Jump to content

invatatura de minte

baubau

Recommended Posts

• Replies 74
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

In sensul asta, da. Si eu am cumparat mai demult o masina cu seriile sudate. Cand am zis prostie nu ma refeream la cazul de fata, de a cumpara o masina cu probleme, ma refeream la situatia de a cumpara o masina pe care nu-ti poti pemite s-o intretii. Ca discutia divagase inspre partea asta putin.

Intradevar , romanul are tendinta sa isi ia o masina cu o clasa peste ceea ce isi poate permite si cand incep probleme baga capu in pamant ca strutu ...... in loc sa accepte realitatea si sa isi ia masina care si-o permite si pe urma sa ii ramana o eventuala mica suma pentru orice reparatie/imbunatatire neprevazuta !

Da, cam asa este de fapt cu romanii. Nu tin deloc cu ei in discutia asta.

Edited by X X L

pai nu stiu... hai sa-ti vand ceva, sa vedem...

Pana mea .. eu stiu cateva lucruri din sursa sigura:

1. Toate masinile (hai sa nu fiu rau si sa zic in proportie de 90%) aduse din Germania si care au fost si sunt pe autovit la mom de fata au kilometrajul dat inapoi.

2. O foarte mare parte din masinile existente pe piata romaneasca aduse in ultima perioada din Germania sunt lovite (masini accidentate, cumparate la preturi foarte mici de afara, facute aici de mantuiala ... stiu si unde se fac... si vandute ca impecabile. Ma refer la masinile vechiute .. pana in 2003 ..

si cine-i de vina? hai sa-ti zic eu: CLIENTUL uite-te pe forum, nu mai departe de atat. cum apare o masina poate buna, la un pret normal pt starea ei, decent, apar tot felul de destepti, care spun ca e peste pretul pietei.

romanii se uita doar la pret. isi merita soarta.

Aia crezi tu ...

Sa nu iti inchipui ca o dau mult mai ieftina ... poate doar cu cateva sute de euro ... si iti motiveaza ca sunt grabiti .... ca au nevoie de bani ..

Orice explicatie plauzibila .. de altfel ...

Intradevar , romanul are tendinta sa isi ia o masina cu o clasa peste ceea ce isi poate permite si cand incep probleme baga capu in pamant ca strutu ...... in loc sa accepte realitatea si sa isi ia masina care si-o permite si pe urma sa ii ramana o eventuala mica suma pentru orice reparatie/imbunatatire neprevazuta !

+1.

Si pustanul de pe Magheru cu M6-ele rasturnat face parte din aceiasi categorie?

Mie imi este f greu sa cred ca ar avea cineva bani si si-ar lua M6 ... si nu ar avea bani sa schimbe cauciucurile .. nu?

Ăla are o gramadĂŁ de bani, abia luase maÂşina, dĂŁduse comandĂŁ de piese de 4000 € pentru maÂşinĂŁ.

E inconÂştient, e cu totul altceva.

americanu'si face oricand concediu, oriunde vrea el. poa' sa-si intretina 2-3 hobby-uri, indiferent unde lucreaza. in fond si la urma urmei, la asta se rezuma viata. noi ce stim? sa dam 6000 pe o coaja de e46 din 99 cu 300k la bord, in loc sa dam 6000 pe un 320i pisicuta full, din '98, cu 100.000km. si asta pt ce? nu pt ca vrem o masina buna, ci pt ca vrem figuri.

Asta e valabil pentru orice ĂžarĂŁ dezvoltatĂŁ.

Au cu totul altã mentalitate decât la noi ºi este de ÎnÞeles.

La noi nu existã o piaÞã maturã, cei mai mulÞi au acumulat frustrãri datoritã nivelului scãzut de trai ºi imediat ce-ºi permit un credit, Încearcã sã-ºi ia o maºinã cât mai scumpã.

Depinde cine plateste acei 2-300 lei,nu cred ca-ti convine sa platesti banii astia doar sa gasesti motive sa nu cumperi masina <_<

cum adica cine plateste ... cumparatorul, normal ... :)

aici nu se pune problema " sa gasesti motive sa nu cumperi masina " ... in fond daca tu nu vrei sa cumperi o masina, pur si simplu nu o cumperi ...

sau macar sa dai pretul corect pe ea, si sa fi impacat cu faptul ca poti face fata reparatiilor.

cu ce ma ajuta ca e o masina din 90 si cu 10.000 km ? nu pica motoru da toata tabla e mancata de rugina si toate cauciucurile de pe la masina sunt uscate.. dau pe garnituri, cablaraiuri si alte minuni cat nu dau pe motor... trebuie sa existe un echilibru... o masina nu e mai noua degeaba...

Americanii nu mai au hobby-uri de ceva vreme.. si mai mult de atat.. e trist ca dupa o viata intreaga.. sa lase in urma.. doar rate.. si nimic mai mult... cine chiar vede un avantaj in cultura americana... e naiv... vin americanii in romania, cu poze de la mese festive... poze cu masini in fata casei pentru fiecare copil, poze cu 2-3 case.... si e trist ca nimic nu e a lor...sa-i lasam in treaba lor...

Din ce am vazut.... mai degraba se vinde o masina rasturnata.. mai scumpa decat media... decat o masina buna... da mai ieftina... samsaru are tactica lui... daca vopseaua luceste... nu conteaza ca e facuta pe bucati...

românul e prea sarac sa-si cumpere o masina ieftina pentru ca se asociaza pretul scazut al masinii cu nefiabilitatea . adica dak tot dau banii pe o masina atunci spera sa tina toata viata si se arunca la masini peste bugetul disponibil inglobandu-se in datorii . (vb de masini noi luate in rate,lising,etc)

cristimd, chiar asteptam postul tau, tu stii tot, normal, era culmea sa nu apari si aici. chestia cu masina veche, ce spui tu, e chiar aiurea. eu faceam comparatie intre un e36 de 98, si un e46 de 99, cu diferenta de kilometrii. ce sa-ti zic, la aia de 98 sunt puscate garniturile, si la aia de 99, nu. ma faci sa rad. si mai ceva, cauciucurile la masina, se schimba, cel putin in germania. daca nu stiai, da o fuga repede pana la vulcanizare.

cat despre americani, din ce vb tu, nu prea ai cum sa-ti dai cu parerea. vad ca experienta ta cu americanii, se rezuma la pozele si ciocolata trimise de unchiu-tu.

aia de care zici tu, tot romani is, tot din aia ce ar cumpara o masina mai noua, cu sute de mii de km, doar sa epateze. aia nu-s americani.

ce ma dispera mentalitatea asta de proprietar innascut la romani, care prefera sa aibe o coaja de masina a lui, decat 3 masini bune in rate. toate sub ideea ca "nu ramane nimic dupa el". de parca mai conteaza cand esti six feet under.....

viata-i una, trebuie traita, si daca asta inseamna sa-mi fac toate placerile materiale in rate, atunci asta e.....

Edited by blue6

Blue6: raspundeam la andrei92.. nu-i tot una sa fie e36 din 92... cu 10.000 km.. sau masina din 2001... cu 100.000 km.. si anul fabricatiei conteaza. Cand vorbeam de gume, nu ma refeream la cauciucuri dar in fine... <_<... Varsta isi pune amprenta la "garnituri", chedere, instalatia electrica... balamale , tablarie etc.... defapt sti tu mai bine...

Referitor la americani... nu vorbesc de romano americani parveniti cu 20.000 $ in cont.. ci de oameni mai instariti.... care daca maine se duc... copiii lor raman pe strazi.. ca decat sa aiba o casa platita, au ales sa aiba 5.. in rate..

In romania daca-ti faci placerile in rate.. se numeste parvenisim ? parvenitism ? gen Ion ?... vezi tot pe forum cum e facut gigi ala ce-si cumpara X6 in rate si sta in garsoniera si "are curaju sa-si traiasca visul".

Nu ii judec, numai in momentul in care sunt dati exemplu pozitiv.... Cu ce e mai breaz un american care nu are nimic "al lui".. totul e in rate fata de parintii mei de exemplu, care au o casa a lor, au masina a lor , au un trai linistit si poate satisfactia ca au realizat ceva in viata lor... altceva inafara de datorii ?

Din cate am vazut, telul parinitilor mei in viata.. pe langa un trai linistit.. e si sa se asigure, ca eu sa am o viata mai linistita ca a lor... acuma nu stiu unde se incadreaza asta in viziunea ta asupra vietii, dar e strict problema ta, si ce postez eu pe acest forum este strict parerea mea... nu sunt bisnitar de masini nu am replici gen "conduci masina nu varsta" sau ce replici mai sunt. Pentru mine conteaza mai multe la masina, nu doar kilometrii..

Te rog sa raspunzi... referitor la penultimul paragraf. Traiul ala al tau.. este un trai egoist...daca functioneaza pentru tine bravo tie... poate nu functioneaza pentru toti.

Edited by Cristi.MD

gigi ala ce sta la garsoniera si are x6, nu-si traieste visul. in fine, poate depinde si de cultura si civilizatia popoarelor, si de ce inseamna "vis" pt romani. aici ne asemanam si noi cu americanii, da' cu negrii aia din bronx. avem aceleasi filme cu 50cent. <_<

sincer, prefer sa am o casa aici, una in croatia la mare, si una in austria la munte, in rate, decat una a mea aici. bineinteles, sa-mi permit sa le platesc.

iar faza cu ce lasi copilului? poate par egoist, dar americanii, pun deoparte chiar inainte sa se nasca copilul, banii de colegiu, si.... cam atat. fiecare-si traieste viata cum vrea, si-si face in viata ce vrea. poate-i las eu cine stie ce proprietati, si al meu iasa un hippiot, care da totul la greenpeace. ehh, glumesc aici, evident, e normal sa ti se schimbe viata dupa ce ai copii, dar tre' sa traiesti si tu.

stii ce e paradoxal? asta nu intelegi tu, si nu intelege romanu in general. zici ca americanu nu are nimic al lui. nu are nimic al lui, dar are de 10 ori mai mult ca tine. mai trebuie sa treaca ceva timp sa scapam de mentalitatea asta. sa-ti dau un exemplu, aveam un prieten ce avea un pamant ce valora cam 100k euro, in oras. omu', lipsit de idei, a vrut sa-si faca o spalatorie. cea mai mare prostie, faci o afacere de 5k euro, pe teren de 100k euro, si i-am explicat: ba desteptule, daca tot vrei spalatorie, vinde terenu, inchiriaza alte 10, si fa zece spalatorii, in 10 zone ale orasului, si o sa faci cel putin de 5 ori mai multi bani, iar din banii aia, iti permiti sa-ti faci un credit, sa-ti iei un teren de 2 ori mai mare ca ala ce l-ai vandut.... si tot asa..... dar ce sa-i faci, romanu' vede numa inainte, daca e cu rate, e aiurea. afara toti se ridica pe rate....

Edited by blue6

Blue6: si acum afara majoritatea sunt muritori de foame... ca s-au intins mai mult decat le e plapuma. Daca copilu ala la care ii lasi tot e Hipiot.. e alegerea lui sa fie.. tu ti-ai facut datoria....

Poate ca am mentalitate invechita... nu mi-e frica de rate...da sa fi cumpatat in viata.. se pare ca a ajuns defect....

Ceea ce nu iei tu in considerare este.. ca daca eu si familia mea vrem... luna viitoare nu mai lucram nimic... si nu vine nimeni sa ne ia masina, nu vine nimeni sa ne ia casa si asa mai departe... in schimb americanu.. cum aude la stiri ca...scade exportu.. cum tremura in casa.... ca de unde isi plateste rata...

Blue6: faci rate.. si daca afacerea nu infloreste... tragi in jug.. si nu iti permiti sa-ti faci concedii si sa-ti traiesti viata.. pentru banca..

Unde nu se poate nu se poate... dar daca se poate sa cumperi 5 case cu banii jos... de ce sa te hamnisesti la 10 case in rate ?

Edited by Cristi.MD

Da, blue, toti se ridica prin rate, (mo rog, nu chiar toti <_< ) dar ce te faci cand iti vin 3 sms-uri pe luna in care bancile te "roaga" politicos sa te...asiguri ca ai bani in cont peste cateva zile, ca vine scadenta? Cand tu, la randul tau, esti blocat de altii care nu platesc, care, la randul lor, sunt blocati de altii si tot asa? Vad din ce in ce mai des astfel de oameni in jur, buimaci de griji, si nu cred ca viata merita traita intre scadente... Din punctul meu de vedere, tind sa-i dau dreptate lui Cristi Md cand se refera la 2 metri sub pamant, platesti toata viata o casa nenorocita ca sa ai unde dormi noaptea pentru ca trebuie sa te duci la munca sa-ti platesti ratele... Pana la urma, suntem prinsi intr-un cerc vicios si, nu-i asa, vorba unui amic de-al meu, decat sa dau 500 de euro pe luna la o rata, mai bine dau 300 pe chirie si, la final, mai am si bani de-un concediu...

Nu-i mai criticati pe cei care "isi iau X6 si stau la garsoniera" pentru ca o fac ei, suficient de mult, in sinea lor. insa la noi acasa...gurile de ....fericire se platesc scump. Si dupa un dram de bucurie alergam, nu?

ihearto, asta e economia de piata, cine spune ca banii se fac comod, sau fara emotii. platesti facturile, cand iti intra banii. platesti penalizari, ceri penalizari la randul tau. nimeni nu zice ca e usor.

e ciudat totul la noi... avem o mentalitate complet diferita fata de cei de afara. avem cu totul alte valori. oare care sa fie bune, ale noastre, sau ale celor din vest? dracu' stie, eu vad doar ce e afara, si vad ce e la noi. desi, nu ma plang de starea materiala, as pleca oricand dincolo, doar ca probabil nu am cine stie ce pregatire sa o iau de la capat la varsta mea.

noi vedem diferit lucrurile, dar la noi totul se intampla diferit. afara, profitul normal al unei firme, e intre 1-30%. daca la sfarsitul anului esti pe plus cu 5%, e ok, daca ai 30%, se considera ca ai avut un super-an. la noi, daca ai profit 30%, esti pe minus. pt ca toti s-au obisnuit cu castiguri colosale, din imobiliare, sau din cine stie ce alte afaceri necurate.

cu rate, sau fara rate, au siguranta zilei de maine. noi suntem umflati in pene, ca suntem toti proprietari, dar daca scad iarasi preturile la imobiliare ca si acuma 10 ani, sa vedem atunci. <_<

Edited by blue6

Eu ma uit la prietenii mei apropiati: n-au nici credite, slava domnului (ma rog, unul a avut norocul sa-si ia "3 camere" si da vreo 5 mil pe luna, norocosul), au muncit de n-au avut casa, masa ori somn (nici nu-s insurati, iarasi norocosii), au investit tot in afacere, masini, utilaje, vechi noi, cum au putut, si, in momentul de fata, totul s-a facut praf. Au de primit, au de dat. Nu mai primesc, nu au de unde sa dea. Pot "baga in faliment" dar pot fi si "bagati". Ce ciudat, niciunul din noi nu s-a imbogatit... <_< si toata lumea a muncit. Am zis ca-i inteleg pe cei care vor ceva ce nu-si pot permite, pentru ca si eu, de fiecare data cand am avut bani multi pe mana, am vrut sa scap cat mai repede de ei, fara sa ma gandesc "la ziua de maine". Cred ca tine de fiecare din noi, de tristetile si bucuriile fiecaruia felul in care ne gestionam visele, insa un singur lucru ramane CERT: acasa, aici, in Romania, viata are gust AMAR, oricum ai da-o.

lucru ramane CERT: acasa, aici, in Romania, viata are gust AMAR, oricum ai da-o.

vezi? asta vreau sa zic....

oricum, la batranete, prefer sa fiu ca un batranel de afara, imbracat colorat, cu spatele drept, intr-un clk cabrio sa zicem, desi am avut o viata plina de rate, decat un batranel din romania, imbracat in negru, cocosat, cu o plasa goala de rafie, si sa fi fost o viata proprietar.

ihearto: pai la asta se rezuma totul. la noi sunt multe mentalitati gresite. in primul rand asta cu copiii. cine zice ca tre' sa le aranjezi toata viata? e cea mai mare prostie. tre' sa le pregatesti startul, adica o educatie. de acolo, trebuie sa-si gaseasca singuri rostul. uite-te afara, nu conteaza cati bani au, cand incep facultatea cam toti se mut in chirie pe banii lor. ca tu mori, si le lasi mostenire, asta e altceva.

eram intr-o dimineata in belgia, si vedeam batraneii treziti de dimineata, plecau dupa paine la boulangerie, cu masini cabrio, imbracati colorat (totusi denota starea sufleteasca), babele frezate, vopsite, aranjate, mosii la fel, cu zambetul pe fata, nu aveau fata schimonosita/obosita, cum o au la noi. si asta dupa ce au avut o viata "chinuita" de rate.

ihearto: pai la asta se rezuma totul. la noi sunt multe mentalitati gresite. in primul rand asta cu copiii. cine zice ca tre' sa le aranjezi toata viata? e cea mai mare prostie. tre' sa le pregatesti startul, adica o educatie. de acolo, trebuie sa-si gaseasca singuri rostul. uite-te afara, nu conteaza cati bani au, cand incep facultatea cam toti se mut in chirie pe banii lor. ca tu mori, si le lasi mostenire, asta e altceva.

eram intr-o dimineata in belgia, si vedeam batraneii treziti de dimineata, plecau dupa paine la boulangerie, cu masini cabrio, imbracati colorat (totusi denota starea sufleteasca), babele frezate, vopsite, aranjate, mosii la fel, cu zambetul pe fata, nu aveau fata schimonosita/obosita, cum o au la noi. si asta dupa ce au avut o viata "chinuita" de rate.

+1

in romania problema ii ca cei mai multi dintre romani nu stiu ce vor pune maine pe masa pentru ca preturile cresc si salarile nu,dar sa se mai gandeasca sa isi mai faca o rata,romanu are f multe griji cum v-a trai in continuare pe cand dincolo nu au atatea griji(care ati umblat mai mult pe afara cred ca stiti ce inseamna viata la ei) de aia romanu da tzeapa cat de mult poate si e de asteptat in ziua de azi.vorba aia cum te f prietenii nu o face nimeni

Totul este sã te Întinzi cât Þi-e plapuma.

Creditele pot fi o soluÞie dar nu când ÎÞi planifici totul În funcÞie de credite.

Ăn afarĂŁ existĂŁ condiĂžii de creditare mult mai avantajoase decât la noi ĂŽnsĂŁ Âşi criza este datoratĂŁ parĂžial Âşi acestor condiĂžii de creditare.

Ăn viaÞã conteazĂŁ cel mai mult echilibrul.

Când vrei prea multe poÞi ajunge mult mai rãu decât alÞii care au fost mai cumpãtaÞi.

Pe de altã parte, dacã nu vrei nimic vei rãmâne În mediocritate.

clar ca trebuie sa te intinzi cat ti-e plapuma. si cand vorbeam de rate/credite, vorbeam de alea de afara, care sunt incomparabil mai avantajoase decat ale noastre. de ex un prieten plateste vreo 250 de euro la un 730d din 2004, in timp ce eu aveam 200 la o vectra din 2001 la rent-a-car.

probabil, cand ne vom alinia si noi la moneda euro, si vom iesi din perioada de criza, se vor alinia si creditele/dobanzile la cele de afara, si atunci vom vedea si noi the big picture cu alti ochi.

Apropo de tzepe de la colegii de forum....acum aproape un an am gasit un bmw E34 525i 91 24 valve ...rosu in Timisoara...la "un baiat bun"...am facut pe dracul in patru si mi-am luat aceasta masina....pe langa faptul ca m-am dus cu trenul la timisoara si am descoperit la fata locului ca masina nu avea asigurare si nici numere de germania" valabile"...bineinteles ca vanzatorul a trimis pe sora sa sau sotia...ma rog...la discutii....

Imi spune la telefon ca nu are nici o problema si ca este ok motorul si toate cele.....si sa ma duc cu masina asa la Bucuresti cu niste numere ...varza...primul echipaj de politie care m-a vazut ...in Timisoara...mi-a spus ca ma lasa fara numere.

Ideea este ca a profitat la maxim..de dorinta mea de a-mi lua un 525 rosu ...si m-a "facut" rau.

Singurul lucru care m-a deranjat a fost ca a marjat mult pe ideea de "coleg de forum".

Sa o aduc la starea "normala" aceasta masina m-a costat 2000 euro reparatii la motor(garnitura _chiulasa_, supape schimbate, bujii, 2 bobine), discurile fata si spate+placutele , evacuarea lipita, kit ambreiaj + volanta, amortizor fata dreapta..si multe altele

PS: Sper ca s-a imbogatit cu cei 1550 euro de la mine....acest fan bmw... <_< Sa ai parte de tot ce mi-ai dorit tu mie "colega"