Jump to content

Cati km functioneaza un motor?

marius_marius

Recommended Posts

Daca te referi strict la motor...duce peste 500.000km. Sunt TAXI'uri in tarile nordice care sunt scoase la vanzare si au peste 1.000.000 km. Daca a segmentat sau nu motorul...nu stim :)

Daca atunci cand te referi la motor...pui in calcul si bujiile, injectia, pompele, senzorii, etc...atunci mai depinde si de noroc :lol:

Pe mobile daca intri ai sa vezi BMW-uri cu kilometri multi 300.000-400.000 model e46 fl 320d. Problema e ca nu stiu in ce conditii au ajuns pana la km. astia.

Cert e ca sunt modele concurente de la Vw si Mercedes cu km mai multi 600.000-800.000 chiar un milion. O explicatie ar fi ca BMW nu este cumparat ca o masina de firma sau de taxi, este o masina mai exclusivista pe care proprietarul o scote mai mult duminica.

In general pe mobile BMW-urile E46 320 d incepand din 2002-2005 au intre 100.000-200.000 km sunt si la 250.000 km iar peste sunt destul de rare.

2 exemple cu peste 300.000 km, dintr-o pagina cu vre-o 9000 de masini la cautare le-am gasit nu tocmai usor.

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDeta...mp;pageNumber=1

http://suchen.mobile.de/fahrzeuge/showDeta...mp;pageNumber=1

Edited by ionatan

un prieten are peste 450k km cu un 320d 150cp, in care nu a umblat si care inca merge bine, dar restul masinii necesita investitii mari... am vazut si un benzinar(320i) la service cu 350k km care avea nevoie de segmentare. eu cred ca poti merge 1mil km cu un motor diesel , dar in conditii de nesiguranta si cu teama de a nu te lasa in drum.

mecanicii cu experienta mi-au dat de inteles ca un motor bine intretinut functioneaza in conditii optime in general cam 500k km diesel si 300k km benzina. eu am vazut aproape 2mil km la un tractor scania al carui sofer mi-a spus ca atat tin motoarele lor.

Daca te referi strict la motor...duce peste 500.000km. Sunt TAXI'uri in tarile nordice care sunt scoase la vanzare si au peste 1.000.000 km. Daca a segmentat sau nu motorul...nu stim :)

Daca atunci cand te referi la motor...pui in calcul si bujiile, injectia, pompele, senzorii, etc...atunci mai depinde si de noroc :lol:

Diesel banuiesc ca sunt mai longevive fata de benzimmare.. Benzinarele cum stau cu km?

imi permit sa pun un quote dupa postul unui user care nu mai fregventeaza forumul :)

Majoritatea modificarilor la motor ("tuning") implica folosirea acestuia la turati mai ridicate.

Uitandu-ma prin materialele adunate de-a lungul anilor, am gasit o hartie de prin 1994 in care este prezentata durata estimata de viata a motoarelor BMW M10/M30/M20, in functie de turatia la care sunt folosite in mod frecvent. "Durata de viata" se refera la intervalul pana la urmatoarea reparatie capitala, pleacand de la ideea ca motorul este in perfecta stare de functionare (nou sau imediat dupa o reparatie capitala + rodajul aferent).

Valorile de mai jos trebuie tratate ca informatii cu caracter estimativ.

2000 rpm: 5000 de ore (aprox. 350.000 Km);

3000 rpm: 3500 de ore (aprox. 250.000 Km);

4000 rpm: 2000 de ore (aprox. 150.000 Km);

5000 rpm: 500 de ore (aprox. 50.000 Km);

6000 rpm: 75 de ore (aprox. 7000 Km).

Obs:

- calculul este efectuat pentru motoare care au cursa pistonului in jurul valorii de 80 mm;

- durata de viata estimata in ore este mai precisa decat cea estimata in Km.

am vazut personal motor M50B20 la +300k km desfacut si statea destul de bine pe set, dupa o segmentare cred ca merge si in ziua de azi (da, am mai vazut pe strazi masina)

Edited by io's

nu cred ca-s valabile acele estimari la motoarele de astazi ('99 - 2010), oricum mi se pare foarte putin sa zici ca la o turatie constanta de 2000 rpm motorul sa mearga doar 350 de mii de km..

btw, in ce sens influenteaza cursa pistonului durata de viata a motorului ? cu cat e mai mare cu atat scade fiabilitatea considerand fortele de inertie mai mari, sau cum ?

Sunt foarte multi factori care influenteaza viata unui motor, cursa pistonului (de fapt viteza medie a pistonului) afecteaza bolturile, cuzinetii, dar la orice motor prima data cedeaza segmentii - sunt elementele supuse la eforturile cele mai mari si singurele cu frecari mari (prin alunecare) fara ungere sub presiune.

In plus ust ieftini si preferabil sa fie inlocuiti in comparatie cu camasile.

E46 20d cu 647.000 km in service la BMW.

Masina era impecabila, aveam cheia si cand m-am uitat prima data am vazut 64.000 km.......si chiar apreciam ce intretinuta e masina......avand in vedere faptul ca avea cativa ani.

Va dati seama ce soc am avut cand am vazut mai bine kilometrajul :) .......mi-au trebuit vreo cateva secunde sa imi revin. Arata perfect si motorul suna impecabil :lol:

Edited by Ciprian Caraivan

Sunt foarte multi factori care influenteaza viata unui motor, cursa pistonului (de fapt viteza medie a pistonului) afecteaza bolturile, cuzinetii (implicit arborele cotit).

Dar la orice motor prima data cedeaza segmentii - sunt elementele supuse la eforturile cele mai mari si singurele cu frecari mari (prin alunecare) fara ungere sub presiune.

De asemenea comprimarea si destinderea in mod ideal ar fi adiabate (fara schimb de caldura)dar nu sunt, ele sunt cu atat mai adiabate (daca pot sa ma exprim asa) cu cat turatia e mai ridicata, dar cantitatea de caldura produsa creste si ea cu turatia si rezulta temperaturi locale mai ridicate. In scopul asta au fot introduse elemente de ceramica pe motoare - pentru a reduce transferul de caldura in interiorul motorului.

In plus sunt ieftini si preferabil sa fie inlocuiti in comparatie cu camasile.

E foarte mult de spus depre functionare motorului, ma gandesc sa deschid un topic dar nu stiu unde sa-l pun, in plus imi trebuie ceva timp sa-l organizez.

Daca un moderator citeste, chiar as dori o sugestie despre locatia lui.

cielo korea pe taxi. kilometrajul se oprise la 800k km , iar soferul sustinea ca masina are peste un milion jumate.

btw... soferul prieten bun cu mine...

masina era cazuta din toate punctele de vedere. la interior tot ce era plastic .. era crapat sau ne la locul lui.

ps. avea GPL pe ea.

Chiar ieri imi aratase cineva pe autovit un E39 520i din 1996 cu 2.200.000 km . Dar l-am cautat acum si nu mai exista pe site. Mor de oftica :) Daca era adevarat si chiar avea km aceia, mi se pare genial. Si era si benzinar, nu diesel :)

Asta e tot ce am mai gasit cu Google-ul :lol:

BMW 520 BERLINA 2,0 I 130CP - AUTOVIT.RO - Masini second-hand si noi

BMW 520 BERLINA 2,0 I 130CP GRI METAL. Pret: An Fabricatie: 1996, Carburant: Benzina. Rulaj: 2200000 km, Capacitate: 1980 cmc, Putere: 130 CP ...

www2.autovit.ro/vsdetalii8.php?...%2Fmasini%2Fbmw%2F520%2Findex... - Ăn Cache

Edited by Sherifu'

A gresit cand a tastat.

Clar !

BMW 520 BERLINA 2,0 I 130CP GRI METAL. Pret: An Fabricatie: 1996, Carburant: Benzina. Rulaj: 2200000 km, Capacitate: 1980 cmc, Putere: 130 CP ...

Pai daca numarul de km ar fi real inseamna ca o fi gresit anul de fabricatie si de fapt sa avem de-a face cu un model din epoca de piatra ! :)

Edited by attila318i

un 520 rosu :) din 90- 24v, am avut si eu acum 3 ani si avea 420.000km cand am dat-o ! mergea motorul ala intr-un mare fel... mege si acum , de altfel si are 490.000km ... nu ii stiu istoricul de afara, dar eu am cumpatat-o la 385.000km si nu am umblat deloc sub capota , decat cu ocazia schimbului consumabilelor , atat !

motoarele astea L6 sunt recunoscute pt longevitate, mai putine stiu despre cele L4...

cand am cumparat eu masina mea, am dus-o pe platforma cu un prieten, avea un e39 touring(nu stiu motorizarea dar era diesel oricum) avea 496000 km la bord in august 2008 ... n-a avut nici un fel de problema cu ea, dar tot timpul a schimbat tot ce trebuia la timp, a luat doar ce era bun, in concluzie a avut grija de masina si ea de el!

Golf4 SDI, aproape 1.300000 km fara interventii in motor. Masina facea saptamanal Spania, distributia se schimba atat de des incat mecanicii nici nu i-au mai pus capacele de protectie.

Mercedes W124 2.5d, peste milion si fara reparatii majore in motor. Cu turbina, pompa de injectie si injectoare originale din fabrica.

http://www.primulmilion.ro/ skoda diesel 1.000.000km....adevar sau simpla manevra comerciala nimeni nu poate stii...

Am vazut insa in Italia E36 2,5 benzina cu 550.000km, proprietarul, un batranel italian mi-a spus ca el a facut toti acei kilometri iar motorul inca torcea bine insa performantele nu m-au uimit pentru un 2,5benzina fiind singurul 2,5 benzina pe care l-am condus. Eu lucram la o spalatorie si ma bagam in seama cu clientii pt bacsis;), batranelul imi oferea de fiecare data ceva de baut la bar si cate 2Euro plus ca imi placea de el ca venea cu pisicuta lui si tot timpul asculta aceeasi melodie, o romanta veche italiana.

mercedes e-klasse modelul 96-02, taxi, 1.000.000 km si inca rula

vw passat kombi, modelul 02-05, 700.000 km,

skoda octavia, primul model, 6-700.000 km, nu mai retin exact, asta arata si cel mai rau, atat exterior cat si interior, era farurile atat de matuite ca de abia se mai vedeau noaptea.

Toate diesel si fara interventii la motoare, masinile astea le-am vazut eu si am vorbit cu propietarii, dar sunt destule pe mobile cu peste 300k km.

tocmai am dat o cautare pe mobile de curiozitate si masinile cu cei mai multi km sunt Merc-urile, mai toate taxiuri, insa e clar ca sunt destul de fiabile, sunt cateva care au vreo 700k km si in stare de functionare...

...am gasit si un 316i din 2000 cu 300k km :)