Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Acum votam locatia si luna cand va avea loc. ×

Convergenta punte spate E34

Piovra

Recommended Posts

Am schimbat suspensia sport Weitec cu una normala, arcuri normale + amortizoare Sachs noi. In urma acestei operatiuni s-a modificat geometria puntii spate <_<

Convergenta totala este + 9.5 mm (adica rotile sunt inchise asa /\ cu masina vazuta de sus), valoarea normala trebuind sa fie +3.0 mm cu o toleranta de +/- 0.9mm. Inainte cu suspensia sport, convergenta era undeva aprope de 3.0mm, nu mai tin minte exact, poate 4.

Din ce cauza ar putea sta rotile inchise pe spate si ce as putea schimba sa stea cum trebuie?

Autodata zice ca nu e reglabila. Am vazut oricum multe E34 stand cracanate pe spate, inclusiv a mea. Mai ales daca ai niste gume mai late. Geometria ai verificat-o pe aparat profi, cu laser sau la sfoara?

post-189-1248454295_thumb.jpg

Pai pe spate nu se regleaza. Am fost la autosoft, sunt OZN uri din alea fara sfoara.

Nu e vorba ca stau cracanate vazute din spate, e vorba ca se inchid inspre sensul de mers. Adica /\ este vazut cum ar fi de deasupra masinii, nu din spatele ei, nu stiu cum sa explic. Ma gandesc acum ca aveam si frana de mana trasa, o fi contribuit si asta?

Aha, pai e naspa asa! Exista un brat care tine puntea sa nu plece fata spate. Dar ar sta doar una din roti asa si s-ar simti imediat daca ar avea joc. Inclin sa cred ca undeva e o eroare, doar nu ai fuzeta sau puntea strambe. Ca doar nu ai dat de bordura ambele roti. Sau...? <_<

Pai n-am busit nimic, cand aveam arcurile mai mici cu 35mm si amortizoare sport era ok convergenta. Si statea bine pe curbe masina, dar m-a mancat pe mine ca vreau suspensie normala, nu mai vreau sport.

La care brat te referi?

Edited by Piovra

La bucsele de la bascula ma gandeam, piesa 2. Nu mai tineam minte ce tine roata pe orizontala, noroc cu realoem. Ar mai fi si cele 2 bucse mari care vin intre caroserie si punte. Dar putin probabil pt ca ma gandesc la aparat, cand iti pun aia cititoarele alea pe roti, daca ar pleca puntea, cititorul de la o roata tot ar fi in linie cu celalalt. Raman la parerea ca undeva e o greseala. Poti masura asa mai taraneste, cu o sfoara pe sub masina. Pui sfoara cat poti de sus pe roata dar sa fie in linie pe sub masina, sa nu atinga, si masori si in fata si in spatele rotilor, ar trebui sa fie aceeasi distanta. Nu stiu daca m-am facut inteles, sper ca da. Ideea e sa vezi daca prin diferenta de distanta, cele 2 roti de pe spate fac unghi sau sunt paralele.

post-189-1248456307_thumb.png

Am fost si am masurat in alta parte, la BINAR (pe langa AB Otopeni) la au un aparat cu sfori si mi-a dat convergenta +5.0 fata de +3.0 cat e normal, diferenta e doar de la roata stanga. Tind sa cred ca astea sunt valorile reale si ca Autosoft e cam varza la masurat si reglat geometria, cum au mai spus si altii pe forum.

Nu e perfect, dar e un pic mai bine. O sa mai schimb niste brate mici pe spate, care pe stanga arata mai uzat, poate se corecteaza...

Edited by Piovra