Jump to content

Constatarea amiabila in caz de accidente usoare

Drifter

Recommended Posts

Salut. Am inteles eu bine sau de luna viitoare nu mai trebuie sa mergem la politie daca suntem implicati intr-un accident usor?

Am cautat pe net si am gasit ca procedura s-ar numi constat amiabil si ar presupune doar semnarea unei declaratii, asupra careia sunt de accord ambii soferi implicati in accident.

Mai mult din cate am inteles, declaratia asta, “constatul”, trebuie sa o prezinte cei implicati doar companiei de asigurari (unde ar tine loc de constatate de dauna) si nu la politie si astfel NU se vor mai lua PUNCTE/CARNET (pentru schimbarea benzii de mers, neacordare de prioritate etc.)

Era si un site care parea ca da destul de multe detalii despre procedura: www.constatulamiabil.ro

Voi ce parere aveti?

Cu stima,

Drifter

Daca nu sunt victime, s-au lovit doua masini si ambele au RCA valabil, inchei constatul amiabil si mergi direct la compania de asigurari. Ei iti fac constatarea si iti elibereaza documentul de intrare in reparatie.

La casco sigur asa este! te duci la inspectorul de daune si completezi o hartie care seamana cu aia de la politie, dar sa nu fie accidentul cu victime.

eu am dat intr-un stalpisor cu bara si asa am facut!

Am intrebat mai multi agenti de asigurare, si mi-au zis ca nici ei nu prea stiu cum va functiona constatul...legea exista...este si data cad intra in vigoare...ramane doar ca noi, cei care suntem implicati direct in astfel de procese, sa intelegem cum, ce si unde trebuie sa facem...

• 2 weeks later...

Nu stiu cum voi, dar eu sunt un pic nedumerit in ceea ce priveste procedura de constatare "amiabila"...nu stie nimeni cu cine ai avea de a face...o fi unu intreg la minte sau altu cu doar 4 clase...si acele trase de coada...

Totusi trebuie sa te inteleg cu omu'...nu degeaba ii zice "constatare AMIABILA"

De altfel tot la politie va trebui sa recurgi

De la 1 iulie 2009 (ASTAZI !!!), accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate doua vehicule, vor putea fi solutionate fara ca documentele de constatare sa fie intocmite de catre Politie, cu conditia ca Formularul de constatare amiabila sa fie completat si semnat de catre ambii soferi implicati in accident.

aveti mai jos formularul de constat amiabil...

constatare_amiabila.pdf

daca aveti cum sa il printati color, ar fi si mai bine ... <_>

glumesc...

formularul original e in mai multe exemplare autocopiative... si SE CUMPARA de la orice firma de asigurari :)

nu stiu inca pretul, probabil ca il vom afla in curand ..

daca aveti cum sa il printati color, ar fi si mai bine ... <_<

glumesc...

formularul original e in mai multe exemplare autocopiative... si SE CUMPARA de la orice firma de asigurari :)

nu stiu inca pretul, probabil ca il vom afla in curand ..

Din cate stiu e gratiui...

Constatul Amiabil (sau formularul de Constatare amiabila de accident) este tiparit si distribuit de societatile de asigurare autorizate sa incheie asigurari pentru vehicule, conform modelului prevazut in anexele Ordinului CSA nr. 21/2008.

Daca doriti sa intrati in posesia unui exemplar al acestui formular, va recomandam sa va adresati companiei dumneavoastra de asigurari RCA.

citat www.constatulamiabil.ro

Edited by Drifter

• 4 weeks later...

Constatare amiabila de accident: Pasii pentru obtinerea despagubirilor

De la 1 iulie, cand a intrat in vigoare constatarea amiabila de accident, asiguratorii au avizat peste 13.000 de dosare de daune prin aceasta procedura, potrivit declaratiilor presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), Angela Toncescu, citate de NewsIn. Care sunt, insa, pasii care trebuie urmati pentru obtinerea despagubirilor pe baza formularului de constatare amiabila de accident?

Trebuie stiut ca, prin Ordinul nr. 21/2008, CSA a stabilit ca formularul Constatare amiabila de accident poate fi utilizat doar in cazul in care doua vehicule au fost implicate intr-un accident in urma caruia au rezultat numai prejudicii materiale. Utilizarea formularului de constatare amiabila de accident nu este o obligatie pentru cei doi conducatori auto implicati in accident, ci este doar o alternativa la procedura actuala de constatare de catre politia rutiera.

De asemenea, actul normativ prevede ca acest formular poate fi utilizat indiferent de locul producerii accidentului:

-pe drumuri publice;

-pe drumuri care nu sunt deschise circulatiei publice;

-in incinte si in orice alte locuri.

Formularul poate fi procurat de la societatea de asigurari care a emis polita de asigurare RCA sau CASCO. Acesta trebuie completat cu informatii conforme cu datele din: polita de asigurare RCA, certificatul de inmatriculare al autovehiculului si permisul de conducere. Trebuie verificat ca si datele celuilalt autovehicul implicat in accident sa corespunda cu documentele acestuia.

Ambii conducatori trebuie sa completeze un singur formular, unul in partea albastra si celalalt in partea galbena a formularului.

Atunci cand ambii conducatori auto sunt de acord cu cele mentionate pe formular, acestia il vor semna si vor lua un exemplar al acestuia.

Formularul va trebui transmis asiguratorului RCA, pentru a-l instiinta cu privire la implicarea in accident. Daca unul dintre soferi are pretentii de despagubire, acesta trebuie sa se adreseze asiguratorului RCA al celeilalte parti implicate in accident.

Pentru a putea circula cu autovehiculul avariat si pentru a putea efectua reparatiile, trebuie obtinut documentul de introducere in reparatie, care este similar autorizatiei de reparatie pe care o elibereaza Politia.

Documentul de introducere in reparatie se poate obtine de la asiguratorul propriu RCA sau CASCO. In cazul in care unul dintre soferi are pretentii de despagubire, documentul se obtine de la asiguratorul RCA al celuilalt sofer implicat in accident.

Dreptul la despagubire in baza asigurarii RCA a celuilalt vehicul implicat va fi stabilit de catre asiguratorul acestuia, in baza informatiilor mentionate in formularul de constatare amiabila si a oricaror mijloace de proba.

Completarea si semnarea formularului nu reprezinta o recunoastere a raspunderii conducatorilor auto, ci un cumul de elemente si fapte care vor contribui la solutionarea dosarelor de dauna, societatile de asigurare urmand a stabili dreptul la despagubiri, in baza unui protocol incheiat de toate societatile autorizate sa practice asigurari de vehicule, cu respectarea prevederilor Normelor privind asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule.

Ordinul CSA nr. 21/2008 precizeaza ca formularul trebuie sa fie completat si semnat de catre ambii conducatori de vehicule implicati in accident sau, in situatia in care unul dintre vehicule este stationat/parcat, doar de catre proprietarul/utilizatorul acestuia.

Nu se cumpara nimic. Din pacate am patit-o ieri dimineata cand un taximetrist a intrat intentionat in mine ptr ca eram pe interzis. Probabil ca s-a gandit ca va scoate ceva bani de la mine din cauza faptului ca eram pe interzis...dar am beneficiat de avantajele noii reglementari. Am mers la asiguratorul meu(ptr ca eram vinovat) am completat amandoi un formular(gratuit) in dublu exemplar ne-au facut poze la masina si am plecat...lasand taximetristul cu buza umflata...deh, a vrut sa faca si el niste bani.

deocamdata, autorizatia de reparatie o elibereaza NUMAI politia rutiera...

ceea ce inseamna ca tot va trebui sa mergi la politie pt constatarea sumara a avariilor...

si asta treb facuta parca in 24 ore de la producerea accidentului....ambii conducatori....intre timp omul se poate suci si ...iese mai aiurea...