Jump to content

Intrebari legislatie

teddy

Recommended Posts

Salut,

Care sunt actele pe care trebuie sa le fac cand cumpar o masina second hand?

E inmatriculata in Romania si vreau sa pastrez numerele actuale.

Are ITP valabil 2008... mai trebuie sa fac altceva la RAR decat autentificare?

Daca puteti sa scrieti un step-by-step guide, cred ca ar fi util multora -> tot parcursul de la achitarea masini pana la inmatricularea definitiva pe numele noului proprietar si preturi estimative la fiecare actiune.

Merci!

In primul rand, faci contract tip de vanzare-cumparare, daca e persoana fizica, sau factura si chitanta daca e firma. Faci fisa de radiere/inmatriculare, cu care te duci la fisc sa ti-o stampileze, cand o radiezi si apoi cand o inmatriculezi. Mergi la RAR pentru certificatul de autenticitate (700 si ceva de mii).

Platesti taxa de inmatriculare permanenta la CEC (400 si ceva de mii), taxa de certificat la BCR (300 si ceva de mii), faci asigurare RCA (o gramada de bani).

Faci copii xerox dupa buletin, asigurare, carte, o cereri tip de radiere si inmatriculare si te prezinti la politie.

Sal,

In primul rand, ar fi bine sa mergi mai intai la RaR Voluntari pt. identificare (duraza 2 saptamani cu programare..asta daca nu ai pile ), acolo platesti o taxa de 420.000 lei si iei Certificatul de Autenticitate. Acum merge mai repede ...intr-o ora teoretic termini. Apoi mergi langa Udriste la orice chiosc, faci contractul de vanzare-cumparare, iei fisa de inmatriculare, faci asigurare, se completeaza cerere de radiere si inmatriculare, faci copii dupa toate astea inclusiv buletin costa in jur de 1.500.000 lei, depinde de societatea la care faci asigurarea, de capacitatea masinii si daca faci rca-ul pe 6 luni sau un an (1.500.000 pt. o masina de 1800 cm pe 1/2 an). Mergi la circa financiara a vanzatorului sa vizeze fisa de inmatriculare. Vanzatorul radiaza masina la Udriste...Mergi la CEC (asta poti sa o faci si inainte) si platesti o taxa de inmatriculare: 520.000 lei si o taxa certificat inmatriculare: 300.000. In cazul in care se iau numere provizorii se mai platesc 2 taxe, una la cec autorizatie provizorie: 130.000 si una la circa financiara taxa autorizatie Circulatie: 70.000 lei. Mergi la circa ta financiara, vezi sa ai copii dupa acte, completezi o declaratie de impunere, iti dau un proces verbal de impunere,m te duci la caserie si platatesti o suma de aprox. 200.000 lei, cred ca depinde si aici de capacitatea cilindrica. Dupa ce faci toate astea te duci la Udriste si iti depui dosarul. In 48H iti ridici talonul, etc..Nu uita sa ai copii la tine dupa mai toate actele, nu uita de fisa de inmatriculare vizata la ambele circi (cum suna:) financiare, nu uita ca ITP_ul ..ultima foaie din talon ramane la tine si trebuie sa o depui..Cam asta..daca am uitat ceva revin...

Alex

Depinde si de orasul de unde esti, daca nu esti din Bucuresti. In Valcea spre exemplu, daca ai verificare tehnica de RAR, nu mai ai nevoie de certificatul de autenticitate, scutesti un drum si o taxa pe la RAR. Alta chestie ciudata, cand o radiezi sau o inregistrezi la finante, este posibil sa te puna sa platesti impozitele care le ai pe casa, alte masini etc, si eventualele amenzi neplatite. La Valcea nu ti-o radiaza/inregistreaza pana nu platesti tot. Si in plus, in cazul meu, trebuie sa platesc impozitul si pe apartamentul si masina lui tata, ca adresa corespunde cu cea din buletinul meu.

Depinde si de orasul de unde esti, daca nu esti din Bucuresti. In Valcea spre exemplu, daca ai verificare tehnica de RAR, nu mai ai nevoie de certificatul de autenticitate, scutesti un drum si o taxa pe la RAR. Alta chestie ciudata, cand o radiezi sau o inregistrezi la finante, este posibil sa te puna sa platesti impozitele care le ai pe casa, alte masini etc, si eventualele amenzi neplatite. La Valcea nu ti-o radiaza/inregistreaza pana nu platesti tot. Si in plus, in cazul meu, trebuie sa platesc impozitul si pe apartamentul si masina lui tata, ca adresa corespunde cu cea din buletinul meu.

86572[/snapback]

Da, cam asa se face treaba la noi0. Nu te-au intrebat si de ceva rude de gradul 8 daca si-au platit factura la telefon ???

:blink: :) :)

asta cu autentificarea e nasoala... avand in vedere ca eu as fi vrut sa pastrez numerele trebuie facuta de el inainte sa o radieze nu? (ca altfel cum ar ajunge pana in voluntari?)... si asta inseamna ca astept 2 saptamani sa ma programeze si abia apoi putem incepe sa facem treaba? urat...

Pai platesti o taxa de 100 de mii sa rezervi numerele, si iti scoti numere provizorii, ca sa mergi la RAR si unde mai trebuie, apoi te duci si ti-o inmatriculezi. Cand predai numerele rosii, ti se dau banii inapoi pe ele. Doar taxele le pierzi, taxa de dovada si taxa de inmatriculare provizorie.

faceti act vanzare-cumparare, faci asigurare, mergi la el la circa financiara, iti pun stampila pe fisa de inmatriculare, platesti la cec o taxa: 130.000 , platesti la circa financiara 70.000 , faceti copii dupa toate astea, mergeti la udriste ..el sta la o coada si radiaza masina, tu la alta de numere provizorii ....dupa ce termina cu radierea iti da tie actele si tu iti iei numere rosii...cam asta

ps..

1. mai platesti la ghiseu la nr. provizorii vreo 300.000 lei

2. la orice ghereta de la udriste iti pot spune de ce acte ai nevoie si iti pot pregati ei dosarul

3. contractul vanz-cump este in 3 exemplare alb, rosu, verde (ca o factura) , unul se depune la radiere, unul la circa ta financiara inainte sa inmatriculezi masina si unul ramane la tine ..pe aceeasi foaie cu contractul ...jos este o rubrica pt. radiere (certificat radiere) ....

4.Daca esti sigur ca masina este ok, dupa ce iti iei nr. rosii nu iti mai ramane decat sa mergi la RAR sa iti iei certificatul de autenticitate, apoi sa o inmatriculezi pe numele tau ...vezi in postul meu de mai sus ce taxe trebuie sa platesti...

• 3 years later...

Salut,

Eu am o mica problema cu transcrierea pe mine.

Vanzatorul se pare ca are ceva datorii mai mari la finante si nu prea are bani sa le plateasca. Iar din cauza asta nici nu poate radia masina.

Care este procedura legala pe care pot merge pentru a transcrie intr-un final masina pe mine?

Justitie, politie?