Jump to content

cum rezolv un mic joc la directie- 320i e36?

Recommended Posts

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

La tine daca-i gresesti pozitia o poti pretensiona la montaj si nu e chiar ok.

Nu inteleg ce vrei sa spui, care pozitie, cum adica o pot pretensiona?

Pentru pivoti eu folosesc un cadru rectangular cu un surub solid in partea de sus. Sprijini bratul (demontat de pe masina) in interiorul cadrului asta pe o bucata de teava mica care permite pivotului sa treaca prin ea (diam. ei este putin mai mare decat diam. bazei pivotului) si in acelasi timp sa sprijine bratul, iar alta bucata tot mica de teava (de diam. egal cu buza pivotului de sub burduf) apasa pe pivot de sus si care la randul ei e apasata de surub. Iti fac o poza zilele astea si ai sa vezi. La montaj e invers. Chestia e ca e36 e in avantaj aici ca se pot schimba pivotii...

In mare am inteles cum se face, dar daca vad o poza e si mai bine. Daca reusesti sa faci vreo poza, ar fi foarte ok.

daca nu o pui inapoi in pozitia initiala adica cu flansa inelului exterior in pozitia initiala..(flansa aia cu doua gauri prin care trec suruburile care o prind de caroserie) si o presezi cu ea rotita (adica mai sus sau mai jos fata de planul bratului luat ca referinta) , la montaj va sta tensionata...Hai sa-ti zic altfel...cu masina pe roti, cauciucul bucsei nu e rasucit daca e presata...aliniata...corect. Ma refer la torsiune in jurul axei. Daca o presezi sa zicem cu flansa mai sus sau mai jos, cand o montezi si asezi masina pe roti, bucsa va fi torsionata si se va duce mult mai repede..In ceea ce ai postat tu ieri, vezi ca la un moment dat se vorbea de aliniere in DIY-ul ala...Nu stiu daca te-am lamurit...da-mi un tel. si iti explic.maine. (ai PM)

Daca e vorba de Centering Bushing, sau de Centered In Bracket, din diy de pe understeer, e ok, le-am centrat.

Dar daca bine vorba de Alignment Marks - asta recunosc, nu am facut. Abia dupa ce le-am montat, a doua zi, mi-am dat seama ca sigur nu e ok. La drum denivelat se simte foarte putin bataie in volan, dar de obicei merg foarte incet unde e naspa asfaltul.

Atunci pe moment, nu am vazut nici un semn pe brat. Cat de curand trebuie sa schimb amortizoarele, si voi schimba si bucsele din nou, sa fiu sigur ca e bine. Vreau sa pun lemforder, in prezent am Moog, si nu am incredere in asta.

ce vrei sa afli concret?...Cum pivotii se schimba prin depresare si presare? Cum se face? Cu ajutorul unei prese speciale sau prin puternice lovituri de mare ciocan daca nu ai altveva la indemana si nu vrei sa mergi la atelier. Mai sus am descris user-ului pyu ce folosesc eu. Citeste si daca nu intelegi iti fac un desen...asta daca vrei TU sa-i schimbi, ca altfel trebuie sa apelezi la atelier.

Ai spus ca ai schinbat articulatiile sferice de la directie..Le-ai schimbat tu? Daca da, atunci oricum mergi sa verifici unghiurile directiei. Daca nu presupun ca s-a facut lucrul asta si daca nu (iar) mergi sa-l faci...Si revin...Daca s-a facut, a fost degeaba fiindca avand joc in pivoti se obtin valori aleatorii ..adica s-a facut degeaba.

Edited by DanS

la e 46 intra mai greu dupa parerea mea dar avantajul e ca nu poti gresi pozitia fiindca tija bratului e hexagonala si bucsa nu trebuie pozitionata. La tine daca-i gresesti pozitia o poti pretensiona la montaj si nu e chiar ok. Pentru pivoti eu folosesc un cadru rectangular cu un surub solid in partea de sus. Sprijini bratul (demontat de pe masina) in interiorul cadrului asta pe o bucata de teava mica care permite pivotului sa treaca prin ea (diam. ei este putin mai mare decat diam. bazei pivotului) si in acelasi timp sa sprijine bratul, iar alta bucata tot mica de teava (de diam. egal cu buza pivotului de sub burduf) apasa pe pivot de sus si care la randul ei e apasata de surub. Iti fac o poza zilele astea si ai sa vezi. La montaj e invers. Chestia e ca e36 e in avantaj aici ca se pot schimba pivotii...

repet...citeste mai sus...asta e ideea mea si am mai scris-o cateva posturi in urma...ce nu e clar?

Edited by DanS

• 2 weeks later...

mai bine te duci la un atelier... eu am fost zilele trecute pt ca m-au respins la RAR si a trebuit sa schimb pivotii inferiori... singur nu o sa reusesti in niciun caz... sau daca o sa reusesti o sa te chinui foarteee mult...

la mine a durat cam 2-3 ore... treaba foarte grea si migaloasa... manopera 180lei... operatiile au fost urmatoarele:

- s-au dat basculele jos;

- apoi s-a prins bascula in menghina si cu o dalta si un ciocan mare a batut in pivot pana s-au desprins putin;

- s-a dat cu WD40 din abundenta si dupa cateva minute cu 2 lovituri de ciocan in subul pivotului a reusit sa scoata pivotul; (nu aveau un adaptor special cu ajutorul caruia sa scoata pivotul cu presa)

- s-a uns pivotul nou cu vaselina si s-a pozitionat exact cum a fost cel vechi

- cu ajutorul unei prese hidraulice s-a montat pivotul pe bascul...

- apoi s-a montat bascula...

• 1 year later...
as vrea sa fac si eu toata directia , la e36 meu ..cine stie cate bucsi are si ce ...mai e pe acolo ? momentan am luat decat pivotii cei mari , de la roata . am vazut ca mai sunt si cei mici .o sa`i iau si pe aia , dar bucsi ? cate bucsi sunt ?

nu poate sa existe joc la volan. ai probleme cu caseta de directie. daca masina costa putin...cauta pe cineva care rectifica. daca este o masina mai ''pretioasa'' :twoup: cumpara o caseta de directie.

va salut ,am si eu o problema de genul,cu volanul.e la un e 46 .zici sa fie caseta gata de zile?

e cam gata... poti sa iti cauti una buna pe la sh sau rectificata. :)