Jump to content

de ce 5 si nu 6?

tiger1

Recommended Posts

Trebuie verificate rapoartele finale. Cate turatii ai intr-a 5-a la o anumita viteza? Dar un compact cu 6 viteze la aceeasi viteza?

Nu intotdeauna cutiile cu 6 trepte au rapoarte mai lungi. Exemplu Honda de 2.4 cu 6 trepte avea rapoarte mult mai scurte si deci mai sportive decat aceeasi Honda, dar cu motor de 2.0. Vorbim despre modelul 2009.

La a mea (330d) am 3000 de rotatii la aproximativ 150 - 160 km/h. Aproape la fel ca si la modele mai noi cu 6 trepte si motor similar.

Cutia in 6 este mai sportiva, dar pe un motor mare cu cuplu mare nu e nici un avantaj major. Treapta a 6-a nu este pur si simplu adaugata, rapoartele celorlalte trepte coboara un pic de cele mai multe ori.

+1 cu mentiunea ca am impresia ca ai mai mult de atat la 3000 rpm

La 320d e46 raportul in ultima treapta fie cu 5 fie cu 6 pare identic cca 115km/h la 2000rpm (pe ceas)

La 6 sunt avantajat ca nu intalnesc aproape niciodata regimuri "intre" trepte, adica in orice regim pot sa merg cu turatie rezonabila si sa am si destula rezerva de putere.

eu am un CVT (variatie continua) pe un Citroen Crosser care este de fapt un Outlander 99%. Motorul e de 2.4 benzina.

CVTul tine pe drum drept turatia motorul foarte jos, cam pe la 1300 de ture. Cum ai nevoie de mai multa putere, urca turatia si masina accelereaza sau urca panta. Oricum raportul final este foarte lung, pe autostrada la 140 am vreo 2600 de rotatii daca nu fac vreo depasire. Teoretic e bine pentru consum, dar tot consuma multicel, e totusi un SUV.

Nue foarte rapida, dar are si poarta manuala si clapete pe volan cu 6 rapoarte presetate care imita perfect o cutie automata clasica gen steptronic sau tiptronic. Schimba foarte rapid si eu folosesc clapetele la munte unde am nevoie rapid de turatie mai mare la o depasire sau mai ales la frana de motor.

Asta pare sa ife viitorul, dar nu s-a pus inca pe diesel, nu suporta cuplu prea mare se pare. Nu stiu mai multe.