Jump to content

Rompetrol Efix

deathrow

Recommended Posts

• Replies 106
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Da eu am vazut diferente...

Aveam putin sub un sfert rezervorul si am facut plinul la MOL cu 98 si au intrat 55 litri, am plecat la drum...cateva zile si plimbari pe la munte, dupa care am plecat spre Baia Mare, unde am ajuns cu rezervorul gol (pe rosu). Pana aici toate bune, merg la un OMV si ma pregatesc sa alimentez dupa calculele mele cu vreo 60l dar nu au intrat mai mult de 55l :) Din doua una: ori aia de la Mol Virtutii sau Ciurel -cum le-o spune- fura la pompa , ori s-a "strans" rezervorul pe parcurs ce s-a marit altitudinea , ori li s-a facut mila baimarenilor de un om care vine de la drum lung .......  (ma rog...au fost trei posibilitati) :)

150560[/snapback]

Si eu am facut un plin la Lukoil si eram pe rosu de vreo 50 de km ... N-au intrat decat vreo 65 de litri... Nici pana in ziua de azi nu am inteles de ce... ca rezervorul are 80 si becul aprins inseamna ca mai sunt vreo 10 litri in rezervor... sau mai mult? :blink:

nu`ti indica corect(ca si in cazu` turometrului :blink: )

150581[/snapback]

Ba-mi indica turometrul corect... Am facut proba intr-o plimbare sapt trecuta cu un radar... ce viteza aveam pe vitezometru aia era si pe radar... in schimb ala de benzina e posibil sa indice naspa... chiar te cred pe cuvant.. :) ...

Eu as zice altceva: cifra octanica mai mare => da o mai mare putere motorului (care nu are nevoie de mai multa benzina pentru a ajunge la aceeasi forta de tractiune ca in cazul benzinei cu cifra octanica mai mica) => consum mai mic

Exprimarea e cam alambicata, dar sper ca ati inteles ce vreau sa zic. Nu stiu daca e adevarat, dar prin prisma logicii, ar trebui sa fie :blink:.

In plus, am si eu o intrebare: benzina 99+ de la Petrom chiar are cifra octanica de 98-99 sau e doar marketing ?

Eu as zice altceva: cifra octanica mai mare => da o mai mare putere motorului (care nu are nevoie de mai multa benzina pentru a ajunge la aceeasi forta de tractiune ca in cazul benzinei cu cifra octanica mai mica) => consum mai mic

Exprimarea e cam alambicata, dar sper ca ati inteles ce vreau sa zic. Nu stiu daca e adevarat, dar prin prisma logicii, ar trebui sa fie :blink:.

In plus, am si eu o intrebare: benzina 99+ de la Petrom chiar are cifra octanica de 98-99 sau e doar marketing ?

150629[/snapback]

nu stiu care e treaba cu cifrele astea octanice. In mod normal este cum zici tu mai sus si de aceea ma mir ca aproape nimeni nu simte diferenta de putere cand trece de la 95 la 100 cum au aia de la OMV.

nu, 24!!! nu stiu care a fost faza. si am mers perfect normal, dimineata cand am alimentat era liber si intre magheru si charles de gaulle am mers cu ~130-140 dar eram in a 5-a deci foarte economic iar dup-aia trafic nasol, dar nimic neobisnuit. in aceleasi regime merg si cand imi ia 11 cu benzina de la agip. e cam jegoasa benzina la agip, am observat si eu. o sa bag efix urmatorul plin. chiar daca nu o face ea ce zice, macar nu e scumpa iar rompetrol are carburanti chiar ok.

Azi am bagat benzina de 95 in loc de obisnuitul 99+, pentru ca era coda la pompele cu 99 si eram grabit. Pe drum ma tot gandeam ca nu simt nici o diferenta. Nu merge mai prost cu 95 decat cu 99. Bine, la concluzia asta ajunsesem mai demult dar de data asta am stat sa ma gandesc cum e cu cifrele astea octanice.

Asadar, cifra octanica mai mare, inseamna rezistenta mai mare la autoaprindere si deci se permite o compresie mai mare a benzinei. compresia fiind mai mare, boostul este implicit marit si deci avem mai multa putere.

Nedumerirea mea este urmatoare: rata de compresie este stabilita din fabrica, sa zic asa, si este aceasi indiferent de cifra octanica a benzinei introduse. Deci avem acelasi boost si cu 95 si cu 99. Prin urmare nu e nici o diferenta de putere. Deci de ce dracu bag eu de 99+ ????? :blink:

Exceptie de la ce spun mai sus ar face motoarele sport, unde rata de compresie este mai mare decat la motoarele obisnuite si daca am baga in ele 95 am risca sa avem combustie prematura (knoking) si deci motorul sa mearga prost. Atunci, 99 sau 100 ar face diferenta.

Deci nu cumva aditivii care curata supapele ar fi mai importanti decat cifra octanica? Sunt benzinele de 99 si 100 mai aditivate decat cele de 95?

Asadar, cifra octanica mai mare, inseamna rezistenta mai mare la autoaprindere si deci se permite o compresie mai mare a benzinei. compresia fiind mai mare, boostul este implicit marit si deci avem mai multa putere.

151611[/snapback]

Cam asa...

O tona de informatii aici:

http://www.diy-nitrous.fsnet.co.uk/fuel-faq.htm

Am extras tabelul asta:

Compression | Octane Number

5:1 72

6:1 81

7:1 87

8:1 92

9:1 96

10:1 100

11:1 104

12:1 108

Cica e periculos pentru motor sa-i dai benzina cu cifra octanica mai mica, din cauza autoaprinderii, cum ai spus. Ca sa nu se intample "minuni", calculatorul depisteaza(?) problema si face reglajele de rigoare (intarzie aprinderea?). Ca o consecinta imediata ar fi cresterea consumului.

Pe de alta parte, o benzina cu cifra octanica mai mare decat cea specificata pt acel motor, nu-i face nici un bine. Nici rau, dar nici nu castigi nimic.

Ca o concluzie, s-ar putea sa bagi o benzina mai ieftina dar sa pierzi, de fapt, din cauza consumului crescut.

Cam asta am inteles de pe linkul de mai sus.

bai nu stiu cum e cu benzina 'jegoasa' de la Agip dar masina mea trage LA FEL cu orice fel de benzina iar ultimul consum scos la 1.8 16v-ul meu de 1.400kg a fost de la 10,5 urban, 70% noaptea dar sportiv, 30% aglomeratii. cam bine, nu?

sunt eu nebun??? cu nici o benzina nu scot consumuri atat de mici. am mai alimentat saptamana trecuta de la PETROM si a consumat ceva gen 13,5.