Jump to content
Hai si tu la Fantanita Haiducului (Bradu, judetul Sibiu) la intalnirea anuala BMW Club in perioada 16-18 Mai !!! ×

Lichid de frana

Rhaziel

Recommended Posts

Da, confirm se teoretic se schimba la 2 ani. A mea e noua si imi dadea msj asta pe bord, dar te sfatuiesc k inainte de a-l schimba verifica-l cu un tester lichid de frana.

Dak iese o prezenta apa de <1% - 1,5% nu e nevoie, lichidul de schimba datorita contaminarii cu apa si impuritati lucru care conduce la scaderea eficientei sistemului de franare.

La BMW mi-au recomandat lichid de frana original BMW, TOP 4, in jur de 380000 lei vechi/330 ml, cam 1,5 litri la E90 -ul meu.

:rolleyes:

Da, confirm se teoretic se schimba la 2 ani. A mea e noua si imi dadea msj asta pe bord, dar te sfatuiesc k inainte de a-l schimba verifica-l cu un tester lichid de frana.

Dak iese o prezenta apa de <1% - 1,5% nu e nevoie, lichidul de schimba datorita contaminarii cu apa si impuritati lucru care conduce la scaderea eficientei sistemului de franare.

La BMW mi-au recomandat lichid de frana original BMW, TOP 4, in jur de 380000 lei vechi/330 ml, cam 1,5 litri la E90 -ul meu.

:rolleyes:

Nu-i vorba ca recomanda bmw sau alt producator de masini. Lichidul de frana este higrosopic adica are proprietatea de a absorbi umiditatea din aer si de aceea isi pierde calitatile, in general dupa 2 ani. Dar masina mea este fabricata in 06.2005 si conform service-ului trebuie schimbat in 04.2009 deci au trecut deja 3 ani. Unii nu l-au schimbat nici dupa 4 ani si au frana buna - aici depinde putin cat de tipicar esti <_<.

@Axi - tu deja l-ai schimbat si au intrat 1,5 l la E90 ? Intreb pentru ca un coleg de pe forum ce vinde piese mi-a zis ca trebuie sa cumpar doar 1 L DOT 3 si mi-a recomandat Bosch la 28lei un litru. Pe alt magazin online am gasit ca se recomanda lichid DOT 4 si cantitate tot 1 L. Oare ce DOT trebuie ?! Scrie in vreun manual al masinii ?!

Edited by shimano

@84avr_e46:

Ăl poţi comanda şi de la magazinele de piese auto.

Un pic peste un litru.

@shimano: Ştiu că este higroscopic ĂŽnsă Axi spunea că trebuie verificat cu un tester ca să vadă dacă există apă.

Mi se pare o pierdere de timp.

Fiind vorba de sistemul de frânare, nu merită riscul neschimbării lichidului.

Edited by Ciupanezu

Rhaziel said:
daca are cineva sau stie unde se gaseste, as vrea si eu un tester pt lichidul de frana!

nu stiu tester unde e, in schimb acum 2 ore am fost la AB si am cumparat lichid de frana, (1L - 44 RON) BMW DOT 4, deoarece nu stiam exact cand a fost schimbat de fostu proprietar...cat o mai costa si testeru, mai bine am cumparat 1L, il schimb, si stiu o treaba

Mika D said:
  Rhaziel said:
daca are cineva sau stie unde se gaseste, as vrea si eu un tester pt lichidul de frana!

nu stiu tester unde e, in schimb acum 2 ore am fost la AB si am cumparat lichid de frana, (1L - 44 RON) BMW DOT 4, deoarece nu stiam exact cand a fost schimbat de fostu proprietar...cat o mai costa si testeru, mai bine am cumparat 1L, il schimb, si stiu o treaba

cred ca am si eu vreo 2 ani de cand a fost shimbat..

unde faci shimbul si cat dureaza, e simplu?

Ptr Shimano (Tester-ul de lichid de frana poate fi gasit la orice firma serioasa care aduce si scule & accesorii auto de calitate.Nu e mare lucru, am si eu unul. )

La E90 imi dadea msj ca trebuie sa il schimb in 02.2009, dar dupa ce am fost la AB Otopeni mi-au zis ca intr-adevar mai nou lichidul de frana trebuie schimbatla 2 ani conform programului de intretinere, perioada anterioara fiind de 4 ani.

Cantitativ mi-au zis ca imi intra 1,5 litri in tot sistemul si ca operatiunea duce cu tot cu TVA ~ 120 euro.

Asa k inainte de a apela la serviciile lor mi l-am testat, sa vad dak e in regula, tinand cont ca masina mea e din 04.2007, a iesit ca procentajul de apa cum am zis este de < 1~1,5% apa.

Cat despre tipul de lichid folosit BMW Top 4!

Ptr Shimano (Tester-ul de lichid de frana poate fi gasit la orice firma serioasa care aduce si scule & accesorii auto de calitate.Nu e mare lucru, am si eu unul. )

La E90 imi dadea msj ca trebuie sa il schimb in 02.2009, dar dupa ce am fost la AB Otopeni mi-au zis ca intr-adevar mai nou lichidul de frana trebuie schimbatla 2 ani conform programului de intretinere, perioada anterioara fiind de 4 ani.

Cantitativ mi-au zis ca imi intra 1,5 litri in tot sistemul si ca operatiunea duce cu tot cu TVA ~ 120 euro.

Asa k inainte de a apela la serviciile lor mi l-am testat, sa vad dak e in regula, tinand cont ca masina mea e din 04.2007, a iesit ca procentajul de apa cum am zis este de < 1~1,5% apa.

Cat despre tipul de lichid folosit BMW Top 4!

• 3 weeks later...
  Airhead said:
adica undeva pe la 100 lei manopera, plus lichid, vreo 250 lei sau mai bine. <_<
  Mika D said:
...acum 2 ore am fost la AB si am cumparat lichid de frana, (1L - 44 RON) BMW DOT 4, deoarece nu stiam exact cand a fost schimbat de fostu proprietar...cat o mai costa si testeru, mai bine am cumparat 1L, il schimb, si stiu o treaba

Eu nu inteleg, manopera 100 lei plus lichidul 44 lei/litru la AB, sau 28 lei/l Bosch (post 8), cum se ajunge la 250 lei (sau chiar 120 euro, dupa cum a primit Axi oferta?

Edited by laur2009

Rhaziel said:
Am inteles ca la 2 ani se schimba lichidul de frana/ambreiaj....si de asemenea am auzit de FTE, o marca de lichid, ce stiti despre ea? "Mergi la un service unde au pompã de vacuum pentru aerisirea circuitului de frânare. "

Recomand sa mergi la reprezentanta BMW sa cumperi lichidul de frana . Nu sunt chiar asa de speriat preturile ; pana la urma ai calitate garantata . Parerea mea <_<

VeNoMouS said:
  Mika D said:
  Rhaziel said:

cred ca am si eu vreo 2 ani de cand a fost shimbat..

unde faci shimbul si cat dureaza, e simplu?

scuze de intarzierea raspunsului. inca nu l-am facut si nu stiu unde il voi face pt ca astept sa imi soseasca volanta+kit ambreiaj si le fac/schimb pe toate atunci (volanta, ambreiaj, lichid frana, filtre, ulei).

• 8 months later...