Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Acum votam locatia si luna cand va avea loc. ×

Probleme prezoane, sau butuc?

r0n1n

Recommended Posts

Va salut, revin cu o noua problema, serios sunt foarte ghinionist, sa va povestesc intamplarea.

In weekendul trecut am facut un drum pana la bunici, acolo am dat roata jos si am pus alta in loc.

Chestia e ca dupa ce am inceput sa strang prezoanele nu se mai opreau....

Operatiunea a fost efectuata de fapt de un copil de vreo 15 ani si "supervizat" de catre mine.

Inainte sa pun la loc prezoanele mentionez ca am "sprayat" din plin cu wd-40.

Va dati seama ca baiatul nu avea o forta nemaipomenita dar totusi a reusit performanta sa rupa un prezon.

Intrebarea mea este: trebuie inlocuit butucul, sau ce e de facut?

SAU, e cumva normal?

Nu a daunat cu nimik, dar n ai mai simtit strangerea de prezon,plus de asta cred ca aveai si un cap de prezon dus din moment ce s a rupt asa repede, ca tin la pistol dar la mana

stii cu ce dauneaza? daca le strangi la mana te trezesti ca ramai fara ele pe drum din vibratii, mai ales daca zici ca le ai dat din plin, la vulcanizare nu prea le dau astia, numai daca eu stiu , sa fie prea ruginite sa nu se infileteze.

@ Bogdaniel : cu asta dauneaza,sa stii pe viitor sa nu mai fii ironic

Multumesc mult pt lamuriri serban.

Ma speriasem, credeam ca trebuie sa schimb butucul sau ceva.

Am vorbit cu un strungar si a zis ca-mi face alt prezon identic cu 15ron.

Deci nu mai trebuie sa-mi faca alte prezoane cu diametru mai mare nu?

Teoretic, poti incearca sa dai un filet cu filet invers si il poti scoate. Practic, depinde cat de tare a strans tembelul ala. Edited by BOGDANIEL

Nu se da gaura mai mare in nici un caz. Dai roata jos, pui bormasina pe capatul prezonului rupt si-i dai o gaura. Apoi vii cu o surubelnita care sa aiba pe cotor piulita, sa pui cheia pe ea si o infigi in gaura din prezon si invarti in stanga. De regula, daca nu a ajuns prezonul la capat (in interiorul butucului) sau nu e intepenit din cauza ruginii iese usor pt ca nu mai e presat pe janta capatul pe care bagi cheia pneumatica. In loc de surubelnita, poti folosi si alte scule: dalta mica de exemplu.

Si la mine in primavara s-a rupt un prezon si s-a scos in felul urmator:

- dat discul de frana jos

- scos borna de la baterie

- sudat pe prezonul rupt o piulita

- desfiletat bucata de prezon ramasa

- inlocuit prezonul cu un altul la fel.

Dc, de exemplu scot toate celelalte prezoane si apoi invart de roata pe prezonul ramas nu iese roata afara?

Si apoi pot incerca sa prind prezonul cu un patent si sa-l dau afara.

Pai chiar dc prezonul nu e iesit din gaura din janta, dupa ce desfac celelalte 4 prezoane, dc invart de roata nu ar trebui sa se desfileteze roata de pe prezon si sa ramana prezonul infiletat in butuc?

Nu stiu dc ma fac inteles...