), au treapta V de priza directa si sunt cele mai placute la condus, dar nu se dau in vant cu fiabilitatea. Cele mai robuste cutii manuale sunt Getrag 260/6, care au treapta a IVa priza directa si a Va subunitara. Le recunoasteti dupa faptul ca au carcasa ambreiajului turnata (nedemontabila) si au aripioare longitudinale de racire, pe partea inferioara a cutiei.

Toate cutiile Getrag, dupa 100.000 Km, curg pe la simeringul spate. De asemenea, toate intra mai greu in viteza, cand uleiul din cutie e rece. Cursa schimbatorului este destul de lunga si nu favorizeaza schimbarile rapide de viteza.

In cutii, puneti doar ulei mineral API GL4. Uleiurile GL5 contin sulf si ataca sincroanele.

 

Ambreiajele rezista bine in timp. Sunt actionate hidraulic, deci verificati starea cilindrilor master / slave. La motoarele M30, este normal ca ambreiajul sa necesite o forta de apasare sensibil mai mare, decat la un ambreiaj de Serie 3 E30. Nu sunt rare cazurile in care suportul de tabla al cilindrului master de la ambreiaj crapa si trebuie sudat.

 

Arborele cardanic, mai ales pe modelele cu motoare mari, de peste 2.8l, prinde joc la cuplaje, in special la cel din spate (de la diferential). Din pacate, calitatea cuplajelor cardanice lasa de dorit, si mai toate au joc dupa 150.000 Km, in special pe modelele cu motoare puternice.

 

Diferentialele sunt rezistente, dar tampoanele acestora trebuie verificate. Modelele de varf de gama au diferentiale LSD. Sunt doua tipuri de carcase diferential: “mic” (are ambele busoane, de umplere si golire, pe capacul din spate) si “mare” (busonul de umplere este pe capacul din spate, cel de golire pe laterala stanga). Diferentialul “mic” este interschimbabil cu cel de la E30 (trebuie doar sa luati capacul din spate si flansele planetare de la cel de E28) si va ofera astfel posibilitatea de a alege dintr-o plaja larga de rapoarte. Diferentialul “mare” a fost instalat pe modelele de varf de gama si este mai putin comun, deci mai greu sa gasiti alte rapoarte.

 

 

SUSPENSIE SI DIRECTIE

 

Suspensia fata este calcaiul lui Ahile. Daca este in stare perfecta, masina se comporta excelent. Dar bucsile tind sa se uzeze destul de repede si apar trepidatii in volan, la franare, in special in intervalul de viteza 100Km/h - 70 Km/h. Gasiti pe Net o groaza de materiale despre suspensia BMW-ului E28 si solutii de remediere.

 

Directia este cu mecanism cu bile recirculante. O solutie invechita. Raspunsul este mai putin prompt fata de o directie cu cremaliera. In plus, in timp, casetele de directie prind joc. Desi exista un surub de compensare a jocului, acesta nu poate fi anulat complet, mai ales dupa rulaje de peste 150.000 Km. Deci, ganditi-va ca trebuie sa acceptati putin joc in directie.

Lantul cinematic de la axul de iesire din caseta de directie la roti cuprinde nu mai putin de 5 brate si 6 pivoti (!) Cu toate acestea, are o fiabilitate buna, iar pivotii (capetele de bara) de la bieletele de directie se schimba foarte usor.

 

Suspensia spate este foarte solida. O posibila exceptie o constituie bucsile care prind subframe-ul de caroserie (de altfel foarte greu de inlocuit). Modelele post 1984 sunt de preferat, deoarece la acestea a fost introdusa acea mini-bieleta care leaga bratele suspensiei de subframe si asigura o geometrie mai riguroasa (mini-bieleta care este prezenta si la E34 si E32, deci interschimbabila cu E28)

 

Verificati cand au fost schimbate ultima data amortizoarele.

 

CONTINUARE IN POST-ul URMATOR

Link to comment
Share on other sites

CONTINUARE DIN POST-ul ANTERIOR

 

 

FRANE

 

Un E28 are frane bune, dar nu spectaculoase. Modelele de varf de gama au ABS. Discuri ventilate in fata, discuri pline in spate. Vestea buna este ca pot fi transformate in frane spectaculoase: franele fata (prin asta intelegand discuri + etriere + suport etriere + placute frana) pot fi preluate fara nici o modificare de la Seria 7 E32 (preferabil) sau Seria 5 E34, iar franele spate de la Seria 5 E34. Retineti ca, in cazul in care preluati franele de la E32 / E34, veti avea nevoie de jante de min. 15”.

La modelele cu motor M30, circuitul de servofrana este hidraulic. Functioneaza perfect, dar, atunci cand imbatraneste, face mai multe probleme decat servofrana pneumatica. Servofrana hidraulica depinde de un acumulator de presiune, care trebuie inlocuit dupa cca. 120.000 Km.

 

De retinut: la versiunile cu servofrana hidraulica si ABS, cand aveti motorul pornit si masina pe loc, daca apasati brusc pedala de frana o sa constatati ca aceasta este cam elastica si ca puteti ajunge cu ea pana aproape de podea. Oricat de dubios ar parea, este un comportament normal. Evident, cu conditia ca sa nu existe scurgeri de lichid de frana, sau aer in circuit.

 

In functie de vechimea masinii si starea lor, furtunele de cauciuc din sistemul de franare (6 la numar) s-ar putea sa trebuiasca schimbate.

 

 

ECHIPAMENT ELECTRIC

 

E28 are prea putine componente electronice care se pot defecta. Nu il ocolesc insa problemele electrice obisnuite.

Sunt de preferat motoarele cu gestiune Motronic (scapati de Delco). Modelele de varf de gama au ABS.

Imposibilitatea de a reseta indicatorul de service inseamna ca trebuie schimbate bateriile din tabloul de bord. Acordati mare atentie curatarii temeinice a tuturor sigurantelor si soclurilor acestora. Sigurantele sunt de tip vechi (ca la Daciile 1300) si oxideaza repede. De asemenea, curatati cablurile care leaga motorul la masa. Aveti: cablul de la borna negativa a bateriei, cablul care leaga capacul de la culbutori de peretele despartitor dintre compartimentul motor si habitaclu, cablul care leaga suportul dreapta al motorului la sasiu.

 

 

CAROSERIE, ALTELE

 

Pasajele rotilor nu au paravane de protectie, iar apa sau particulele antrenate de roti sableaza direct aripile si contraaripile. Desi protectia anti-coroziva este bunicica, atentie la rugina la pasajele rotilor, capatele pragurilor, partea inferioara a usilor, in jurul stopurilor spate, sub chederul portbagajului.

 

Daca masina are roti TRX (le recunoasteti dupa codificarea gen 200/60x390 sau 220/55x390 de pe pneuri), retineti ca este practic imposibil sa mai gasiti pneuri de schimb. Trebuie sa le inlocuiti cu jante si pneuri de 15”, 16” sau 17”.

Pentru sportivitate, dimensiunea ideala pentru E28 este 225/50x16 pe jante 7.5”x16”ET20.

Pentru economie (in limitele unei tinute de drum bune), recomand 205/60x15 pe jante 7”x15”ET20, luate de la un E34/E32.

 

Stalpii “B” ai caroseriei (cei dintre usi) au prostul obicei de a crapa chiar in locul in care se prind de tavan. Problema se revolva cu sudura, realizata profesional.

 

Esapamentul moare dupa circa 150.000 Km si nu e deloc ieftin sa-l inlocuiti, daca folositi piese originale BMW. Dar, arabii de pe Colentina au piese ieftine si rezonabil de bune.

 

Chederul de la portbagaj imbatraneste si deseori lasa apa sa curga in portbagaj. Nu este de mirare daca veti gasi rugina sub cheder si in jurul stopurilor spate.

 

E28 are doua pompe de benzina: una auxiliara in rezervor, una principala in afara acestuia. Cea din rezervor se strica frecvent. Masina merge OK doar cu pompa principala, dar o suprasolicitati si este posibil sa observati ezitari cand nivelul de benzina in rezervor este sub 1/4.

 

Dupa ce cumparati un E28, va recomand sa schimbati imediat TOATE fluidele: ulei (+ filtru) motor, ulei cutie viteze, ulei diferential, ulei (ATF) servodirectie, lichid de racire, lichid de frana.

Edited by FiveThreeFive
Link to comment
Share on other sites

Din pacate, pentru E34 (ca si pentru alte modele BMW), nu pot sa alcatuiesc, in viitorul apropiat, un material similar. Explicatia este simpla: ceea ce am scris despre E28 se bazeaza, in cea mai mare parte, pe propria experienta. Daca m-as apuca sa fac ceva similar pentru E34, de exemplu, nu as avea alta solutie decat sa "compilez" diferite informatii de pe Net - iar rezultatul ar fi discutabil, daca nu chiar eronat, atat timp cat nu pot sa filtrez informatia de pe Net prin propria experienta.

 

Sper ca totusi se vor gasi alti membri bmwclub.ro care sa posteze ghiduri de cumparare pentru celelalte modele BMW, pe baza propriei lor experiente.

Link to comment
Share on other sites

superb! chiar aveam o problema imensa: aceea ca nu gaseam materiale despre masina mea. si daca am inteles eu 90% din ce ai povestit, inseamna ca ai talent! nu ma voi apuca sa il repar by myself, dar voi printa materialul si we asta ma bag sub capota, ca sa nu ma mai abureasca toti "priceputii".
Link to comment
Share on other sites

Eu am varianta "total nerecomandata" :blink: ,diesel si automat, dar sunt destul de multumit (evident ca nu de performantele sportive).

Din pacate e greu sa gasesti unul in stare buna in romania.

 

Are cineva manualele pentru modelul asta (utilizator si service)?

Edited by ve_
Link to comment
Share on other sites

Eu am varianta "total nerecomandata"

Ve_, nu o lua in sens negativ :blink: Eu am scris un ghid de cumparare, pentru cineva care, in viitor, intentioneaza sa-si cumpere un E28. Dar, normal, nu toate E28-urile sunt egale - deci a trebuit sa fac o diferentiere intre modele, in functie de anumite criterii.

Pe de alta parte, pentru un posesor de E28, singurul lucru care conteaza este sa fie multumit de masina lui. Ma bucur ca suntem deja, pe acest forum, o mana de posesori de Serii 5 rechin (vreo 3-4 cu E28-uri, plus inca vreo 2 cu E12-uri). Si sper sa mai apara.

 

Cat despre intrebarea ta privind manualele, am un manual Bentley pentru E28, dar care acopera doar modelele vandute oficial in US: 528e (care este tot una cu 525e din Europa), 533i, 535i (varianta cu catalizator, de 185CP). Cu exceptia sectiunilor privind suspensiile fata / spate, frane si caroserie, putin probabil sa gasesti ceva util pentru E28 524td.

Link to comment
Share on other sites

Nu am luat-o in sens negativ. De aia am si pus ghilimelele alea.

Evident ca si eu o sa-mi iau un 535 odata si sigur o sa fie e28 :blink:

 

Sunt destul de multumit si pentru ca nevasta il conduce cu placere pentru ca nu mai are eterna problema feminina cu ambreiajul. Plus ca nu consuma mult in oras si putem sa o folosim ca mashina de zi cu zi. Chiar a inceput sa-mi placa si mie. Nu chiar atat de mult incat sa-mi iau si pentru mine tot automata :)

 

Am si eu un manual care acopera toate modele 3 si 5 (e30, e28, e34) dar fara diesel, v8 si 4wd (Haynes Publishing 1997).

Link to comment
Share on other sites

da minunat:(ma ajuta de nu mai pot sa citesc ce vad acolo:((( innebunsc masina care vreau sa o cumpar si sa ma sacrific pt ea este un e28 superb din 84 care are 218 oookm reali si arata ca in revista cu mici puncte de rugina la parbriz la portbagaj pe interior.este automata este masina care o vezi poze afara dar am pron cu inmatriculat ul.apropo si eu am bmw de 5 ani si stiu ce tre sa faci si cum.e deja am 3 masini una e de piese dar draga 535 si mike pt asta sunt dispus s afac sacrificul suprem.aaaaaaa.mor de ciuda ca nu pot s ao am (deocamdata spe)sambata ma duc la ea sa o pornesc sa vad cum merge sta de 3 sau 4 ani
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Hop si eu cu E28! (cam lovit si ruginit :blink: )

Interceptorule, nu stiam ca vrei sa-i iei un fratior mashinului meu. Nu e prea nou pentru standardele tale?

Adevarul este ca a fost ultima fiara-de-fier pura fabricata de BMW.

 

Confirm problema cu stalpul B fisurat. E credeam ca de vina e vre-un accident mai zdravan...

Edited by TiL
Link to comment
Share on other sites

Hop si eu cu E28! (cam lovit si ruginit :blink: )

Interceptorule, nu stiam ca vrei sa-i iei un fratior mashinului meu. Nu e prea nou pentru standardele tale?

Adevarul este ca a fost ultima fiara-de-fier pura fabricata de BMW.

8383[/snapback]

 

si al tau tot "mashin"? credeam ca doar eu ii spun asa :))

bafta si ... bani pentru intretinere!

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Mersi mult pt ghid, e super, si eu intentionez sa cumpar un E28, sper sa gasesc una in stare cat de cat acceptabila.

Am si eu o intrebare: Cat de rezistent e caroseria la E 28 fata de rugina? Ma refer la probleme de genul pod pedalier, prag care este mancat de rugina din interior...

Link to comment
Share on other sites

Cat de rezistent e caroseria la E 28 fata de rugina?
E28 are o protectie anti-coroziva decenta, dar nu excelenta. In afara de locurile "clasice' in care apare rugina (si care au fost mentionate in ghid), trebuie sa urmaresti locurile unde masina a suferit operatii de tinichigerie, dupa ce a iesit din fabrica (in urma unor accidente, modificari gen "tuning", etc.)

Sper sa gasesti un exemplar de E28 pe gustul tau si sa tii aproape de bmwclub.ro :blink:

Link to comment
Share on other sites

Din pacat cate BMW-uri am vazut de vanzare toate erau in stare jalnica, si proprietarii cereau un pret mare, si nici nu prea este din ce sa alegi, cel putin aici in Oradea! Eu initial am vrut BMW seria7 - E23 dar nu gasesc nici o bucata :blink: Alternativa ma mai gandesc la seria3 - E30, o sa vedem ce gasesc la pret bun si in stare acceptabila. Oricum mai trebuie sa vand rabla mea de dacie de 19 ani.
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.