Jump to content

ce e chestia de pe parbriz?

lucian1

Recommended Posts

am vazut la mai multe masini,mercedes,bmw ca pe parbriz scrie niste date,sau e or fi ele,cum e posibil asta? si ce este? uitati ex in poza asta !

143474[/snapback]

Se numeste HUD = Head Up Display... Sunt proiectate anumite informatii pe parbriz ca sa nu te uiti la bord... Sa le ai chiar in fata ochilor...

O mare firma constructoare de auto (BMW sau mercedes, nu mai retin exact care..poate volvo) facuse un dispozitiv de vedere pe timp de noapte care-ti proiecta pe parbriz o imagine mai luminoasa (amplificata electronic si reala ca timp si dimensiuni) a drumului din fata autoturismului...dar din anumite considerente s-a renuntat la program....

O mare firma constructoare de auto (BMW sau mercedes, nu mai retin exact care..poate volvo) facuse un dispozitiv de vedere pe timp de noapte care-ti proiecta pe parbriz o imagine mai luminoasa (amplificata electronic si reala ca timp si dimensiuni) a drumului din fata autoturismului...dar din anumite considerente s-a renuntat la program....

144690[/snapback]

Night vision... dac anu ma insel Jaguar au fost primii care au implementat tehnologia pe masinile lor...

direct pe parbriz??? ca asa exista si la mercedes, dar ti-o pune pe bord,  dispar ceasurile si apare imaginea aia.

144753[/snapback]

La mercedes e un sistem in IR pe monitorul de pe consola centrala, iar la BMW e o imagine termica...afisata tot pe consola centrala :) nu e nimic pe parbriz :blink:

Edited by iulian518i

La mercedes e un sistem in IR pe monitorul de pe consola centrala, iar la BMW e o imagine termica...afisata tot pe consola centrala :) nu e nimic pe parbriz :blink:

144977[/snapback]

Imagine termica???? pai de ce ar face asta??? de multe ori daca te uiti la o imagine termica nici nu stii ce vezi daca nu esti o persoana avizata...

La Mercedes este disponibil(optional pt. 1660 euro) pe clasa S si CL sistemul "Night view assist" care functioneaza in infrarosu si poti observa obstacolele cu mult inainte ca farurile sa le lumineze.

Sistemul afiseaza soseua in locul vitezometrului,acesta mutandu-se mai jos devenind o gradatie orizontala.

Necesita totusi o perioada de acomodare sa privesti numai in ecran !

Pai daca privesti numai in ecran,este ultimul drum :blink:

145059[/snapback]

NU ! Poti sa privesti numai in ecran , imaginea este cat se poate de reala.

Am condus cateva sute de km asa si inca traiesc.

Am mers si cu 220 km\h spre munte cu ochii in ecran si chiar iti da o senzatie de siguranta in plus. Cum am mai spus necesita obisnuinta;este ca un joc pe PC.

NU ! Poti sa privesti numai in ecran , imaginea este cat se poate de reala.

Am condus cateva sute de km asa si inca traiesc.

Am mers si cu 220 km\h spre munte cu ochii in ecran si chiar iti da o senzatie de siguranta in plus. Cum am mai spus necesita obisnuinta;este ca un joc pe PC.

145073[/snapback]

Cand comuti pe night vision...in locul volanului iti apare un joystick? :blink:

Am vazut si eu prezentarea sistemului de la Mercedes. Ma intreb insa daca in manualul lor scrie ca poti sa conduci cu ochii in ecran :blink:

Ma gandesc ca nu mai vezi alte posibile probleme care sunt in afara campului vizual acoperit de ecran. Oricum e fain de avut asa ceva.

Merge folosit si cand vin unii cu faza lunga din fata ca sa nu mai fii orbit de ei?

am vazut la mai multe masini,mercedes,bmw ca pe parbriz scrie niste date,sau e or fi ele,cum e posibil asta? si ce este? uitati ex in poza asta !

143474[/snapback]

ceea ce este afisat in poza :blink: este o proiectie pe parbriz ... cu un mini videoproiector aflat pe bord

Din cate am vazut eu, imaginea termica este foarte folositoare ca sa identifici pietoni sau animale, altfel ar fi mai greu de vazut, chiar si cu IR.

Imagine termica???? pai de ce ar face asta??? de multe ori daca te uiti la o imagine termica nici nu stii ce vezi daca nu esti o persoana avizata...

144981[/snapback]

Edited by sorinn

...din umilele mele cunostinte, IR si "radiatia termica" e unul si acelasi lucru !

Crede ca e nasol sa conduci doar privind pe un ecran mic, in fond pierzi mult la definitia imaginii datorita rezolutiei si dimensiunii respectivului ecran desi priviti imaginea cu "night vision" de aici: bmwgroup.com -> Research & Development -> Innovation & Technology -> Safety.

Mai multe despre Head-up Display (si nu numai) la bmw.com -> BMW Insights -> BMW Innovation Lounge.

Si apropo de Head-up Display pe casca http://www.bmwworld.com/racing/f1/head-up_display.htm