Jump to content

ce e chestia de pe parbriz?

lucian1

Recommended Posts

Din cunostintele mele mai amanuntite, IR este InfraRosu..si consta in iluminarea drumului cu un "proiector" cu leduri IR si filmarea cu o camera sensibila la aceasta lungime de unda....si radiatia termica e gradul de incalzire al unui corp...

ei bine, la BMW, cu IR vedeai toate chestiile de pe drum...ceea ce poate parea obositor, o sa explic la sfarsit de ce, si la mercedes nu vedeai decat obiecte vii, pardon...fiinte vii :blink:

Si acum o sa explic de ce la mercedes parea mai fiabil....ecranul acela ramanea negru pana cand aparea vreo fiinta...atunci aparea silueta aceeasi se ilumina ecranul, la BMW tot timpul ecranul era iluminat si cu imaginea cu obiecte in miscare...ideea de la mercedes era sa stai cu ochii atintiti pe parbriz...si numai cand aparea ceva pe ecran sa intaresti atentia :)...pe cand la BMW era mai obositor sistemul pt ca tot timpul ecranul era iluminat, ba de copaci, ba de pietre de pe margine (ma refer la drum in afara localitatii...asa cum era prezentarea)

PS: la sistemul cu IR nu te orbesc farurile de la masinile pe contrasens...am testat eu cu o camera video functionand in modului night-vision cu IR activat :)...si culmea e ca batea mai departe cu cca 5-10m fata de privirea mea :) asta in conditiile in care camera era pozitionata pe bord, in habitaclu, si LCD-ul era micut, al camerei video, si mai exista si o mica reflexie pe parbriz...oricum, era mai bine decat cu vederea directa :D..parerea mea :D

Edited by iulian518i

Din cunostintele mele mai amanuntite, IR este InfraRosu..si consta in iluminarea drumului cu un "proiector" cu leduri IR si filmarea cu o camera sensibila la aceasta lungime de unda....si radiatia termica e gradul de incalzire al unui corp...

145921[/snapback]

Caldura emisa de un corp sau obiect se afla ca lungime de unda in spectrul infrarosu.

Pentru detectie se folosesc (din cauza costurilor mici) camere sensibile la spectrul infrarosu.

Din ce spui tu, diferenta intre sisteme este ca BMW si emite lumina IR. Asta se face intr-adevar pentru a imbunatatii receptia. Acest procedeu este folosit si la camerele de supraveghere carer filmeaza in infrarosu. Fara iluminare ca exemplu sunt PIR-urile care detecteaza caldura dar au tot un led receptor sensibil la radiatia IR.

Edited by MishuVerde