Jump to content

ULEIURI - totul despre uleiuri: teste, recomandari, etc.

Recommended Posts

citeste frate cu atentie, am zis ca nu e diferenta mare de vascozitate la temperatura normala intre w30 si w60 ... stiu si eu ca sunt niste conventii. Tocmai asta spuneam, ca un w60 la 100 de grade nu e de 2 ori mai vascos decat w30 ci foarte aproape. ...

Tabelul ala din link este pentru uleiuri monograd. cele multigrad se comporta diferit.

Tabelul ala din link este pentru uleiuri monograd. cele multigrad se comporta diferit.

E adevarat ce spui dar incomplet. Complet este: cele multigrad se comporta diferit pe o plaja larga de temperaturi dar am specificat mai sus ca tot ce am scris se refera la cald unde un ulei multigrad se comporta exact la fel cu omologul sau monograd.

Vezi ca te contrazici singur sau pana la urma te-ai lamurit, nu vrei sa recunosti ca ai gresit si o dai cotita?

Prima oara spui:

Din cate stiu intre un w60 si w30 la temperatura de lucru (~100 C) nu e diferenta asa mare de vascozitate, in nici un caz nu e dubla cum s-ar sugera din raportul 60/30.

Apoi:

Tocmai asta spuneam, ca un w60 la 100 de grade nu e de 2 ori mai vascos decat w30 ci foarte aproape.

Se pare ca ai ajuns la ce am spus eu cu cateva post-uri inainte:

...ulei din clasa 30 (9.3-12.5 cST la 100C) la ulei din clasa 60 (22-26 cST). A se observa ca al doilea este in medie de 2 ori mai gros decat primul la temperatura de lucru.
Edited by cristimm

Vezi ca te contrazici singur sau pana la urma te-ai lamurit, nu vrei sa recunosti ca ai gresit si o dai cotita?

Prima oara spui:

Din cate stiu intre un w60 si w30 la temperatura de lucru (~100 C) nu e diferenta asa mare de vascozitate, in nici un caz nu e dubla cum s-ar sugera din raportul 60/30.

Apoi:

Tocmai asta spuneam, ca un w60 la 100 de grade nu e de 2 ori mai vascos decat w30 ci foarte aproape.

pai mie mi se pare ca afirmatiile sunt identice. Vroiam sa subliniez ca daca o sa compari un 0w30 cu 10w60 nu inseamna ca faci un calcul simplist.. gen 60 e de doua ori mai mare decat 30 deci e de doua ori mai vascos. .. In sfarsit, nu vreau sa ma cert. Ca idee, vara, cand sunt temperaturi mari si mai si o mai si calci, un 10-w60 e foarte bun, protejeaza mai bine motorul cand e solicitat. Din ce am inteles din discutii cu ingineri auto si ce m-am documentat e recomandat incliusv la track day, e pus si in M-uri si in multe masini de performanta. partea nasoala e ca e si mai scump...

probabil ca daca mergi normal cu masina, nu vede rosu foarte des, motorul are relativ putini km nu se merita.

De ce este asa mare diferenta de pret intre uleiurile 0W40 si 5W40,ambele BMW LL?

Inainte sa fac ultimul schimb,aveam in masina ulei 0W40.Cand am facut schimbul,"mecanicii" mi-au bagat 10W40,si nu imi place deloc.Am facut cam 10000 km de atunci,si vreau sa schimb iar uleiul.Pendulez intre 0W40 si 5W40,insa nu inteleg de ce uleiul 5W40 este mult mai ieftin decat cel 0W40.

Dar de ce nu-ti place ???? nu prea inteleg asta cu ''nu imi place'' adica ce simtome are motorul e mai galagios sau ce ?

Da,unul din motive.Asta pe langa faptul ca am cumparat Castrol Magnatec :lol:

Sincer poate ti se pare dar ma indoiesc ca acei producatori nu dau cele mai bune sfaturi cu privire la ce ulei sa fie folosit .....

Cunosc cel putin 10 posesori de BMW care folosesc numai castrol :) ,foloseste EDGE daca esti mai pretentios si daca folosesti masina in ture mari :)

De ce este asa mare diferenta de pret intre uleiurile 0W40 si 5W40,ambele BMW LL?

Inainte sa fac ultimul schimb,aveam in masina ulei 0W40.Cand am facut schimbul,"mecanicii" mi-au bagat 10W40,si nu imi place deloc.Am facut cam 10000 km de atunci,si vreau sa schimb iar uleiul.Pendulez intre 0W40 si 5W40,insa nu inteleg de ce uleiul 5W40 este mult mai ieftin decat cel 0W40.

0w40 de la BMW e LongLife 04. Cel 5w40 nu e.E LongLife 98 De asemenea uleiurile 0w sunt superioare in cazul temperaturilor foarte scazute. Urmeaza sa schimb si eu uleiul si nu ma pot decide intre BMW 5w-30 si BMW 0w-40.. Inclin spre 0w-40..

Edited by ryso

E mai zgomotos motorul si parca si vibreaza un pic

Vibratia nu stiu daca e neaparat de la ulei,am comandat bujii noi,dar parca e un pic mai pronuntata decat inainte sa schimb uleiul

Si la mine e ceva mai zgomotos motorul cu uleiul bmw 5w-30.

Se pare ca si motorul meu generatie veche simte, si al tau, generatia noua.

Eu am Castrol EDGE 5W30...

Oricum urmatorul o sa fie clar 0W40 :)

Nu se tureaza mai nasol acum ? :lol:

Nu am observat asta... :)

nu BMW LL04 5w 30 ai in motor? castrol edge 5w30 ai? ca in carte bmw recomanda ala LL04 de la ei ,si eu tot dinala am pus,dar trebuie sa imi fac schimbul acuma in primavara si nu stiu ce sa pun, ti-am zis ca asta il cam "mananca" . Si nu mai stiu ce sa pun...:)

nu BMW LL04 5w 30 ai in motor? castrol edge 5w30 ai? ca in carte bmw recomanda ala LL04 de la ei ,si eu tot dinala am pus,dar trebuie sa imi fac schimbul acuma in primavara si nu stiu ce sa pun, ti-am zis ca asta il cam "mananca" . Si nu mai stiu ce sa pun...:lol:

Castrol EDGE 5w30 are LL04

Eu in carte nu am gasit nimic referitor la ce ulei sa pun.

Pe unele site-uri e recomandat Castrol 0w40,unele recomanda 5w30... :)

ti-am zis ca asta il cam "mananca" . Si nu mai stiu ce sa pun...:)

Cu 0W40 ai incercat?

Edited by alexandru_83

Daca tot se discuta, am vazut mai multe pareri.

Pana la urma intr-un 320 2,2 2001 care ulei se recomanda???

Condus ceva mai sport, adica se ajunge la turatii mari destul de des(bine, nu blana toata ziua,dar...se mai intampla) :)