Jump to content

Sfaturi pentru intretinerea masinii - Spalarea

Recommended Posts

Sfaturi pentru intretinerea masinii - SPALAREA

Intrucat e vara si sezon de mers la mare incepem cu o recomandare de sezon: NU lasati gainatul de pasare sa se usuce pe caroserie. Acesta este foarte acid si are capacitatea de a se infiltra adanc prin straturile de lac, actiunea sa fiind amplificata de faptul ca metalul caroseriei se incinge iar porii lacului se dilata. Ca urmare trebuie spalat cat mai rapid.

Revenind la subiectul acestui topic- pentru cei care, din diverse motive, vor sa-si spele singuri masina (sau vor sa stie daca masina lor e spalata corect) iata mai jos cateva sfaturi. Efectuarea corecta a spalarii va protejeaza suprafata masinii de aparitia prematura a zgarieturilor si matuirii si prelungeste durata tratamentelor de detailing.

1. Spalati mai intai rotile. Daca incepeti sa spalati caroseria si apoi treceti la roti, veti improsca panourile caroseriei - care au fost deja spalate - cu detergent, noroi si praf de frana de pe roti si jante.

2. Controlati daca finisarile asupra carora veti lucra sunt reci si efectuati operatiile de spalare pe cat posibil la umbra. O suprafata fierbinte va determina evaporarea prea rapida a apei de spalare si de clatire, marind probabilitatea de aparitie a petelor de apa. Este recomandabil sa va parcati masina pe un plan usor inclinat, intrucat acest lucru va permite apei de clatire sa alunece mai repede de pe ornamente si suprafetele vopsite. Incepeti cu un jet de apa de presiune medie pentru a indeparta nisipul si depunerile de pe suprafetele vopsite.

3. Folositi un sampon auto, special proiectat pentru automobile. Nu folositi NICIODATA detergent de vase deoarece acesta poate ataca lacul. Cautati un sampon care sa contina conditionatori de suprafata si/sau uleiuri naturale. Aceste uleiuri actioneaza ca un lubrifiant si sunt concepute astfel incat sa antreneze nisipul sau mizeriile abrazive, care vor aluneca odata cu apa de limpezire fara sa produca zgarierea suprafetei.

Aceste sampoane sunt mai costisitoare dar calitatea lor este superioara pretului si este indicat sa le folositi mai ales daca aveti o masina de culoare inchisa. Urmati indicatiile de folosire de pe ambalaj in ceea ce priveste respectarea dilutiilor recomandate.

Utilizarea unei cantitati prea mari de sampon este o risipa si, in plus, poate determina aparitia si uscarea pe masina a resturilor de detergent. Un truc profesional care ajuta de multe ori, cand nu aveti la dispozitie samponul dorit, a este sa amestecati o lingurita de ulei vegetal de masa in galeata cu sampon diluat (puteti de asemenea sa puneti o lingurita de ulei, dupa care adaugati samponul concentrat si apa).

4. Folositi pentru spalat burete natural de mare (nu sintetic). Buretii naturali au un mare numar de filamente care atrag noroiul si murdaria de pe suprafata, fiind curatata in structura lor de celule interne. Buretii sintetici (partile plate) prind noroiul, nisipul si murdaria pe suprafata, cauzand zgarieturi fine in vopsea. Daca folositi un burete natural de mare, utilizati exteriorul "moale" pentru spalat, nu partea mai dura, "abraziva" si clatiti intotdeauna buretii noi pana cand se curata tot nisipul ramas sau particulele de scoici. Un burete de mare natural ar trebui sa dureze intre 12 pana la 18 luni de folosire normala.

Manusile de spalat din blana de oaie sunt preferate de multi profesionisti si au aceleasi caracteristici cu ale buretelui natural. Ele tin nisipul departe de suprafata si sunt concepute sa dureze ani de zile. Manusile si tampoanele de spalat din bumbac 100% sunt de asemenea excelente pentru ca, inmagazinand o cantitate mare de apa cu sampon, prezinta siguranta si protejeaza vopseaua. Manusile si tampoanele din bumbac sunt substantial mai ieftine decat cele din piele de oaie si decat buretii naturali si sunt proiectate sa dureze 6 luni sau mai mult.

5. Folositi bureti diferiti pentru zona inferioara si cea superioara a masinii. In special in zona pragurilor si a panourilor inferioare se aduna particule mai mari si mai abrazive. Folosind bureti diferiti evitati ca acestea sa ramana accidental intr-un burete atunci cand frecati capota masinii.

6. Clatiti des. Acest lucru este cu deosebire important atunci cand folositi un detergent cu continut de uleiuri naturale. Deoarece uleiurile acopera ca o perna vopseaua si micsoreaza actiunea abraziva a particulelor de mizerie, iar acestea sunt mai grele decat apa, fara o clatire permanenta, pot determina aparitia unui film care se poate usca pe masina. Este recomandabil sa clatiti cu un debit bogat de apa.

7. Daca o depunere nu iese la spalatul normal NU frecati excesiv. Frecarea duce la matuirea si zgarierea vopselei. Depunerile persistente se elimina folosind de obicei o argila de decontaminare care le inglobeaza si le extrage din vopsea fara frecare (cam ca o caramea care scoate o plomba :blink: ).

Aceste sfaturi fac parte dintr-un ghid publicat de noi acum cativa ani si am inceput cu ele pentru ca spalatul este o operatiune pe care orice posesor de masina trebuie sa o faca (singur sau la o spalatorie). Daca prezinta interes vom continua si cu alte capitole care explica si alte aspecte ale intretinerii uzuale.

da pai nu se foloseste detergent de vase si de rufe pt ca scoate uleiul din vopsea.va recomand sampon cu ceara si protectie anticoroziva si pt roti solutii de curatare tip spray de la ce firma vreti voi.eu de la karcher prefer.

de acord cu gãinaÞul! Am lãsat odatã unul de pe la ora 9 dimineaÞa pânã pe la 16 ºi mi-a mâncat lacul!Nu credeam aºa ceva. Cred cã doar ãla de pescãruº face aºa ceva.Chiar dacã e proaspãt depus tot se ia foarte greu. Eu folosesc ºerveÞele din alea umede pentru copii! :blink: Sper cã sunt bune! Am tot timpul În maºinã!Sunt bune la tot felu de chestii :)

de acord cu gãinaÞul! Am lãsat odatã unul de pe la ora 9 dimineaÞa pânã pe la 16 ºi mi-a mâncat lacul!Nu credeam aºa ceva. Cred cã doar ãla de pescãruº face aºa ceva.Chiar dacã e proaspãt depus tot se ia foarte greu. Eu folosesc ºerveÞele din alea umede pentru copii! :blink: Sper cã sunt bune! Am tot timpul În maºinã!Sunt bune la tot felu de chestii :)

98226[/snapback]

Cel de pescarus e intr-adevar foarte acid. De aceea la mare e riscul cel mai mare. Orice gainat are insa acest efect, doar ca nu la fel de repede.

Daca nu aveti o spalatorie in preajma gainatul se ia cu foarte multa apa si de preferat fara a freca. Deci servetelul umed e bun dar turnati cat mai multa apa in timpul operatiunii.

:blink: acum am venit de la spalatorie stau de la ora 9 acolo ! gata imi iau un wap nu se mai poate asa. cozi de km la fiecare spalatorie

98261[/snapback]

Chiar Dane, cand venim la mare, unde dracu se poate spala masina??? Ca eu stateam si cate 7 zile cu ea jegoasa, pt ca nu gaseam nici un loc nicaieri. O singura data am prins doar 3 masini in fata intr-un OMV din Constanta si am spalat-o la perii, desi nu ma prea atrage ideea...

super initiativa EXPERTDETAILING pe mine m-ar interes niste sfaturi despre cum sa avem grija de piele :blink: desii a mea arata exceptional  :) as  putea spune nu-mi prea place solutia de la mafra de tapiterii cu care imi tot dau astia pe la spalatorii

98305[/snapback]

si eu ce am zis ca solutiile magice de la mafra mi-au distrus pielea de pe volan ??? :)