Jump to content
Intalnire BMW Club 2025, hai si tu! Acum votam locatia si luna cand va avea loc. ×

Senzor Temperatura BMW 320d , 2001

ciucu

Recommended Posts

sub bara, in fata rotii stangi e senzorul, lunguiet asa...

deci clar de la accident sa dus si senzorul nu ?

Ca la astia de la service trebuie sa le zici tu ce e stricat ca altfel schimba doar ce se vede si atata. DOBITOCI :-|

ce poate sa mai fie pe acolo alti senzori sau ceva mai e pe acolo?

Edited by ciucu

De zeci de ori mai ieftin, dar :twoup: :

-Nu mai indica corect temperatura. Nu e mare diferenta, doar cateva grade, dar este.

-Trebuie sa improvizezi o modalitate de fixare.

PS : Senzorul original costa cam 120 de lei si este de fapt un kit care include atat senzorul cat si mufa mama din instalatia electrica, mufa care de obicei se pierde odata cu senzorul.

Un termistor chior costa cativa lei, nu contine evident nicio mufa si trebuie sa improvizezi o modalitate de protectie si una de fixare pe pozitie.

Credeti ca termistorul folosit de bmw e ceva extraordinar? Tot unul "chior" este doar cu toleranta mica, unul cu 5% este fix 2lei la magazin (la dina), iti va da o eroare de maxim 2C la 40C, dar poti sa masori cateva ca sa vezi care e cel mai aproape de adevar sau cauti unu cu 2%.

Folosesti aceeasi mufa, ii tai motul si izolezi cu un pistol cu plastic, si daca-l cumperi iesi mai ieftin decat cu senzorul si ramai si cu pistolul :twoup:

Daca m-ar prinde problema asta cand sunt in bani, ok il iau nou si gata dar daca nu mi se pare enorm pentru un senzor care nu afecteaza masina cu nimic: ori imi fac de lucru intr-o zi cu termistorul ori nu-l schimb.

Nu toate termistoarele au aceeasi lege de variatie a rezistentei cu temperatura. Daca ai putea obtine caracteristicile unui termistor original le-ai putea compara cu cele ale unor termistoare ce se gasesc pe piata si ai putea alege unul potrivit.

sfatul LION: mergi la un magazin de piese auto, cu o hartiuta pe care scrii codul asta: 65816905133, i-o pui pe masa si ii zici: nal ...original!

scutesti astfel plimbatura pe la electronisti, cautari dupa termistori... plimbatul + plata electronistului(daca nu o faci tu) + materialele + eroare ... iesi la jumate ca bani, dar merita?

Inafara de unele speciale (nu e cazul aici), termistoarele sunt liniare, doar "panta" difera.

Cred ca osa-mi fac timp a-l masor pe cel de pe masina la cateva temperaturi, fiind liniar e usor sa extragi legea de variatie.

Miza e infima, asa ca nu cred ca s-a chinuit BMW sa faca nu stiu ce smecherie aici, cu cei de pe chiulasa sau MAF e posibil sa fi pus ceva mai special.

Cum am mai spus: depinde de cum ma prinde, cateodata 100 lei conteza, altadata nu.

Nu iesi la jumatate de pret iesi aproape GRATIS (mai mult costa drumul daca il faci special), am ca hobby electronica dar nu e necesar - sunT doua lipituri simple de facut.

Colegul specifica termistorul NTC 4.7k, exista la dina (CT) - 2ron, o sa cumpar unu si o sa il compar cu cel de pe masina si daca da diferente constante, inseriez sau il pun in paralel cu o rezistenta, dar pana la 2C inclusiv nici nu-mi bat capul.

Edited by lucian81v

Inafara de unele speciale (nu e cazul aici), termistoarele sunt liniare, doar "panta" difera.

Termistoarele nu sunt nici pe departe liniare. Termistoarele sunt dispozitive NELINIARE. Uite cum arata graficul de variatie a rezistentei in functie de temperatura pentru un termistor NTC (rezistenta scade cu cresterea temperaturii) :

post-787-1294873124_thumb.png

Curba difera insa in functie de materialele din care este realizat termistorul. Dupa cum spuneam, nu toate termistoarele sunt identice. Termistorul de la BMW nu este un termistor special, dar daca vrei sa pui alt termistor in loc trebuie sa cunosti exact carateristicile lor. Altfel indicatia temperaturii va fi eronata.

Ma contrazici, dar ma contrazici degeaba :twoup: .

In pdf-ul postat de tine, axa rezistentei nu este liniara, ci este logaritmica! Ai chiar si o formula acolo.

In plus, graficul este al unui termistor PTC.

Ramane cum am stabilit :) . Caracteristica temperatura/rezistenta a unui termistor este NELINIARA. Si depinde de materialul din care este realizat termistorul, deci nu toate termistoarele au aceeasi caracteristica.

Am uitat sa zic ca am imprsia ca problema se ajusteaza convenabil din celalalt rezistor pe care il contine senzorul complet, mai studiez.

Eram convins ca th sunt liniari (din moment ce materialele conductoare obisnuite au variatie liniara, pana si jonctiunile pn au o variatie ~liniara a caderii de tensiune ~2mV/C) dar important e ca sa existe legi comune de variatie, indiferent ca sunt liniare, logaritmice sau exponentiale.

Termistoarele au la baza tot materiale semiconductoare.

Prin montarea unor rezistente serie/paralel, se poate liniariza aproximativ curba, pe intervale mici de temperatura.

Detalii sunt aici : http://www.mstarlabs.com/sensors/thermistor-calibration.html

Senzorul de temperatura de la BMW nu cred ca contine vreo rezistenta. Cel putin eu nu am gasit-o.

Nu ar fi exclus ca sa se faca liniarizarea chiar din soft.

Nici jonctiunile PN standard nu sunt liniare.

Principiile de functionare ale unui termistor sunt diferite de cele ale unei jonctiuni PN, chiar daca ambele sunt realizate pe baza de semiconductori.

Salut stie cineva unde se afla senzorul de la temperatura de la bmw 320d, 2001, 136 cp ?

Am facut accident acum 1 sapt pe partea stanga fata , aripa si bara si acuma imi indica temperatura in loc de 2-3 grade 15 grade si tot asa .

Sa fie de la accident ?

sper ca esti atent la discutii, da? ai inteles pana aici sper! deci mare atentie la jonctiuni... :twoup: