Jump to content

Suspensie spate E34

Recommended Posts

Am si eu nevoie de niste detalii, in special de la colegii care dezmembreaza masini si stiu cum arata puntea spate la E34.

Vreau sa schimb bucsele care vin intre puntea spate si caroserie. Eu tineam minte ca bucsele sunt bagate fortat prin bratele puntii si prinse sus pe caroserie cu un surub. Asa imi aduceam aminte de prin vara, ultima oara cand am stat pe sub masina. Credeam ca scoti surubul tragandu-l in jos, lasam puntea si bagam presa pe el.

Dar tot uitandu-ma pe Bentley si pe site-urile de piese vad in poze o piesa, piesa nr. 4 care nu-mi dau seama ce rol are ea. Nu cumva ea tine bucsa pe punte? Plus ca surubul este bagat de sus in jos, jos fiind piulita. Eu credeam ca piulita e de fapt caroseria iar surubul vine de jos in sus.

Deci, cum e? Bucsa e bagata fortat sau e tinuta de piesa nr 4? Merge scoasa bucsa fara presa?

In Bentley nu este trecuta procedura pt asa ceva, vorbesc doar de bascule, fuzete, partea de suspensie.

Am pus si niste poze, cu rugamintea pt cine a umblat pe acolo, sa-si dea o parere.

Intentionez sa schimb acele bucse, le am cumparate si as vrea sa stiu ce ma asteapta. Saptamana viitoare ajung la un prieten mecanic care are si autogen, daca va fi nevoie sa scot acea bucsa prin taiere.

post-189-1257444187_thumb.png

post-189-1257444203_thumb.jpg

sambata dimineata ma duc la revizie, o sa arunc un ochi si postez daca nu primesti raspuns pana atunci.

Eu m-am uitat sub ea acum vreo 2 saptamani cand am pus cauciucurile de iarna, din niste amintiri cetoase piesa 4 nu mi s-a parut sa tina bucsile alea. Dar verific sambata..

ca sa schimbi bucsele mari de la punte cred ca va trebui demontata puntea , bucsele sant presate in punte si intra foarte greu nu vei putea sa le bagi pe cele noi inapoi numai la presa hidraulica si pentru aia trebuie demontata puntea, ca de scos cele vechi le scoti in cel mai rau caz le rupi bucati si tot le scoti dar pe masina nu vei reusi sa le bagi pe cele noi .bucsele intra de jos in sus iar piesa 4 este prinsa sub bucsa si in caroserie cu 2 suruburi si nu permite puntii sa iasa in cazul in care se rupe bucsa.

Multam de info!

O sa vad zilele astea cum fac. De scos probabil ca le voi taia cu autogenul, de bagat o sa vad la fata locului. Poate improvizez o presa ceva, cu un surub sus iar jos cu o saiba mare si piulita. Sper ca prin strangerea piulitei sa traga in sus bucsa pe punte.

Am sperat ca e mai simplu. Refuz ideea de a da puntea jos, din cauza suspensiei spate de tip LAD. Poate doar daca merge separata puntea de bascule si grup, sa dau jos doar puntea iar alea sa ramana pe loc. :) O sa revin cu detalii dupa ce le schimb.

Deci, cum e? Bucsa e bagata fortat sau e tinuta de piesa nr 4? Merge scoasa bucsa fara presa?

Piesa 4 nu are nici o legatura cu bucsa. Este un fel de "picior" suplimentar pentru prinderea puntii.

Ca sa scoti bucsile iti trebuie presa, altfel bati si tai la ele pana iti vine rau (si tot nu reusesti :) ).

• 2 weeks later...

Da, de bagat nu cred ca va fi greu. Am citit in linkul pus de colegul ingineru' ca nu trebuie unse bucsele cand le bagi.

Sper ca sambata asta sa reusesc sa fac operatiunea. Stau cu bucsele in portbagaj, nu am avut timp sa le schimb.

Am facut un draq azi, bucsele mele sunt foarte bune. :)

Am cumpara bucsele la punte la recomandarea unuia de la un stand ITP, unde am facut o verificare a suspensiei fata spate. Din cauza acelei tablite care vine peste bucsa nu poti vedea cum arata bucsa. Probabil la stand, cand a tras ala de roti o fi vazut ca se misca stanga dreapta si a zis ca sunt duse, insa ele de fapt asa lucreaza. Cat timp nu se duce cauciucul vulcanizat care separa carcasa metalica de interiorul metalic, bucsa isi face treaba (vezi poza).

Oricum nu e complicat, nu trebuie umblat sub bancheta pt ca surubul care trece prin punte e fix prins sub bancheta spate. Se desface doar de jos, o piulita mare de 22 si alte 2 mici, se da tablita aia jos si se trage puntea de pe surub. Daca ai presa, bucsa iese imediat. Daca nu, poti s-o tai cu autogenul. De bagat poti pune un cric de cutie si o bucata de lemn si impingi bucsa pe gaura puntii. Daca surubul nu ar fi fost sudat sub bancheta, mergea scos si bagat un alt surub mai lung care sa aiba rol de presa.

Asa ca am lasat-o balta, nu am mai schimbat nimic pt ca nu avea rost. Am ramas cu bucsele. :lol:

Macar am schimbat bucsele de la bascula fata si am mai vazut una alta pe sub masina. Trebuie sa schimb flansa de la cardan, cea de la cutie care e crapata si am un joc al cardanului pe mijloc, acolo unde vine imbinat pe caneluri. Sa fie flansa aia cu rulment??

Intrebare: daca tii de capetele cardanului si misti in sensuri contrare, jocul de la mijloc din ce poate fi? Din crucea cardanica, din bucsa aia cu rulment de pe caroserie sau pur si simplu din canelurile de la imbinarea celor 2 bucati ale cardanului?

• 2 weeks later...
  • 2 weeks later...
Nu se simte la plecare, jocul e mic dar paranoia din capul meu e mareee! Se simte doar la mana, cand invarti de capetele cardanului in sensuri opuse. Posibil sa fie si in cruce ceva joc, nu am cum sa vad din cauza protectiei termice de la toba.

• 6 months later...