Jump to content

Marelui Premiu al Malaysiei

cipri wtc

Recommended Posts

Grila de start a Marelui Premiu al Malaysiei este urmatoarea:

1. Mark Webber (Australia/Red Bull) 1:49.327;

2. Nico Rosberg (Germania/Mercedes) 1:50.673;

3. Sebastian Vettel (Germania/Red Bull) 1:50.789;

4. Adrian Sutil (Germania/Force India) 1:50.914;

5. Nico Hulkenberg (Germania/Williams) 1:51.001;

6. Robert Kubica (Polonia/Renault) 1:51.051;

7. Rubens Barrichello (Brazilia/Williams) 1:51.511;

8. Michael Schumacher (Germania/Mercedes) 1:51.717;

9. Kamui Kobayashi (Japonia/BMW-Sauber) 1:51.767;

10. Vitantonio Liuzzi (Italia/Force India) 1:52.254;

11. Vitali Petrov (Rusia/Renault) 1:48.760;

12. Pedro de la Rosa (Spania/BMW-Sauber) 1:48.771;

13. Sebastien Buemi (Elvetia/Toro Rosso) 1:49.207;

14. Jaime Alguersuari (Spania/Toro Rosso) 1:49.464;

15. Heikki Kovalainen (Finlanda/Lotus) 1:52.270;

16. Timo Glock (Germania/Virgin) 1:52.520;

17. Jenson Button (Marea Britanie/McLaren-Mercedes) 1:52.211 (timp din Q3);

18. Jarno Trulli (Italia/Lotus) 1:52.884;

19. Fernando Alonso (Spania/Ferrari) 1:53.044;

20. Lewis Hamilton (Marea Britanie/McLaren-Mercedes) 1:53.050;

21. Felipe Massa (Brazilia/Ferrari) 1:53.283;

22. Karun Chandhok (India/HRT) 1:56.299;

23. Bruno Senna (Brazilia/HRT) 1:57.269;

24. Lucas Di Grassi (Brazilia/Virgin) 1:59.977.

Frumos, ai preluat initiativa tocmai ma pregateam sa fac topic! :)

Webber in pole la Sepang

Sau, altfel spus, cum castiga Red Bull fiecare sesiune de calificari din 2010 indiferent de conditii.

Dupa ce in primele doua etape nimeni si nimic nu i-a putut sta in cale lui Sebastian Vettel pe parcursul sesiunilor de calificari, iata ca astazi, in Malaiezia, Mark Webber a luat o decizie a la Jenson Button [weekend-ul trecut] si a reusit pole-ul pe o pista inundata cu ajutorul pneurilor intermediare.

Mark Webber se afla doar la cel de-al doilea pole position al carierei, insa iata ca in ciuda vremii care a avut un rol decisiv in sesiunea de astazi, tot cei de la Red Bull se situeaza deasupra tuturor; australianul a semnat cel de-al optulea pole pentru Red Bull Racing in Formula 1 si cel de-al treilea consecutiv din 2010.

Partea intai

Cu doar cinci minute inainte de startul primei parti a calificarilor norii s-au decis sa se scuture desupra circuitului - asa cum au facut de altfel, zi de zi in ultima saptamana. Astfel, majoritatea echipelor hotarasc sa-si trimita in pista cat mai devreme pilotii - caci aici cand ploua, ploua. Unii dintre 'baietii mari' au decis insa sa ramana la boxe crezand ca ploaia se va domoli. Mare greseala, iar lista primilor eliminati avea sa contina jumatate dintre Campionii Mondiali care alearga in 2010. Trulli, Alonso, Hamilton, Massa, Chandhok, Senna si di Grassi sunt elimnati.

Al treilea Campion, cel in exercitiu, este doar cu putin mai norocos: trece mai departe in Q2, insa doar teoretic, caci desi avea un timp care-l califica, nu mai ajunge cu monopostul la boxe dupa ce-l planteaza in pietris.

Partea a doua

Cu lectia invatata, echipele isi trimit din nou pilotii sa astepte verdele la semaforul de pe linia boxelor si mai multi piloti, printre care Schumacher, Liuzzi sau Kubica, cocheteaza cu prima pozitie provizorie; Sebastian Vettel se dovedeste insa a fi cel mai rapid, iar Michael se strecoara la limita in ultima parte a calificarilor; eliminati dupa Q2: Liuzzi, de la Rosa, Buemi, Alguersuari, Kovalainen, Glock si Button [fara timp].

Astfel, Petrov reuseste sa ajunga pentru prima oara in Q3, iar Force India si Williams sunt acolo cu ambele monoposturi. Kobayashi isi surclaseaza si el coechipierul si trimite Sauber-ul in ultima parte de asemenea pentru prima data in acest sezon.

Partea a treia

Coada de pe linia boxelor se formeaza din nou, iar Rosbert Kubica se decide sa foloseasca intreaga ei latime, depasindu-i pe dreapta pe toti ceilalti piloti si plecand primul la stingerea luminii rosii a semaforului - o mutare care in mod sigur va fi din ce in ce mai repetata in acest sezon.

Cand mai erau 7 minute si 17 secunde din Q3 conducerea cursei decide sa opreasca sesiunea cu steag rosu din cauza ploii abundente, iar in acest moment nimeni nu reusise sa faca macar un tur cronometrat. Sesiunea se reia, iar cei de la Red Bull decid sa riste: Vettel este trimis in pista cu pneuri full wet, iar Webber cu intermediare. Nimeni nu reuseste sa se apropie macar de timpii reusiti de australian pe fiecare sector si al treilea pole al sezonului merge tot la Red Bull.

Dupa toate probabilitatile si maine va ploua la ora cursei, asa ca ne asteapta o cursa interesanta; mai ales ca-i avem pe cei de la McLaren si Ferrari in coada grilei de start.

Ferrari si McLaren muta gresit

Ferrari si McLaren, echipele care au castigat primele doua etape ale acestui sezon, s-au vazut eliminate cu toate monoposturile dupa doar prima parte a calificarilor din cauza unei decizii gresite.

Strategii celor doua echipe erau convinsi ca ploaia care incepuse cu putin timp inainte de startul sesiunii se va opri si au decis ca pilotii sa astepte la boxe;ploaia insa s-a intetit, iar cei patru piloti, trei dintre ei Campioni Mondiali in Formula 1, n-au mai putut egala timpii reusiti de rivali pe o pista mai putin inundata de ploaie.

Fernando Alonso, liderul din clasamentul general inainte de cursa din Malaiezia, spune ca nu este foarte importanta pozitia obtinuta astazi pe grila de start, caci se asteapta la o cursa haotica maine, cu multe modificari: "Aveam o prognoza care nu anunta ploaie in Q1 asa ca am asteptat cateva minute pana sa iesim in pista, crezand ca se va usca, iar apoi a inceput sa ploua mai puternic si nimeni nu si-a mai putut imbunatati timpii; asa ca am fost eliminati" a spus Alonso la finalul calificarilor de astazi.

"Din fericire cursa este maine, nu astazi, iar maine se vor intampla multe lucruri, asa ca locul pe grila de start este doar o anecdota."

Fernando Alonso a mai declarat de asemenea ca maine se asteapta sa ploua foarte puternic la ora cursei: "Da, si in special aici, cu acest program al cursei la o ora la care mereu ploua, maine vom avea un GP cu multe schimbari, asa ca tot ce trebuie sa facem este sa dam totul si sa incercam sa recuperam multe pozitii."

Nici rivalii de la McLaren n-au fost mai norocosi, caci impreuna cu Alonso si Massa, atat Hamilton cat si Button au fost eliminati dupa Q1 din cauza faptului ca au interpretat gresit prognoza meteo. Iata de a declarat Lewis Hamilton: "Cred ca am plecat putin prea tarziu; am facut-o la momente similare cu toate celelalte echipe, dar am fost pur si simplu ghinionisti. Se mai intampla asa din cand in cand. Am fost cei mai rapizi intregul weekend si asa mi-este norocul, dar ce sa fac? Va trebui sa uit asta si maine sa pilotez cat de bine pot."

"A fost un weekend bun, dar nu ne asteptam sa mai ploua si de fapt s-a intetit si n-am mai putut stabili un timp bun" incheiat Hamilton.

Jenson Button acuza si el aceeasi decizie neinspirata: "Am citit progrnoza gresit, pur si simplu. Credeam ca nu mai urmeaza nimic [ploaie], asa ca am asteptat si, evident, am gresit. Foarte dezamagitor si o sesiune ciudata cu ambele McLaren-uri si ambele Ferrari-uri eliminate."

Eu sunt un pic dezamagit de Schumi, nu stiu daca e vina lui sau a celor de la Mercedes. Oricum de obicei el incepea cam prost fiecare sezon si recupera pe parcurs!

Posibil sa nu fie foarte motivat, iar aceasta revenire sa fie strict o decizie a departamentului de PR al F1, datorita pierderii popularitatii din ultimii ani!

Scumix are totul in F1, motivatia lui acum e de alta natura, echipa germana, pilot german e un simbol national, o sa fie cum a fost Hagi cand a luat decizia sa revina pe teren, suporterii aplaudau la fiecare atingere de balon desi nu era nimic spectaculos. Faptul ca e pe pista e important.