Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Acum votam locatia si luna cand va avea loc. ×

Melbourne - 2010


ionatan

Recommended Posts

Daca in urma ca doua saptamani ne puneam sperantele intr-un start de sezon palpitant si asteptam cu nerabdare sa vedem in ce forma se vor prezenta echipele, etapa a doua a Campionatului Mondial de Formula 1 vine sa ne confirme daca Red Bull si Ferrari sunt de neatins si, speram cu totii, sa ne ofere o alta fata a cuselor sub noul regulament.

 

Poate ca prima etapa organizata in Bahrain nu a reusit sa indeplineasca asteptarile uriase pe care le aveam de la acest nou sezon de Formula 1, insa nici n-ar trebui ca, dupa un singur eveniment, aceleasi uriase sperante sa fie catalogate drept desarte. Si in Australia vom avea lupta 'fratricida' dintre ultimii doi Campioni Mondiali, acelasi duel aproape pasionant dintre Alonso si Massa, trei noi echipe care invata totul din mers si sa nu mai vorbim despre revenirea septuplului Campion Mondial Michael Schumacher. De ce n-am considera ca, de fapt, Melbourne este etapa de deschidere a noului sezon si ca Bahrain a fost doar un test?

 

Este absolut clar ca aici trebuie sa aflam daca, intr-adevar, monoposturile Red Bull si Ferrari sunt 'ridicol' de rapide in comparatie cu rivalii; si nu vorbim despre orcine cand amintim competitorii. In urma cu doua saptamani o bujie defecta l-a privat pe Vettel de o noua victorie in Formula 1 pentru Red Bull, dar sa nu uitam si faptul ca cei care au reusit dubla au avut motoare nou-noute pentru cursa, schimbate din precautie de inginerii Ferrari. Cine stie ce se mai poate intampla si in etapa cu numarul 2. Massa si Button sunt cei care au pierdut prima lupta din cadrul echipei, iar acum sunt obligati sa 'egaleze'. De asemenea, Michael a fost invins de Rosberg, insa in cazul celor doi nemti mai trebuie sa asteptam putin inainte de a-l face mare pe cel mai tanar; incheieturile lui Michael inca mai scartaie si va mai dura ceva pana cand il vom vedea in forma cu care ne-a obisnuit; abia apoi vom putea daca vina pe monopost pentru faptul ca nu reuseste sa invinga anumite masini rosii.

Circuitul

Albert Park este un circuit stradal care poate fi caracterizat simplu prin: modificari majore ale nivelului de aderenta de vineri pana duminica, natura stop&go ce solicita mult franele si pune accentul pe tractiune buna inca de la turatii scazute, sase zone de mare viteza, doua viraje lente, trei posibilitati de a face depasiri si viteze maxime de circa 300 km/h.

 

Strategia

De acum doua saptamani nu s-a schimbat in niciun fel regulamentul, iar din punct de vedere al strategiilor imaginatia nu poate zburda prea liber; pilotii vor incepe cel mai probabil cu cea mai moale specificatie a pneurilor Bridgestone, vor face o singura oprire - eventual chiar inainte celui cu care se lupta direct - si apoi vor pune pneul mai dur. Totusi, istoria ne arata ca la Melbourne este o sansa destul de mare ca Safety Car-ul sa fie folosit, mai ales imediat dupa start - ar fi bine sa nu ajungem sa ne rugam la zeul Safety Car-urilor pentru o farama de spectacol...

 

Prezentare circuit: Mark Webber din simulatorul Red Bull

 

 

Un set de fotografii de la antrenamente:

 

http://www.flickr.com/photos/12384272@N06/4464882951/

 

 

 

Prima cursa: 1996

Mari Premii: 14

Tururi: 58

Lungimea unui tur: 5,303 km

Distanta cursei: 307,574 km

Viraje: 16 (10 la dreapta, 6 la stanga)

Pneuri disponibile: Soft / Hard

 

Viteza medie: 225 km/h

Viteza medie in viraje: 156 km/h

Acceleratie la podea: 69% [dintr-un tur]

Uzura franelor: ridicata

Zone de franare: 8 [5 de la circa 300 km/h]

Timp petrecut pe franare: 13% [dintr-un tur]

Uzura pneurilor: medie

Nivel de apasare aero: ridicat [8/10]

Probabilitate Safety Car: medie de 1,5 per cursa

Link to comment
Share on other sites

Button si Hamilton despre Australia

 

Button si Hamilton revin la Melbourne dupa un an cu totul diferit in ceea ce-i priveste: Button castiga in 2009 prima cursa alaturi de Brawn GP, iar pe Hamilton il astepta in un sezon in care era clar ca nu-si va putea apara tilul mondial.

 

F1: Button si Hamilton despre Australia Daca in urma cu un an Jenson Button reusea pole position-ul si victoria pentru nou-infiintata Brawn GP, iata ca situatia nu mai este atat de promitatoare alaturi de McLaren Mercedes; Campionul Mondial in exercitiu a terminat al saptelea prima etapa din 2010, iar daca in Australia nu va reusi sa invinga tot plutonul, este oarecum obligat sa restabileasca egalitatea in scorul cu noul coechipier.

 

Jenson Button: "Am cateva amintiri extrem de placute din Australia. Ca in cazul majoritatii pilotilor, Albert Park a reprezentat cursa de debut din Formula 1 si in cazul meu, si a fost un debut de care m-am bucurat, alergand chiar pe pozitia a patra inainte de a abandona. In 2006 am fost in pole, chiar daca din nou n-am terminat cursa. Desigur, cursa de anul trecut a fost una de vis pentru mine - am reusit pole-ul si victoria, a fost unul dintre cele mai emotionante si multumitoare momente ale carierei mele."

 

"Privind catre cursa din acest an, cred ca ne indreptam catre circuitul Albert Park simtindu-ne mai increzatori in privinta ritmului nostru general. Este destul de diferit fata de Bahrain: nu exista zone de mica viteza, viraje stranse, si avem suficiente viraje rapide. Configuratia circuitului ar trebui sa ni se potriveasca pachetului pe care-l avem."

 

La fel ca si Button, Lewis Hamilton se declara increzator in privinta competitivitatii monopostului MP4-25 pe circuitul Albert Park.

 

Lewis Hamilton: "Mi-a placut dintotdeauna circuitul Albert Park. Am avut o cursa grozava la debutul meu in Formula 1 aici, am castigat cursa un an mai tarziu si am folosit la maximum KERS-ul pentru a inainta prin pluton anul trecut. Dar, in ceea ce ma priveste, cel mai frumos aspect al Marelui Premiu al Australiei este reprezentat de atmosfera. Fanii din tribune, oamenii din oras si organizarea la circuit sunt fantastice; este unul dintre cele mai primitoare si cele mai relaxante weekend-uri de cursa din intregul sezon."

 

"Astept Melbourne cu nerabdare. Imi place circuitul, cred ca ne vom descuca bine acolo si nu cred ca vom mai avea aceleasi probleme care ne-au incetinit progresul in Bahrain."

 

Australia GP, rezultate anterioare

McLaren: 9 victorii, 9 pole position-uri

Jenson Button: 1 victorrie, 2 pole position-uri

Lewis Hamilton: 1 victorie, 1 pole position

 

Nick Heidfeld, noul presedinte al Asociatiei pilotilor de Grand Prix

 

 

 

 

Germanul Nick Heidfeld, pilot de teste Âşi de rezervĂŁ la Mercedes GP, a fost ales vineri preÂşedinte al AsociaĂžiei piloĂžilor de Grand Prix pe circuitul Albert Park din Melbourne, unde duminicĂŁ are loc MP al Australiei, a doua cursĂŁ a sezonului de Formula 1.

 

Nick Heidfeld, noul presedinte al Asociatiei pilotilor de Grand Prix Heidfeld l-a Înlocuit pe spaniolul Pedro de la Rosa, care dupã 3 ani a renunÞat la preºedinÞie, motivând cã În calitate de pilot oficial la Sauber BMW este ocupat cu dezvoltarea monopostului sãu.

 

Cei doi vicepreÂşedinĂži, spaniolul Fernando Alonso Âşi australianul Mark Weber, au pĂŁrĂŁsit de asemenea funcĂžiile lor, ĂŽn care au fost aleÂşi brazilianul Felipe Massa Âşi germanul Sebastian Vettel.

 

Alonso: In Melbourne incepem de la zero

 

 

Dupa ce a castigat prima lupta din 2010 pentru noua sa echipa, Fernando Alonso spune ca Australia va fi un capitol cu totul nou si Scuderia Ferrari il va aborda ca atare.

 

Alonso: In Melbourne incepem de la zero

 

"Cursa din Bahrain ne-a dat incredere si a fost un rezultat minunat pentru munca depusa in iarna pe pista si la fabrica, dar in niciun caz nu putem sa ne culcam pe-o ureche" a spus dublul Campion Mondial Fernando Alonso. "Trebuie sa ramanem cu picioarele pe pamant, sa ramanem calmi si concentrati: in Melbourne incepem de la zero. Nimic nu s-a schimbat in ceea ce ma priveste: sunt patru echipe si opt piloti care pot lupta pentru victorie si trebuie sa dam totul pentru a ramane in fata tuturor."

 

Spaniolul care a castigat o data pe Albert Park - 2006, alaturi de Renault - stie ca aici rezultatul din calificari va fi extrem de important: "Depasirile n-au fost niciodata usoare aici si ceea ce este chiar mai important acum, asa cum se intampla in cazul tururor circuitelor stradale, este rezultatul din calificari."

 

In ciuda faptului ca prima etapa a lasat de dorit in ceea ce priveste actiunea pe circuit, Fernando Alonso ne cere sa avem rabdare: "Este adevarat ca Sakhir n-a fost extrem de spectaculos - desi pentru noi Ferrari-istii a fost minunat si foarte interesant - dar este prea devreme sa vorbim despre modificarea regulamentului. Trebuie sa asteptam si sa vedem curse diferite si sa vedem cum stam. Schimbarea regulamentului in mod continuu deruteaza fanii" a incheiat spaniolul.

 

Australia GP, rezultate anterioare

Ferrari: 7 victorii, 6 pole position-uri

Fernando Alonso: 1 victorrie, niciun pole position

Felipe Massa: nicio victorie, niciun pole position

 

 

Vettel: Prea devreme pentru a judeca avantajul

 

 

In ciuda faptului ca prima etapa a sezonului a fost net dominata de catre Red Bull si Ferrari, Sebastian Vettel crede ca de-a lungul sezonului lucrurile se pot schimba etapa de etapa.

 

Vettel: Prea devreme pentru a judeca avantajul Sebastian Vettel a reusit sa le sufle celor de la Ferrari primul pole position al sezonului, iar apoi, in cursa, a fost nevoit sa lase cele doua monoposturi rosii in fata si pe Lewis Hamilton doar datorita unor probleme tehnice. Cu toate acestea, neamtul ne spune sa nu ne grabim la trans concluzii cu privire la avantajul tehnic al echipei sale sau al Ferrari.

 

"Daca analizam cursa din Bahrain, Ferrari au parut extrem de competitivi. Cu siguranta au fost mai rapizi decat orice alt team, dar la fel s-a intamplat si in testele de iarna, mereu au fost foarte, foarte puternici" a spus Sebastian Vettel in Australia. "Dar vor fi circuite diferite. Unele iti plac mai multe, altele mai putin - uneori din punct de vedere al pilotului, alteori masina se comporta mai bine pe un anumit tip de circuit."

 

"Sunt patru echipe foarte puternice acum, dar si echipele din mijlocul plutonului sunt foarte puternice - cum ar fi Force India. Am facut o cursa in Bahrain. Aceasta este singura experienta reala pe care o avem, in afara de teste, asa ca trebuie sa mai asteptam putin."

Link to comment
Share on other sites

Mercedes GP spera la un rezultat mai bun

 

Chiar daca in prima etapa a sezonului Mercedes GP n-au reusit sa tina pasul cu rivalii de la Ferrari, Red Bull si chiar McLaren, echipa se declara multumita de startul sezonului 2010 si spera la un rezultat mai bun in weekend-ul ce urmeaza la Melbourne.

 

Michael Schumacher: "Australia a fost mereu una dintre atractiile calendarului de Formula 1 si nu s-a schimbat nimic in ceea ce ma priveste in toti acesti ani. Am o multime de amintiri placute din Melbourne si mai de fiecare data am avut parte de curse interesante aici."

 

"Sunt foarte multumit de felul in care s-a incheiat prima cursa din Bahrain. Locul sase a fost bun pentru mine, mai ales avand in vedere de cat de putine ori am pilotat o masina F1 de la retragere. Sunt sigur ca Melbourne ma va ajuta sa reintru in ritm chiar mai bine si astept cu nerabdare cursa a doua."

 

Ross Brawn: "Echipa a facut o treaba buna in Bahrain, dar trebuie sa acceptam ca n-am fost suficient de competitivi si avem de lucru pentru a acoperi diferenta fata de lideri. Sunt foarte multumit de performantele lui Nico si Michael si de felul in care au lucrat impreuna pentru a obtine un feedback clar si consistent pentru dezvoltarea masinii pe durata intregului weekend."

 

"Masina noastra este puternica, insa avem un plan de dezvoltare pentru urmatoarele cateva curse care ar trebui sa ne aduca plusul de performanta ce ne va permite sa luptam la varf."

 

 

Video. Michael Schumacher si Ross Brawn sunt increzatori ca echipa va continua sa progreseze.

 

la cat e cursa? ora Romaniei. si pe Tvr cand se transmite, ca banuiesc ca nu dau live noaptea?

 

 

Programul:

Vineri, 26 martie

03:30-05:00 antrenamente libere 1

07:30-09:00 antrenamente libere 2

 

Sambata, 27 martie

05:00-06:00 antrenamente libere 3

08:00 Calificari

 

Duminica, 28 martie

09:00 Cursa

 

 

 

Webber: Pit stop-urile obligatorii nu sunt suficiente

 

Mark Webber se plange de spectacolul precar ce se prefigureaza in aceasta editie a Campionatului Mondial de Formula 1 si spune ca posibilitatile de a efectua depasiri sunt mult mai mici decat, de exemplu, sezonul trecut.

 

Webber: Pit stop-urile obligatorii nu sunt suficiente Dupa prima cursa a anului au aparut multe voci cu ton critic la adresa lipsei spectacolului din pista si a noului regulament, iar o prima sugestie consta in obligativitatea efectuarii unui anumit numar de pit stop-uri intr-o cursa; Mark Webber nu este insa de acord cu o astfel de solutie: "Cred ca putem avea oricate pit stop-uri am vrea, dar oamenii vor actiune in pista - si la fel si pilotii. Asta tot incercam sa rezolvam de ceva ani, dar daca privesti o cursa de turisme nici acolo nu se depasesc intre ei tur dupa tur."

 

"Cred ca balansul din din ultimii cativa ani a fost corect - nu vrei o cursa IRL unde pilotii se depasesc de 10 ori pe tur, vrei sa vezi un atac care daca se concretizeaza se dovedeste a fi foarte bun si este o miscare de calitate, cu mult respect intre cei doi piloti."

 

In ceea ce priveste spectacolul din Bahrain, prima etapa a sezonului, australianul este foarte critic si se declara 'socat' de imposibilitatea efectuarii depasirilor: "Lucrul care m-a dezamagit cel mai tare in Bahrain este ca ma asteptam ca depasirile sa fie dificile, dar n-a fost nici macar o sansa de depasesti, nici 'miros' de depasire, de ceva. Acesta este cel mai mare soc! Cand Jenson l-a prins pe Michael din spate m-am gandit ca poate ar avea o sansa, caci era avantajat de o mai buna viteza de varf, iar Jenson stie cum sa depaseasca - dar n-a fost usor."

 

"Aceasta a fost supriza in ceea ce ma priveste - n-ai nici cea mai mica sansa. In trecut mai erau cateva momente ici si colo unde poate puteai incerca ceva, dar in Bahrain a fost cu totul diferit."

 

Pilotul Red Bull nu se asteapta la un show diferit nici in etapa a doua a sezonului, cea organizata de tara sa natala: "Cred ca situatia va fi similara celei din Bahrain. Din pacate asa sunt cursele. Cred ca pilotii se vor opri [la boxe] in momente similare, caci aceasta este cea mai rapida metoda de a face cursele. "

Link to comment
Share on other sites

Australia: Rezultat Calificari

 

Chiar daca prima etapa a sezonului 2010 s-a incheiat cu victoria celor de la Ferrari, impresia ca monopostul Red Bull este cel mai competitiv pe un singur tur cronometrat a fost confirmata astazi, cand in calificarile Marelui Premiu al Australiei Vettel si Webber au terminat pe primele doua pozitii; Ferrari sunt din nou acolo suflandu-le in ceafa si maine ne putem astepta la o noua lupta intre cele doua team-uri pentru victoria in etapa a doua a Campionatului Mondial de Formula 1 2010.

Partea intai

Webber si Alonso incep lupta pentru sefia clasamentului provizoriu inca din primele minute ale calificarilor sub atenta 'supraveghere' a lui Vettel, in timp ce Felipe Massa are probleme de trafic - o caracteristica a calificarilor de astazi; totusi, chiar si cu o pista libera in fata, brazilianul nu reuseste sa intre in lupta de la varf si termina Q1 abia in pozitia a noua. Vitaly Petrov este 'aspirat' de noile team-uri in plutonul celor eliminati dupa prima parte, minisesiune care se termina in urmatoarea configuratie: Vettel, Rosberg, Button, Hamilton, Alonso, Webber, Schumacher, Sutil, Massa si Kubica.

Partea a doua

In continuare Alonso si Webber fac schimb de cel mai rapid tur, australianul demonstrand un ritm extraordinar, caci reuseste sa-i tina piept pilotului Ferrari cu pneuri Hard - scoate cel mai bun timp al momentului chiar in al treilea tur consecutiv cu acelaasi set de pneuri, in vreme ce rivalii rulau cu totii pe specificatia Soft oferita de Bridgestone. Daca in prima parte Petrov se chinuia pentru Renault, camerele de luat vederi se axeaza acum pe incercarile disperate ale lui Hamilton; britanicul este insa maturat la finalul Q2 si incepe weekend-ul intr-o forma mult mai slaba decat coechipierul Jenson Button.

 

Vettel castiga si partea a doua a calificarilor, urmat fiind de Webber, Alonso, Button, Rosberg, Schumacher, Massa, Sutil, Barrichello si Kubica; eliminati: Hamilton (doar 0.056 secunde in plus fata de polonezul dinaintea sa), Buemi, Liuzzi, de la Rosa, Hulkenbberg, Kobayashi si Alguersuari.

Partea a treia

Webber, Alonso si Schumacher asteapta la semafor pentru a iesi in pista cat mai devreme si a exploata la maximum temperaturile circuitului - in scadere dramatica, fapt care ajuta Red Bull caci, s-ar parea, monopostul lor incalzeste cu mult mai multa usurinta 'aurul negru'.

 

Sebastian Vettel reuseste un prim tur de-a dreptul extraordinar, coborand sub barierea unui minut si 24 de secunde, in ciuda unui moment destul de infricosator in ultimele viraje. Nimeni nu mai reuseste apoi sa egaleze timpul neamtului (temperaturile coboara continuu, caci nici chiar Vettel nu mai are replica), iar Red Bull vor pleca maine de pe primele doua pozitii ale grilei de start.

 

Numai privind la diferenta de timp din Q3 se poate spune ca daca n-ar fi existat un Fernando Alonso care cu al sau Ferrari sa se apropie de ritmul celor doua masinarii diabolice Red Bull, n-am mai fi putut spera la nimic in cursa de maine, caci restul plutonului pare la ani lumina de Vettel si Webber in ceea ce priveste performanta pura; totusi, spaniolul ii va vana maine pe cei doi si, cel mai probabil, chiar in cadrul team-ului invingator astazi vor exista ceva... scantei - Mark Webber este eroul local la Melbourne si trebuie sa arate asta in pista.

 

Melbourne, Australia - Rezultat Calificari - 27.03.2010

 

Pilot Echipa Q1 Q2 Q3 Gap

1 Sebastian Vettel Red Bull 1:24.774 1:24.096 1:23.919

2 Mark Webber Red Bul 1:25.286 1:24.276 1:24.035 +0.116

3 Fernando Alonso Ferrari 1:25.082 1:24.335 1:24.111 +0.192

4 Jenson Button McLaren 1:24.897 1:24.531 1:24.675 +0.756

5 Felipe Massa Ferrari 1:25.548 1:25.010 1:24.837 +0.918

6 Nico Rosberg Mercedes 1:24.788 1:24.788 1:24.884 +0.965

7 Michael Schumacher Mercedes 1:25.351 1:24.871 1:24.927 +1.008

8 Rubens Barrichello Williams 1:25.702 1:25.085 1:25.217 +1.298

9 Robert Kubica Renault 1:25.588 1:25.122 1:25.372 +1.453

10 Adrian Sutil Force India 1:25.504 1:25.046 1:26.036 +2.117

11 Lewis Hamilton McLaren 1:25.046 1:25.184

12 Sebastien Buemi Toro Rosso 1:26.061 1:25.638

13 Vitantonio Liuzzi Force India 1:26.170 1:25.743

14 Pedro de la Rosa Sauber 1:26.089 1:25.747

15 Nico Hulkenberg Williams 1:25.866 1:25.748

16 Kamui Kobayashi Sauber 1:26.251 1:25.777

17 Jaime Alguersuari Toor Rosso 1:26.095 1:26.089

18 Vitaly Petrov Renault 1:26.471

19 Heikki Kovalainen Lotus 1:28.797

20 Jarno Trulli Lotus 1:29.111

21 Timo Glock Virgin 1:29.592

22 Lucas di Grassi Virgin 1:30.185

23 Bruno Senna HRT 1:30.526

24 Karun Chandhok HRT 1:30.613

Link to comment
Share on other sites

McLaren: Exista sisteme de control al garzii la sol

 

McLaren suspecteaza Red Bull si alte echipe ca ar folosi sisteme despre care echipa credea ca sunt interzise de actualul regulament al Formulei 1.

 

Incepand cu acest sezon regulamentul interzice alimentarile pe durata intregii curse si echipele trebuie sa se prezinte pe grila de start cu rezervoarele pline; de asemenea, pentru a fi cat mai rapide in calificari, monoposturile ruleaza cu o cantitate foarte mica de combustibil. Toate acestea s-ar traduce printr-o masina cu o garda la sol suficient de mare in calificari pentru ca apoi, dupa umplerea rezervoarelor [circa 160 kg in plus], suspensia sa aiba loc pentru a cobori sub actiunea greutatii.

 

Red Bull au fost extrem de rapizi in ambele sesiuni de calificari, iar cei de la McLaren ii suspecteaza ca pot regla mult mai jos garda la sol in calificari, cu o masina usoara, si deci pot fi mult mai rapizi decat restul - o masina apropiata de sol genereaza mult mai multa aderenta si, implicit, viteze mai ridicate in viraje.

 

Martin Whitmarsh eplica: "Exista evidente ca se folosesc sisteme de control al garzii la sol, sisteme pe care multi le-au crezut interzise. S-ar parea ca Red Bull si alte cateva masini pot rula in calificari cu o garda la sol mai mica decat te-ai astepta avand in vedere ca apoi vor umple masina [combustibil]."

 

Luand in considerare succesul pe care-l au cei de la Red Bull si faptul ca, s-ar parea, un astfel de sistem nu este interzis de actualul regulament tehnic, McLaren spera ca-l vor avea si ei cat mai devreme cu putinta: "Asa cum va puteti imagina, lucram intens la asemenea sisteme. Regulamentul initial sugera ca astfel de sisteme nu sunt permise, dar vedem cateva masini care par sa le foloseasca. Trebuie sa le montam si noi cat de repede cu putinta - speram ca in China [etapa a patra a sezonului] vom avea ceva pe masina" a incheiat Withmarh intr-un interviu oferit astazi BBC.

 

Alonso multumit, Massa mai putin

 

Ferrari au fost nevoiti si in aceasta a doua sesiune de calificari a sezonului sa se recunosca invinsi in fata celor de la Red Bull. Cu toate acestea, Fernando Alonso se declara multumit de rezultat, insa ne spune inca de pe-acum ca in ceea ce priveste lupta pentru victorie nu vrea sa riste peste masura. Massa da vina pe temperatura scazuta pentru performanta slaba de astazi.

 

"Sunt multumit de cum au decurs calificarile. Stiam ca Red Bull sunt foarte puternici, dar suntem aproape de ei si ne putem baza pe un ritm bun de cursa" a declarat Fernando Alonso.

 

In ceea ce priveste obiectivul pentru cursa de maine castigatorul primei etape spune: "Vrem sa ajungem la steagul in patratele, sa nu facem greseli, si sa obtinem un rezultat bun, poate sa urcam pe podium. Bineinteles ca vreau sa lupt pentru victorie, dar nu merita sa risti, caci este important sa aduci puncte acasa."

 

Fernando Alonso a facut de asemenea referire si la schimbarea motorului sau Ferrari inainte de aceasta cursa: "Un nou motor? Da, ne aduce noroc daca-l schimbam... Dar lasand gluma la o parte, a fost planuit inca de la inceput ca pentru aceasta cursa sa avem montat un motor nou."

 

De cealalta parte a garajului Ferrari, Felipe Massa nu este atat de bine-dispus: "Nu la asta ma asteptam in calificarile de astazi. Imediat ce a inceput sa scada temperatura, m-am chinuit sa aduc pneurile in temperatura normala de functionare; ieri dimineata, de exemplu, cand a fost mai cald, situatia era mult mai buna."

 

"Cu temperaturile de astazi n-am avut deloc aderenta, si asta nu e incurajator. Sa speram ca maine va fi mai cald" a incheiat brazilianul.

 

Calificari perfecte pentru Red Bull

 

Sebastian Vettel a reusit pole position-ul invingandu-l pe Mark Webber chiar in Australia, iar forma excelenta in care se afla echipa ingrijoreaza serios concurenta. Cu toate acestea, cei doi piloti sunt constienti ca in cursa de maine se pot intampla foarte multe.

 

"Un rezultat grozav pentru echipa. Este cursa de casa a lui Mark, insa el a luat pole-ul in Germania, asa ca e o mica razbunare! Dar maine va fi o cursa lunga. Am facut un pas important cu masina inainte de calificari" a spus Vettel dupa cel de-al saptelea sau pole position din cariera.

 

"In ultima parte a calificarilor totul s-a rezumat la ploaie - va ploua sau va ramane uscat -, asa ca am asteptat putin la inceput. Primul meu tur din Q3 a fost cel mai rapid si a fost perfect pana la ultimele trei viraje. Am fost la limita in virajul 14, dar apoi am pierdut putin in ultimul viraj si apoi pe linia dreapta de final. Pana in acel moment a fost insa un tur bun si rezultatul spune totul. Abia astept ziua de maine."

 

Chiar daca a fost invins de Vettel, eroul local Mark Webber este multumit de rezultat si mai ales de lupta pe care a avut-o cu acesta: "Totul a decurs foarte, foarte bine astazi. Seb si cu mine am incercat continuu sa gasim un timp imposibil, sa facem un tur riscant. Nu-mi doream sa repet 'performanta' din Bahrain si am facut un tur bun - foarte aprope de pole position!" [traducere aproximativa din "a bee's dick off pole!"]

 

"Bineinteles, nu sunt multumit de ierarhia de astazi, dar am avut o lupta placuta si voi fi fericit dimineata cand ma voi trezi, caci sunt intr-o pozitie buna pentru o cursa decenta. Totul este extrem de imprevizibil pentru cursa de duminica, nu e vorba doar de circuit, ci si de vremea schimbatoare, iar maine va fi o cursa foarte lunga cu probabilitatea de a avea si Safety Car-uri si o multime de echipe mai mici si piloti neexperimentati care se obisnui practic cu un asemenea eveniment."

 

Webber este sigur ca ordinea din calificari nu va fi aceeasi si la finalul cursei de maine: "Nu cred ca, in top 10, vom termina in aceesi ordine ca si astazi."

 

 

Mercedes impacati cu situatia

 

Michael Schumacher se declara multumit de performanta obtinuta in calificarile din Australia, insa Nico Rosberg este dezamagit dupa doua greseli care l-au facut sa piarda timp pretios.

 

Chiar Ross Brawn a spus ca este constient de faptul ca "mai este mult de lucru pentru a prinde din urma cele doua Red Bull-uri si Ferrari-ul lui Fernando Alonso" si ca o pozitie mai buna decat locul patru n-ar fi fost in niciun caz posibila in calificarile de astazi; Mercedes stiu ca mai este nevoie de timp pentru a intra in lupta pentru locul intai.

 

Michael Schumacher: "Am avut o sesiune de calificari buna astazi si sunt multumit de rezultat, chiar daca am pierdut putin din cauza traficului, mai ales pe ultimul tur rapid. Am adus modificari masinii dupa sesiunea de antrenamente de dimineata, modificari care n-au fost chiar foarte bune. Dar in general, cred ca clasamentul pe care-l vedem acum reflecta bine situatia si ceea ce am reusit este probabil maximum a ceea ce se poate face cu masina in acest moment."

 

"Totusi, sunt multe de jucat in cursa de maine si ma voi afla pe partea curata a grilei de start. Asa cum stim, se pot intampla multe pe durata unei curse."

 

Nico Rosberg este putin mai critic la ritmul avut in calificari: "A fost o sesiune dezamagitoare, caci am progresat bine alaturi de ingineri in antrenamente, dar n-am facut cea mai buna treaba atunci cand a contat. Am facut doua greseli in cel mai rapid tur cu pneurile soft si am pierdut trei sau patru zecimi de secunda."

 

"Astazi masina putea mai mult, asa ca e frustrant sa nu-i folosesti intregul potential. Nu gresesc deseori in calificari. Ar trebui sa fim mai puternici in cursa, asa ca orice este posibil."

Link to comment
Share on other sites

Button se impune in Australia

 

Campionul Mondial in exercitiu a avut nevoie doar de doua Mari Premii pentru a castiga cu noua sa echipa intr-o cursa extrem de spectaculoasa in care am avut de toate: ploaie cu doar cateva minute inainte de start, reveniri la varf din coada plutonului dupa un start cu probleme, depasiri absolut extraordinare si mult dramatism pe durata tuturor celor 58 de tururi de Formula 1 a anului 2010.

 

Spectacolul a inceput practic inainte de stingerea luminilor rosii odata cu caderea unor picaturi serioase de ploaie care obliga echipele sa monteze pneuri intermediare. La start Sebastian Vettel se descurca de minune din pole position, insa nu la fel poate spune Fernando Alonso; Massa urca pe doi, urmat de Webber, in timp ce Alonso se vede atacat si de Jenson Button si Michael Schumacher; spaniolul inchide virajul peste Button, cei doi se ating si-l 'matura' si pe Michael cu urmatoarele consecinte: Button continua fara probleme, Alonso se intoarce la 180 de grade si asteapta sa treaca intregul pluton cu speranta ca nu se va infige nimeni in el, iar Michael Schumacher e fortat sa-si viziteze boxele pentru a schimba nasul Mercedes-ului.

 

Ca si cum n-ar fi fost suficient, Kobayashi loveste in acealasi tur zidul de protectie intr-o zona rapida si il izbeste foarte puternic pe Hulkenberg. Safety Car in pista.

 

Acestea au fost practic ingredientele care urmau sa ne asigure spectacolul, caci acum pista se usca destul de repede si primul care risca sa intre la boxe pentru a reveni in pista cu pneuri slick este si cel care avea sa fie pe deplin rasplatit la final pentru curaj. Jenson Button ia decizia [fapt confirmat de echipa] de a pune slick-uri in turul 7, iar doua tururi mai tarziu linia boxelor devine neincapatoare.

 

Iata ce a spus Button imediat dupa cea de-a opta victorie din cariera: "Da, a fost decizia mea, e mult mai usor pentru pilot sa simta conditiile; n-am avut un balans bun pe intermediare si m-am gandit sa puntem slick-urile. Dupa ce am iesit de la boxe mi s-a parut ca am luat o decizie catrastofala, caci era multa apa; dar a fost o decizie buna si sunt foarte bucuros ca am luat-o." Britanicul s-a declarat de asemenea extrem de bucurs pentru prima victorie alaturi de McLaren: "Mi-a luat ceva timp sa ma adaptez noului cockpit, dar am acum un sentiment foarte special. Ma simt mult prea bine - asa ca ar fi grozav ca in etapa viitoare sa repetam rezultatul!"

 

Din pacate pentru coechipierul sau, rezultatul n-a fost atat de bun pe cat era de asteptat dupa felul in care Hamilton a fortat; vadit dezamagit dupa performanta slaba din calificari, Lewis a tinut neaparat sa se 'razbune' in cursa; a inceput prin a-l depasi pe Jenson inainte de primele pit stop-uri, a continuat prin a trece de Massa si Webber dintr-un foc [turul 16], apoi l-a depasit din nou pe Massa in virajul 1 cu pretul deteriorarii aripii fata; a urmat depasirea absolut nebuna in dauna lui Rosberg, pe exterior intr-un viraj de mare viteza, insa totul s-a terminat odata ce echipa l-a chemat la boxe pentru schimb de pneuri.

 

Hamilton ajunsese pe pozitia treia, insa acum il avea in fata pe Kubica, iar de polonez nu mai reuseste sa treaca pe o pista care acum era complet uscata. Astfel, McLaren il cheama la boxe pentru un set nou de pneuri si toata lumea avea sa regrete aceasta mutare: "Am facut cursa vietii mele si, din pacate, din cauza strategiei, am pierdut; meritam mai mult pentru ca am tras ca un nebun. Strategia n-a fost buna, cei din fata mea au oprit o singura data, iar eu de doua ori" a spus un Hamilton extrem de frustrat imediat dupa cursa.

 

Tutusi, cea mai mare dezamagire trebuie s-o fi avut Sebastian Vettel dupa ce a fost trimis in pietris de, s-ar parea, o problema la sistemul de franare; neamtul este la al doilea weekend consecutiv in care domina cu autoritate si scapa victoria din cauza problemelor tehnice - abandon in turul 26.

 

Pozitiile trei si patru a fost adjudecate de cele doua Ferrari, insa si in tabara italiana trebuie sa existe o parte din acelasi sentiment avut de Vettel sau Hamilton; Alonso a fost nevoit sa recupereze intreaga cursa, iar la un moment dat pneurile nu l-au mai ajutat sa urce mai sus, in timp ce Massa a parut nesigur intreaga cursa - poate ca Alonso ar fi reusit sa treaca de Kubica daca ar fi fost in locul brazilianului.

 

Trebuie sa amintim si ultimul incident: cu doua tururi inainte de final Hamilton gaseste o portita si lanseaza un atac asupra vechiului 'prieten' Alonso, insa Webber franeaza prea tarziu si-l loveste din spate pe britanic. Australianul mai facuse o greseeala si mai devreme in cursa tot intr-o lupta cu Hamilton [cea din turul 16 de care am amintit mai sus], iar acum se alege cu o aripa fata sparta si pierderea implicita a cel putin trei pozitii in clasamentul final.

 

Aceasta a fost istoria celui de-al doilea Mare Premiu al sezonului 2010; una cu mult mai interesanta decat ne asteptam dupa Bahrain. Noul regulament mai primeste o sansa; pacat insa ca nu stipuleaza si 'ploaie obligatorie'. Urmatoarea etapa va avea loc chiar in weekend-ul viitor - Sepang, Malaiezia.

Melbourne, Australia - Rezultat cursa - 28.03.2010

 

Pilot Echipa Timp Start Pct

1 Jenson Button McLaren 1:33:36.531 4 25

2 Robert Kubica Renault +12.0 sec 9 18

3 Felipe Massa Ferrari +14.4 sec 5 15

4 Fernando Alonso Ferrari +16.3 sec 3 12

5 Nico Rosberg Mercedes GP +16.6 sec 6 10

6 Lewis Hamilton McLaren +29.8 sec 11 8

7 Vitantonio Liuzzi Force India +59.8 sec 13 6

8 Rubens Barrichello Williams +60.5 sec 8 4

9 Mark Webber Red Bull +67.3 sec 2 2

10 Michael Schumacher Mercedes GP +69.3 sec 7 1

11 Jaime Alguersuari Toro Rosso +71.3 sec 17

12 Pedro de la Rosa Sauber +74.0 sec 14

13 Heikki Kovalainen Lotus +2 tururi 19

14 Karun Chandhok HRT +5 tururi 22

Ret Timo Glock Virgin +17 tururi 23

Ret Lucas di Grassi Virgin +32 tururi 24

Ret Sebastian Vettel Red Bull +33 tururi 1

Ret Adrian Sutil Force India +49 tururi 10

Ret Vitaly Petrov Renault +49 tururi 18

Ret Bruno Senna HRT +54 tururi 21

Ret Sebastien Buemi Toro Rosso +58 tururi 12

Ret Nico Hulkenberg Williams +58 tururi 15

Ret Kamui Kobayashi Sauber +58 tururi 16

Ret Jarno Trulli Lotus +58 tururi 20

 

 

 

Clasamente generale dupa Australia:

 

1 Fernando Alonso 37

2 Felipe Massa 33

3 Jenson Button 31

4 Lewis Hamilton 23

5 Nico Rosberg 20

6 Robert Kubica 18

7 Sebastian Vettel 12

8 Michael Schumacher 9

9 Vitantonio Liuzzi 8

10 Mark Webber 6

11 Rubens Barrichello 5

12 Jaime Alguersuari 0

13 Pedro de la Rosa 0

14 Adrian Sutil 0

15 Heikki Kovalainen 0

16 Nico Hulkenberg 0

17 Karun Chandhok 0

18 Sebastien Buemi 0

19 Jarno Trulli 0

20 Timo Glock 0

21 Lucas di Grassi 0

22 Bruno Senna 0

23 Vitaly Petrov 0

24 Kamui Kobayashi 0

 

 

1 Ferrari 70

2 McLaren 54

3 Mercedes GP 29

4 Renault 18

5 Red Bull 18

6 Force India 8

7 Williams 5

8 Toro Rosso 0

9 Sauber 0

10 Lotus 0

11 HRT 0

12 Virgin 0

 

Kubica: Echipa merita acest podium special

 

 

Robert Kubica a descris locul secund obtinut in Marele Premiu al Australiei ca fiind 'special' pentru Renault, insa avertizeaza ca nu este un rezultat pe care l-ar fi putut obtine intr-o cursa normala.

 

Polonezul a plecat de pe pozitia a doua a grilei de start, insa a urcat pe pozitia a treia imediat ce pit stop-urile pentru schimbarea pneurilor intermediare s-au incheiat pentru toti pilotii. Apoi a mai castigat o pozitie prin abandonul lui Sebastian Vettel si s-a mentinut acolo in ciuda atacurilor fara incetare din partea lui Hamilton sau Massa.

 

"Sincer, nu ne asteptam sa terminam pe podium; pentru Renault si pentru mine este un rezultat special. Am muncit mult in iarna si acesta este cel mai bun rezultat pe care l-am fi putut avea la inceputul sezonului. Multumesc mult tuturor colegilor" a declarat Kubica.

 

"Trebuie sa ramanem realisti, nu avem ritmul necesar unui podium intr-o cursa normala. Trebuie sa continuam sa fortam si sunt sigur ca mai devreme sau mai tarziu vom reusi sa gasim acel ritm. A fost dificil, caci am avut probleme cu incalzirea pneurilor si apoi l-am vazut pe Button ca era rapid cu slick-uri si am intrat la boxe in acelasi tur ca si Felipe. Colegii mei au facut o treaba extraordinara, l-am depasit pe Felipe la boxe, dar Button era mult prea rapid dupa ce rulase deja un tur sau doua cu slick-urile."

 

Decizia de nu mai face un nou pit stop mai tarziu in cursa s-a dovedit a fi exact ceea ce trebuia, caci Hamilton si Webber au pierdut astfel timp in raport cu polonezul: "Am crezut ca vom intra din nou, dar cand pneurile se degradasera destul de mult am intrebat daca sa intru la boxe si mi s-a spus sa raman in pista daca reusesc sa tin masina. M-a atacat Lewis, a venit foarte rapid, apoi a decis sa intre la boxe; apoi a fost randul lui Felipe. Speram sa pot mentine pozitia a doua cu o viteza de varf buna."

 

P.S. Bun baiat polonezul cred ca daca are in mainile sale volanul unei echipe cu potential ar fi campion. Momentan Renault nu face parte din echipele de top :)

 

Hamilton critica strategia echipei

 

 

Lewis Hamilton a asigurat o buna parte a spectacolului pe care ni l-a oferit astazi Formula 1, insa a parasit circuitul Albert Park cu frustrarea unei decizii strategice gresite.

 

De pe pozitia a 11-a a grilei de start, Lewis Hamilton a luptat chiar pentru locul secund cu Robert Kubica, insa la final a trebuit sa se multumeasca doar cu cele 8 puncte oferite de pozitia a sasea, caci in timp ce Button, Kubica si cei doi piloti Ferrari au preferat sa menajeze pneurile, Hamilton a facut un schimb de pneuri suplimentar.

 

"Pentru a caracteriza cursa in cateva cuvinte cred ca am fost probabil intr-una dintre cele mai bune forme ale carierei mele de pana acum si, din pacate, din cauza strategiei, am fost trimis in spate si apoi am fost scos afara de Mark Webber" a declarat Hamilton imediat dupa cursa.

 

"Sunt multumit de ceea ce am facut in plan personal. Cred ca sincer am pilotat la maximum astazi si cred ca meritam mai mult decat am primit, dar voi continua sa lupt in cursa ce urmeaza. Tot ce stiu este ca baietii fac mereu o treaba extraordinara, dar strategia n-a fost buna. Toti ceilalti din fata mea au oprit o singura data, iar din nu stiu ce motiv eu m-am oprit de doua ori."

 

Intrebat cine a luat decizia de a-l chema la boxe pentru al doilea schimb de pneuri, britanicul a spus: "Nu stiu, vom afla."

 

P.S. Il stimez pe Hamilton se putea si mai bine dar impreuna cu Hamilton au contribuit la spectacol duminica asta. :)

 

O noua dezamagire profunda pentru Red Bull

 

Daca in prima etapa a sezonului Sebastian Vettel pierdea victoria din cauza problemelor tehnice, atunci cei doi piloti Red Bull reuseau macar sa salvezeve cateva puncte bune, insa astazi rezultatul a fost chiar mai dezamagitor: dubla in calificari si o 'colectie' de doar doua puncte la finalul celor 58 de tururi.

 

Mark Webber a spus dupa cursa din Australia, tara sa natala, ca macar a cazut la datorie si a contribuit la spectacolul de astazi, in ciuda fapului ca a terminat doar pe pozitia a noua.

 

"Ei bine, am cazut la datorie. Pana la urma, cand esti prins pe picior gresit, asa cum am fost noi din diferite motive, cum ar fi primul pit stop, asa se intampla. Cred ca a fost mai bine sa uitam de cartea constantei si sa trecem la treaba. Ma gandeam la Bahrain si la oamenii care privesc cursa la televizor, poate ca ar trebui sa facem ceva diferit, asa ca n-am vrut sa termin pur si simplu si sper ca a fost mai placuta aceasta abordare."

 

Australianul a vorbit si despre incidentul din ultima parte a cursei, cel in care l-a lovit pe Hamilton din spate si a ramas fara aripa fata: "Asteptam cu nerabdare ultima parte a cursei, credeam ca vom avea lupte frumoase. Amandoi l-am prins pe Fernando din urma. I-am cerut scuze lui Lewis. Urmaream sa atac la iesirea din viraj, dar cand m-am apropiat atat de mult, aripa fata nu si-a mai facut treaba - n-am mai putut opri. Am ridicat piciorul de pe acceleratie... am blocat franele si am incercat sa intru pe interior pentru a lupta roata-la-roata; dar l-am lovit cu aripa fata si pneul spate. Asa se intampla in motorsport." a incheiat Webber.

 

In cealalta jumatate a garajului Red Bull, una in care bagajele pentru cursa din weekend-ul viitor s-au facut prea repede, Sebastian Vettel spera ca fiabilitatea sa nu-i mai joace feste: "Ne-au cedat franele. Mai devreme in acelasi tur am simtit ceva vibratii. N-am avut ce sa fac si am piedut masina de sub control. E pacat - cred ca aveam cursa sub control chiar daca erau conditii dificile" a spus Vettel.

 

"Ma enerveaza foarte tare. Fortam cu totii si incercam sa dam tot ce avem mai bun. Nu este vina nimanui, dar trebuie sa indreptam situatia si sa ne asiguram ca in Malaiezia vom vedea steagul in patratele."

 

Ferrari, multumiti de rezultat

 

Ambii piloti ai Scuderiei se declara multumiti de ocuparea pozitiilor trei, respectiv patru, in Marele Premiu al Austrraliei.

 

Chiar daca echipa continua sa conduca in ambele clasamente generale si se declara multumita de pozitiile ocupate la finalul celei de-a doua etape a sezonului 2010, este clar ca Massa si mai ales Alonso ar fi putut obtine mai mult tinand cont de problemele avute de rivalii de la Red Bull.

 

"Simt foarte multumit de acest rezultat avand in vedere tot ce s-a intamplat: ploaie la inceput, safety car-ul, trecerea la pneurile slick cand pista era inca alunecoasa - am facut o treaba buna" a spus Felipe Massa. "Cheia podiumului a fost startul. Am reusit sa urc pana pe pozitia a doua, apoi am pierdut cateva locuri la inceput din cauza lipsei de aderenta, dar multumita strategiei am reusit sa castig din nou pozitii."

 

"Am reusit sa-l prind pe Kubica din urma, insa niciodata n-am avut ocazia de a-l ataca, iar Fernando s-a apropiat mult de mine in diferite ocazii, profitand de cateva greseli de-ale mele. Cred ca spectatorii din tribune si telespectactorii s-au simtit bine astazi: a fost o cursa departe de a fi plictisitoare!"

 

In ciuda faptului ca a ajuns in coada plutonului imediat dupa start, Fernando Alonso a spus: "Sunt multumit de acest rezultat. Am luat un start groaznic din cauza a cam alunecat pe o linie alba si am ajuns ultimul dupa o coliziune cu doua masini in primul viraj. Astfel ca locul patru, mai ales ca ne-am marit avantajul fata de principalii rivali la general, este un rezultat foarte bun."

 

Alonso l-a prins din urma pe Massa destul de devreme in cursa, insa dupa declaratiile spaniolul s-ar parea ca echipa n-a vrut sa riste o depasire: "Cand m-am regasit in spatele lui Felipe poate ca as fi putut merge putin mai rapid, dar stim ca e foarte greu sa depasesti in Formula 1, iar intre coechipieri, n-ar trebui sa riscam aiurea. Daca am fi reusit sa trecem de Kubica atunci ar fi fost altceva, dar n-a fost posibil."

 

"Cu siguranta ca, dupa o cursa interesanta si plina de actiune precum aceasta, nu cred ca vom mai auzi multe despre curse plictisitoare!"

 

P.S. Cred, sunt multumiti pentru ca sunt la general pe prima pozitie.

Edited by ionatan
Link to comment
Share on other sites

McLaren

 

MP4-25-ul care afiseaza cu mandrie numarul de concurs '1' s-a intalnit in Australia pentru prima data cu aceeasi pozitie.Da, Jenson Button a castigat si intr-un McLaren [Honda/Brawn/McLaren], iar aceasta este intr-adevar o victorie extrem de importanta: vorbim despre echipa lui Hamilton cand spunem McLaren si sunt putini cei care ar fi crezut ca Button va pune echipa pe prima treapta a podiumului inaintea lui Hamilton in 2010. Din 2007 incoace, adica anul in care Lewis a debutat in F1, nu s-a mai intamplat niciodata ca nu el sa fie cel care aduce prima victorie echipei.

 

Totusi, ambii piloti merita felicitati dupa cursa din weekend-ul trecut - bine, Jenson nu mai are nevoie de felicitarile noastre, insa nici curajul lui Hamilton si determinarea acestuia de a spala rusinea din calificari nu sunt deloc de lepadat.

 

 

 

Mercedes

 

Cel care a dublat poate interesul fanilor pentru F1 in acest sezon, da, e vorba despre Michael Schumacher, a avut din nou un weekend linistit. Mercedes, fostul team Brawn, par sa fi pierdut trenul in lupta dinainte de Europa, insa sunt acolo sa colecteze cat mai multe puncte posibil pana la imbunatatirea monopostului.

 

Nico Rosberg a terminat in cele din urma pe cinci, insa tot in urma unui Alonso care fusese ultimul in turul cu numarul 1. Deci foarte departe si multumita 'cascadoriei' dintre Webber si Hamilton cand mai erau doua tururi pana la steagul in patratele.

 

Michael a parut ca a progresat deja fata de prima etapa, insa ghinionul incidentului din primul viraj l-a trimis si pe el la coada plutonului din cauza aripii fata rupte. Ca si Alonso, a fost nevoit sa recupereze, insa a pierdut peste masura de mult timp in lupta cu Alguersuari si a terminat doar al 10-lea, in vreme ce pilotul Ferrari a fost pe patru - cam aceasta este diferenta dintre performantele celor doua monoposturi.

Ferrari

 

Desi au inhatat locurile trei si patru, avand in vedere ca alaturi de Red Bull poseda cel mai rapid monopost din acest inceput de sezon, italienii sunt cei mai mai pierzatori ai acestui weekend; dupa Red Bull, desigur. Iar asta din cauza ambilor piloti. Sa incepem cu Alonso: spaniolul a castigat bine-mersi prima etapa si deja se crede de neatins; numai ca in primul viraj s-a atins si de Hamilton si de Schumacher si a ajuns intr-o situatie de genul: [team radio] Fernando, ai grija, s-ar parea ca e o masina care merge in directia opusa in primul viraj [Fernando] Una?! Sunt sute!

 

Acolo, in virajul cu numarul 1, a fost vina sa, si chiar daca apoi a recuperat extrem de bine, iata ca n-a mai fost in locul potrivit sa profite de fiabilitatea precara a 'rachetelor' Red Bull.

 

Cat despre Massa, e clar ca lumina nocturnei din Singapore ca brazilianul nu indrageste acest circuit - a tinut sa ne aminteaca si in calificari si dupa cursa ca in 2010 a obtinut cele mai bune clasari la Melbourne -, iar singurul sau moment glorios a ramas startul.

 

De-a dreptul notabil in tabara Ferrari este fair play-ul cu care au jucat: Massa n-a fost ingenunchiat in fata lui Alonso pentru a-l lasa pe spaniol sa treaca si, poate, sa atace pozitia a doua.

Red Bull

 

O sesiune de calificari absolut excelenta in care reusesc dubla, iar Vettel face un tur de exceptie, insa o cursa in antiteza care se termina, a doua oara din tot atatea posibile, cu pierderea victoriei din cauza unor probleme de ordin tehnic.

 

S-ar parea ca masina este pur si simplu imbatabila pe un singur tur cronometrat daca cel care umple cockpit-ul nu greseste, iar Vettel stie sa se adune si sa puna cap la cap un tur aproape de perfectiune. Va fi extrem de interesant sa vedem cate pole-uri vor merge in acest sezon la neamt.

 

In ceea ce-l priveste pe Webber, australianul a exagerat in acest weekend; slava Domnului ca mai traiesc [figurat] totusi cativa piloti si ca unii isi dau seama ca nu trebuie sa calculeze fiecare punct atat de devreme in Campionat.

Williams

 

Un weedend linistit dar promitor pentru echipa fanion motorizata de Cosworth. Barrichello a reusit sa ajunga in top 10-ul calificarilor pentru prima data in 2010 si, fara a face valva, brazianul a terminat in puncte si a doua cursa. Despre Hulkenberg nu prea avem ce sa spunem in afara de: bine c-a scapat cu bine de Sauber-ul zburator al lui Kobayashi.

 

Renault

 

Stiti cat le-a luat francezilor sa urce pe podium in 2009? 14 etape foarte lungi - iar fericitul eveniment a fost prilejuit doar de un loc 3. Asa cum spunea si Kubica, nu se poate spune ca R30-ul are deocamdata stofa pentru a lupta constant in top 3, insa este clar ca francezii au facut mari pasi inainte fata de 2009. Iar felul in care Kubica i-a tinut la respect pe Hamilton si apoi pe Massa, arata mult despre atitudinea echipei la a carei carma nu se mai afla Briatore.

 

De pe 9 pe 4 si de pe 18 pe 10, acestea au fost starturile pentru cei doi piloti Renault. Fara ele, mai ales fara cel reusit de Kubica, primul trofeu din 2010 n-ar fi poposit atat de devreme in vitrina Renault.

Force India

 

Un nou finish in puncte pentru o echipa noua, dar despre care se poate spune in acelasi timp ca are deja experienta in Formula 1 avand in vedere valul de debutanti din acest sezon. Sutil a fost din nou cel mai rapid in calificari, insa Liuzzi si-a luat revansa in cursa si, vazandu-si de propria cursa si ferindu-se de necazuri, a urcat incet si sigur pana pe pozitia a saptea.

 

Este evidenta cresterea de forma a celor de la Force India, iar acest lucru ii va pune in valoare pe cei doi piloti ai team-ului.

 

Toro Rosso

 

Departe de echipa mai mare, Scuderia Toro Rosso incearca sa suprinda cat de mult poate; fara un pilot de calibrul lui Vettel este insa destul de greu, iar in aceasta cursa au ramas si foarte repede fara Buemi, cel mai experimentat pilot al echipei - daca se poate vorbi despre asa ceva la doi piloti care au debutat anul trecut in F1.

 

Ne ramane in minte felul in care a rezistat Jaime Alguersuari in fata lui Schumacher - 14 tururi de glorie; deh, acum oricine il vede in retrovizoare pe Michael da tot ce poate, cu atat mai mult un pusti care are jumatate din varsta septuplului Campion Mondial.

 

Este evidenta cresterea de forma a celor de la Force India, iar acest lucru ii va pune in valoare pe cei doi piloti ai team-ului.

 

Lotus

 

Evident, cea mai in forma echipa debutanta. Pentru a doua oara consecutiv, Lotus isi inving la scor rivalii de la Virgin - caci despre Hispania se poate spune ca si in Australia au avut un... test de bun augur.

 

Heikki Kovalainen a fost si acum liderul de necontestat al echipei, insa nici nu i-a fost greu avand in vedere ca Trulli n-a luat startul din cauza unor probleme tehnice, Totusi, clasarea pe locul al 13-lea atat de devreme in campionat este un nou rezultat foarte pozitiv pentru Lotus.

Hispania

 

Inca o data n-au reusit sa profite de toate sesiunile de antrenamente ale weekend-ului, insa chiar si-asa echipa se poate bucura de primul finish intr-o cursa F1. Acum Senna a fost cel mai ghinionist dintre cei doi piloti ai echipei abandonand repede in cursa, insa indianul Karun Chandhok a fost al 14-lea si a vazut din cockpit steagul in patratele fluturat de Travolta.

 

Sauber

 

Supriza pe care o anuntau timpii reusiti de Sauber in teste s-a lasat asteptata si in aceasta a doua etapa, caci echipa a avut un nou weekend prea linistit. Kobayashi nu mai reuseste nici el sa straluceasca asa cum a facut-o la Toyota in finalul sezonului trecut.

 

Japonezul a abandonat repede dupa ce aripa fata i-a intrat sub masina si l-a trimis in zidul de protectie, luandu-i cu el si pe Hulkenberg si Buemi. Pedro de la Rosa a ajuns la final, insa echipa a ramas fara puncte dupa primele doua etape.

 

Virgin

 

Pana si HRT se pot lauda cu un finish in acest debut de sezon, iar Virgin au in continuare probleme mari de fiabilitate; totusi, capul de afis in privinta celor de la Virgin a fost fara dar si poate stirea conform careia rezervorul lor de combustibil este subdimensionat. Iar asta s-ar traduce prin nevoia introducerii unui nou sasiu.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...

Important Information

Prin folosirea acestui site, sunteti de acord cu Terms of Use. Gasiti aici Guidelines. Politica de cookies: We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.